Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_vidpovidiсссс.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
123 Кб
Скачать

1.Боротьба за незалежність України.Історичне значення Акту проголошення незалежності України і Декларації про держ суверенітет"

Наприкінці 1980х років почали виникати опозиційні об’єднання громадян. Так, у 1988 р. було відновлено Українську Гельсінську Спілку на чолі з Л. Лук’яненком, на базі якої у1990 р. було створено Українську республіканську партію (УРП). У 1989 р. створено Народний Рух України (НРУ), який невдовзі перетворився на наймасовішу опозиційну силу, а його лідер В. Чорновіл став головним опозиційним лідером. У 1989 р. виникли також громадські організації “Зелений світ”, історикопатріотичне товариство “Меморіал”, Товариство української мови ім. Т. Шевченка, Спілка незалежної української молоді. В березні 1990 р. скасовано ст. 6 Конституції СРСР про керівну роль Компартії, що остаточно відкрило шлях до легальної роботи всіхполітичних партій і прискорило процес їх створення. До кінця 1990 р. в Україні діяло 15 політичних партій та ще 10 відділеньзагальносоюзних партій. Декларація про державний суверенітет України - документ про проголошення державного суверенітетуУкраїни. Прийнята Верховною Радою Української PCP16 липня1990 року.

16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України, якою було проголошено наміри народу України самостійно вирішувати свою долю.Важливим є те, що у Декларації про держав­ний суверенітет України вперше в новітній національній історії поруч із

Акт проголошення незалежності України — документ, прийнятий позачерговою сесією Верховної Ради УРСР 24 серпня1991 року, яким проголошено незалежністьУкраїни та створення самостійної держави — України. Тим самим було покладено край юридичному існуванню Української Радянської Соціалістичної Республіки.

Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР19 серпня1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, Територія України є неподільною і недоторканою.

Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України. Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

1 грудня1991референдум за акт незалежності України, проголосували 91%, першим президентом було обрано Леоніда Кравчука.

2.Генеральний секретаріат-це виконавчий орган, уряд, сформований Українською Центральною Радою. Заснований 15 (28) червня 1917 року. 15 (28) червня 1917 року року Комітет УЦР на своєму засіданні ухвалив створення Генерального секретаріату і передав йому виконавчі функції.Перший склад Генерального секретаріату складався з 8 генеральних секретарів та генерального писаря.Очолював Генеральний секретаріат В. К. Винниченко.

3.1. Цитата Про який мирний договір йдеться мова?

"УНР у воєнні часи налагоджувала відносини з іншими державами"(приблизно).

3.2. Зі списку відібрати тих, хто був дисидентом. Бадзьо, Гель, Горині, Мороз, Чорновіл.

Блет14

  1. Теорії походження Київської Русі.

  1. Повість минулих літ - заснування державності на східнослов’янських теренах приписує норманам (варягам), яких звали «русь». 

  2. Норманська та анти норманська теорії -  виникнення держави вважали кульмінаційним одномоментним актом, безпосереднім наслідком діяльності конкретної історичної особи; норм – заснували нормани Аскольд і Дір , антинорм литовське похожєення, певні вкраплення варязької культури, сформувалась під впливом прийшлих етносів

  3. Хозарська гіпотеза - Загальновідомо, що в середині VII ст. тюркомовні племена утворили в пониззях Дону й Волги та на Північному Кавказі могутню державу – Хозарський каганат. У VIII ст. він підкорив слов’янські племена полян, сіверян, радимичів та в’ятичів. Ці факти були використані для обґрунтування тези про хозарське походження Київської Русі.

  4. Пантюркська теорія - за якою слово «Русь» походить від іранського і означає — світлий та належить іраномовним мешканцям одного з регіонів Середнього Подніпров'я.

  5. Кельтська теорія- народ «русь», який розміщується літописцем поряд із англами та галлами, може бути ототожнений з рутенами (Rutheni) – кельтським плем’ям, яке у І ст. до н.е. зафіксоване Ю. Цезарем на півдні Галлії, у межиріччі Рони та Гаронни.

  1. Холодна війна – беззбройне протистояння між Радянським Союзом і США у геополітичній, економічній та ідеологічний сферах (сер 40х – поч. 90х). Боротьба комунізму з західним способом життя. 1989. Гонка озброєнь

  2. Наслідок екон реформи 1957 року

  3. Створення раднаргоспів

Білет 15

  1. 1. Державно-політичний, економічний, культурний і релігійний вплив українських земель на Литву.

  2. Протягом другої половини XIV — початку XV ст. відбулась часткова асиміляція литовців у потужному слов'янському масиві. Про «ослов'янений» литовських правителів свідчать такі факти: численні шлюбні зв'язки литовської і місцевої знаті, розширення сфери впливу руського православ'я на терени Литовської держави, утвердження «Руської правди» державною правовою основою; визнання руської мови офіційною державною мовою; запозичення литовцями руського досвіду військової організації будування фортець, налагодження податкової системи, формування структури князівської адміністрації тощо. Все це заохочувало українську верхівку підтримувати литовців, а низи не чинити опору володарюванню Литви. Наведені факти дали підставу М. Грушевському стверджувати, що Велике князівство Литовське берегло традиції Київської Русі краще, ніж це пізніше робила Московія, а сучасним авторам називати литовське проникнення в українські землі «оксамитовим» 1.

  3. Проте такі ліберальні стосунки завойовників-литовців і слов'янського населення не дають підстави вважати Литовську державу XIV ст. продовженням давньоруської державності. Литва внесла певні зміни в устрій України: дещо перебудувала структуру феодальної держави на зразок західноєвропейської; забрала владу з рук українських князів і передала її литовським намісникам. Національна знать залишилася відсунутою від влади на вищих щаблях управлінської системи; повела боротьбу в 70—90 роках XIV ст. з претензіями українського боярства, особливо Київського, на незалежність від литовської правлячої верхівки.

  4. 2. Кре́вська у́нія 1385 року — угода, укладена між Королівством Польським та Великим князівством Литовським, Руським і Жемайтійським 14 серпня 1385р. у м. Крево .

  5. Угода передбачала об'єднання Литви і Польщі в єдину державу шляхом шлюбу польської королеви Ядвіґи  і литовського князя. 

Білет № 16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]