Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_vidpovidiсссс.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
123 Кб
Скачать

3. Особливості неолітичної революції.

НЕОЛІТИЧНА РЕВОЛЮЦІЯ - процес переходу від традиційного привласнювального господарства до відтворюючого (землеробства і скотарства). Характерні ознаки:

1)винайдення і поширення якісно нових способів виготовлення знарядь праці;

2)виникнення нових видів виробництва та виготовлення штучних продуктів;

3)перехід до осілого способу життя;

4)активне формування стада свійських тварин, використання їх як тяглової сили;

5)суттєві зрушення у демографічній сфері.

4. Написати положення 4 Універсалу уцр.

1. УНР проголошується незалежною, вільною суверенною державою українського народу;

2. З усіма сусідніми країнами УНР прагне жити у мирі та злагоді;

3. Влада в Україні належить народу України, від імені якого вони не зберуть українські установчі збори, буде правити ЦР;

4. Піддано жорстокій критиці політику більшовиків, яка веде до громадянської війни;

5. УЦР зобов'язується вести боротьбу проти прибічників більшовиків в Україні;

6. УЦР зобов'язувалась негайно почати мирні переговори з Німеччиною;

7. УЦР планує провести земельну реформу в інтересах селян;

8. Держава має встановити контроль над торгівлею та банками

Білет №3

1. Звільнення України. Вклад українців та інших народів в перемогу в Другій Світовій війні.

Визволення України з окупації, що тривало 680 днів, почалося вже під час битви за Сталінград. Саме 18 грудня 1942 р. бійцями 1-ої гвардійської армії Південно-Західного фронту було визволено с. Півнівку - перший населений пункт України. Воронезький фронт розгорнув наступ на Курськ і Харків (звільнений 16 лютого 1943р.) потім на Київ та Чернігів. 19 лютого 1943 р. командувач групи армій «Південь» Е. Манштейн наніс удар по радянським військам у напрямку Курська (Курський виступ) захопивши 16 березня знов Харків, а 18 березня - Білгород. Німецьке командування розробило операцію «Цитадель», метою якої - нанесення удару з Курського виступу з трьох сторін, оточений знищення радянських військ, а далі нанесення удару в тил. Це планувалася на 5 липня 1943р. Гітлер зібрав усе, що у нього було в районі Курська, провівши, тотальну мобілізацію. Курська битва відбулася з 5 по 17 липня 1943 р. і закінчилася великими втратами з обох сторін. У середині вересня 1943р. війська Центрального фронту звільнили Конотоп, Бахмач, Ніжин, 21 вересня захопили Чернігів і вийшли до Дніпра.22 вересня 1943 р. частини Воронезького фронту з ходу форсували Дніпро в районі Великий Букрин, південніше Києва. 6 листопада 1943 р. столиця України була звільнена. У цей же час почалося звільнення Донбасу двома фронтами, які з 13 серпня до 23 вересня 1943 р. вигнали німців з Горлівки, Макіївки, а 8 вересня з Донецька. Далі розгорнувся наступ у напрямку Запоріжжя і Дніпропетровська, які звільнили в жовтні 1943р. Після визволення Криму 18 травня 1944 р. почалася депортація кримськотатарського народу. У результаті Житомирсько-Бердичівської операції війська до середини січня 1944 р. майже повністю очистили від німецьких військ Житомирську, частково Київську, Вінницьку, Рівненську області. На Півдні України радянські війська 13 березня 1944 р. узяли Херсон, 28 березня - Миколаїв, 10 квітня - Одесу, а 12 травня повністю звільнили Крим. У результаті Карпатсько-Ужгородської наступальної операції, 28 жовтня 1944 р., був звільнений останній населений пункт Польщі. У цей час союзники СРСР по антигітлерівській коаліції вели боротьбу на Далекому Сході і Азії проти Японії. Напередодні вступу СРСР у війну з Японією 6 і 9 серпня США вперше застосували ядерну зброю, скинувши бомби на міста 2. Продрозкладка - примусової заготівлі сільськогосподарських продуктів в 1918-21 роках, введена рішеннями Раднаркому у Радянській Росії і поширена на територію Української Народної Республіки військовою силою. Ця система зобов'язувала селян здавати державі за твердими цінами надлишки (понад встановлені норми на особисті і господарські потреби) хліба та інших продуктів. Проводилася органами Наркомпроду, продзагонами, за участі частин Червоної армії, спільно з комбідами і місцевими Радами. Більшовицька влада встановлювала завдання губерніям, яке потім розверстувалось за повітами, волостями, селами та селянськими дворами.

4. Брестський мир - договір, підписаний 3 березня 1918 року в Брест-Литовську представниками Радянської Росії з одного боку та Центральними державами (Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією) — з іншого. Угода зафіксувала поразку та вихід Росії з Першої світової війни. Угоду ратифікували Надзвичайний IV Всеросійський З'їзд Рад (15 березня) та німецький імператор Вільгельм II (26 березня 1918). В листопаді того ж року ВЦВК анулював угоду, посилаючись на припинення існування Німецької імперії як однієї зі сторін угоди.

Білет № 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]