Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_vidpovidiсссс.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
123 Кб
Скачать

1. Політика Перебудови Горбачова (демократія і гласність).

Перебудова-загальна назва сукупності політичних і економічних реформ, що проводилися в СРСР у 1985—1991рр. На початку 80-х років радянська партійна система зайшла в глухий кут, дедалі очевиднішою ставала неможливість збереження без істотних змін існуючих в СРСР порядків. З квітня 1985р. радянську тоталітарну систему знову тимчасово рятує нове партійне керівництво на чолі з М. Горбачовим, який заявляє про реформи і курс на прискорення соціально-економічного розвитку. Розпочатий у цей час процес оновлення пізніше дістав назву «перебудова».

Етапи перебудови:

I етап(квітень 1985 – січень 1987) час визрівання політичного курсу перебудови.

II етап(січень 1987–літо 1988)усвідомлення основних завдань перебудови, формування і розширення її соцільної бази.

III етап( літо 1988–травень 1989)переміщення центру рушійних сил перебудови зверху вниз.

IV етап(травень 1989–лютий 1990)розмежування та консолідація полярних політичних сил у суспільстві, їхнє відкрите протистояння.

V етап(лютий–грудень 1990)поступовий відхід політичного керівництва СРСР від формальних, “революційних” перетворень і одночасно радикалізація народних мас.

VI етап(грудень 1990–серпень 1991)загострення економічної і політичної кризи в СРСР, намагання консервативних сил врятувати імперію; кінець перебудові, перемога демократичних сил.

Демократизація – процес подолання всевладдя КПРС через законодавче забезпечення демократ прав і свобод, самоврядування народу.

Гласність – можливість отримання правдивої інформ про події в країні та світі, пом’якшення цензури, можливість критики органів влади вільно висловлювати свою думку та дізнатись правду про історичне минуле свого народу. Гласність – перехідний етап до свободи слова.

2.Кирило-Мефодіївське братство-укр. таємна політична організація, що виникла у 1846-1847р у Києві та ставило своїм головним завданням побудову майбутнього суспільства на засадах християнської віри, шляхом здійснення ряду реформ, створення демократичної федерації слов’янських народів на принципах рівності та суверенітету.

3.1. Пояснити, чому б.Хмельницький обрав Московію як союзника у війні проти Польщі, основні причини.

Причини:

-не допустити до спільної московсько-польської окупації

-відновлення старої Руської держави на всьому етнічному просторі України, які гетьман так одверто і рішуче відкрив польському посольству

-український уряд мав на меті не тільки забезпечити Україну з півночі (з боку Литви), але й розбити московсько-польську спілку та вмішати Москву в українсько-польський конфлікт

3.2. Назвати причини проголошення 4го Універсалу.

1.Мобілізувати та організувати український народ для відпору агресору.

2.Формально відмежуватись від більшовицького режиму.

3.Створити передумови для самостійних переговорів з Німеччиною та її союзниками.

Білет № 23

1. Запорізька січ. Умови утворення та розвитку.

2. Повстанський рух 1920-х рр..(или 1928 года, не точно!)

3. 1. Тестове питання, щось про археологічні знахідки.

3.2. Тестове питання. До складу якої держави належали Волинь, Київщина…?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]