Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
туризм.doc
Скачиваний:
228
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

18.Правила розробки програм перебування туристів (похоже на вопрос №14)

Програма  перебування – це набір замовлених послуг, розподілених по днях та по годинах їх надання.

Складові  програми перебування:

Цільові елементи – заходи зумовлені метою подорожі.

Додаткові – це заходи , що включаються до програми з метою її урізноманітнення ( екскурсії, побутові послуги, індустрія розваг, )

Супутні – це час на сон, їжу, відпочинок, самостійну діяльність туристів.

Технологічні – це час на очікування ( тобто переїзди , від’їзди, доїзди).

При виборі засобу розміщення слід враховувати тип підприємства, його категорію, умови розміщення (отель, готель, мотель, хостел, тощо).

Тип харчування – тип підприємства харчування, його розташування, клас обслуговування, вид меню, кількість разів прийому їжі, національні особливості кухонь народів світу.

Початок складання програми. Розподіл по дням кількості ночівок, кількості разів прийому їжі, які в комплексі мають складати певну кількість туроднів.

Необхідно враховувати час відведення на супутні (оселення, виїзд, інформація) та технологічні (очікування) елементи.

Включення екскурсій до програми турів:

оглядова (по місту) триває 2-3 год. не рекомендується включати більш ніж 2 екскурсії 2-3 години або 1 заміська тривалістю 6-12 годин. Слід уникати одноманітності об’єктів показу, але передбачити можливість взаємозамінності об’єктів показу.

Необхідно враховувати можливості міста (курорти, країна), до програми вносять найбільш значимі заходи та найвідоміші об’єкти.

Враховувати спектр сезонності – річкові та морські прогулянки,  відвідування  парків, заповідників, відкритих басейнів, аквапарків, пікніків на свіжому повітрі, закриті об’єкти.

Програмне обслуговування починається з загально- інформаційних заходів: інформ-коктейль щодо основних місць відвідування, час збору на екскурсії, уточнення дат проведення екскурсії, рекомендації, що можна відвідати у вільний час, надання настанов щодо купівлі сувенірів, обміну валют, відправка назад туристів.

Підбір програмних заходів обумовлюється метою подорожі і залежить від складу учасників: відпочинок – екскурсія та розваги (майже всі на додаткові послуги); пізнавальні програми – екскурсії основні, а розваги додаткові. Для дітей значне місце приділяється пізнавальним, виховним та розважальним заходам.

Для довготривалих програм – курортні готелі, молодіжні бази і табори, круїзні судна, тощо – велика кількість вільного часу, необхідно запропонувати туристу варіанти його раціонального замовлення за рахунок різноманітних розважальних програм (індивідуальні заходи – спортивні та розважальні ігри, відвідування бібліотеки концертів чи танцювальних вечорів, тощо).

Групові заходи, необхідна кількість учасників(мінімум 5), екскурсії, поїздки на цікаві об’єкти, походи і подорожі.

Масові заходи: масова кількість учасників - турніри, конкурси, свята, вечори країн, та вікторини.

19. Класифікація туристичного обслуговування

Поняття „туристичне обслуговування” як процес надання послуг туризму є дуже широким. Воно включає:

а) процес надання усього спектру послуг туристу, від початку до кінця туристичного обслуговування, тобто весь перебіг туристичного обслуговування;

б) процес надання послуг туристу окремим постачальником послуг (турфірмою, готелем, рестораном тощо);

в) процес надання окремим постачальником послуг певної однієї послуги туристу зі всього спектру послуг, наданих цим постачальником цьому туристу. Наприклад, процес надання побутового обслуговування туристу у готелі.

Туристичне обслуговування – це процес надання послуг споживачам (туристам) відповідно до програми перебування замовленого комплексу (пакету) послуг (туру). У світовій тур. практиці використовуються класи обслуговування, які позначають його якість та ґрунтуються на визначенні якості розміщення. Стандартно прийнятими класами обслуговування є: - Клас VIP – розміщ. в номері типу «багатокімнатний апартамент», у готелях вищих категорій (4-5*)

  • Клас «люкс» - номер типу ‘sute’ (2-3 кімнатний) у готелях також вищих категорій (4-5*)

  • Клас «перший» - 1 - 2-місне розміщення в 1-кімнатному номері з усіма зручностями у готелях 2-4 зірок

  • Клас «туристичний» - 1-4- місне розміщення в 1-кімнатних номерах з умивальником або без нього (зручності на поверсі) в готелях категорії 1-2 зірок.