Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_vidpovidiсссс.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
123 Кб
Скачать

1. Примусова колективізація в Україні. Голодомор 32-33рр.

При здійсненні модернізації промисловості радянське керівництво зіткнулося з трьома складними проблемами: нестачею коштів, сировини і робочих рук для розвитку індустрії. Вирішити ці питання можна було за рахунок селянства, яке тоді складало переважну більшість населення країни. Поштовхом до форсування колективізації стала хлібозаготівельна криза в 1928p., яка, за твердженням Й. Сталіна була викликана саботажем селян. У тій ситуації вождь вирішив, що для «стрибка» в індустріалізацію необхідно встановити над селянством жорсткий політичний та економічний контроль. Вперше після 1921p., коли була скасована політика «воєнного комунізму», проти селян були застосовані примусові методи. У плані I п'ятирічки в СРСР передбачалося об'єднати в колгоспи 18-20% селянських господарств. Гасло форсованої суцільної колективізації проголосили в листопаді 1929р пленум ЦК ВКП(б). Молотов і Каганович наполягали на її завершенні протягом року. Було прийнято постанову ЦК ВКП(б) від 5 січня 1930р. «Про темпи колективізації і заходи допомоги держави колгоспному будівництву». В Україні, згідно з цією постановою, планувалося закінчити колективізацію восени 1931р. або навесні 1932р. 24 лютого 1930р. Косіор на догоду Сталіну підписав інструктивний лист до місцевих парторганізацій, згідно з яким Україну слід було колективізувати до осені 1930р.

Основними завданнями колективізації були: -прискорення процесу індустріалізації за рахунок пограбування села; -забезпечення промисловості дешевою робочою силою; -вирішення хлібної проблеми в країні; -повне одержавлення сільського господарства.

Основними заходами колективізації стали: -насильницьке створення колгоспів; -«розкуркулення» (ліквідація заможного селянства - «ворога» радянської влади); -обмеження з боку влади процесу переселення селян до міст (запровадження паспортів, які видавалися лише жителям міст та ін.).

Хід колективізації в Україні:

1. Насильницьке створення колгоспів,

2. «Розкуркулення» селянства,

3. Звершення колективізації в Україні,

4. Боротьба серед вищого керівництва стосовно колективізації. 

2. Кошовий отаман - виборна службова особа в Запорозькій Січі (XVI-XVIII ст.), яка зосереджувала у своїх руках найвищу військову, адміністративну і судову владу, очолював Кіш Запорізької Січі.

3. Цитата з документу. (щось про РНК, котрі задавали питання про бажання зупинити війська.) Написати назву документу.

Хроніки Німецько-радянської війни

3.2 Встановити вірні відповіді(приклад і що це є) інфляція, депопуляція, трудова міграція

Білет №6

1. Опишіть перші державні утворення на території України.

В І тис. до н.е. на території України з'являються перші залізні знаряддя праці. До цього часу вона була заселена різними за походженням народами. Тут жилипращури слов'ян - місцеві землеробські племена. Згодом на українські землі приходять кочовики. Першими з них були кіммерійці, які належали до іраномовних груп населення. Вони першими опанували технологію залізоробного виробництва з болотяних руд. Основна діяльність кіммерійців пов'язана з військовими походами. Вершники були значною військовою потугою. Кіммерійці не мали постійних осель. Вони об'єднувалися у племена, а ті, в свою чергу, у союз племен на чолі з вождем. Наприкінці VII ст. до н.е. кіммерійців витиснули іраномовні племена скіфів, які мали чисельну перевагу, були краще зорганізовані та військово вишколені. Очолювали племена скіфів царі з необмеженою владою (представники єдиної династії, що, безумовно, зміцнювало таку державу). Також скіфи мали свою міфологію, віру, торгували з грецькими колоніями у Причорномор'ї. Геродот вирізняв серед них царських скіфів (берега Азовського м. і у степовий Крим), скіфів-кочовиків (степи Наддніпрянщини), скіфів-орачів (лісостепова зона) і скіфів-землеробів (між Дніпром і Дністром).

2. Реєстрові козаки - частина українського козацтва, прийнята на воєнну службу польсько-литовською владою і записана в окремий список — реєстр, звідки й назва реєстрові козаки. Військо реєстрових козаків було створене універсалом короля Сигізмунда ІІ Авґуста 2 червня 1572, коли було доручено коронному гетьманові Язловецькому найняти з низових козаків на службу 300 осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]