Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
туризм.doc
Скачиваний:
228
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Види програмних заходів

  • екскурсійно-інформаційні заходи: екскурсії (різні за тематикою (природознавчі, історичні, літературні, мистецькознавчі, екологічні, виробничі, інші), засобом пересування (пішохідні, з використанням спеціального транспорту, комбіновані) та місцем проведення (міські, заміські, інформація під час руху, музейні, виробничі, інші)

  • культурно-видовищні заходи: відвідування концертів, театрів, фестивалів мистецтв, фольклорних програм та ін.

  • розважальні заходи: різноманітні конкурси, анімаційні програми, атракціони, ігри, вікторини, аукціони та свята, відвідування розважальних закладів (аква- та тематичних парків) та ін.

  • соціальні заходи: вечори, зустрічі, форуми, мітинги, відвідання спецоб'єктів – промислових підприємств, с/г, навчальних і дитячих закладів , участь в трудових акціях

  • спортивно-оздоровчі заходи: заняття різними видами спорту та навчання його різним видам; заняття оздоровчою фізкультурою: масаж та різноманітні фізіопроцедури; відвідання сауни, бані чи басейну, фітнес центру; організація спортивних змагань, рухливих ігор та конкурсів; річкові та морські прогулянки; одно- та багатоденні походи; рафтінг, яхтінг, дайвінг та ін.

35. Види турів за критерієм розподілу у відповідності з віком подорожуючих.

Дитячий туризм - вид туризму, що спрямований на задоволення дозвілля для дітей. Дитячий туризм - це пізнавальні екскурсії, дитячі табори. Це веселі канікули, розширення світогляду, нові друзі і безліч вражень для дітей різного віку. Програм дитячого туризму під час шкільних канікул та літнього відпочинку існує достатньо багато. Це, наприклад, активний відпочинок, екологічні табори, кінні тури, походи, водний туризм, освітні центри. Дитячий туризм починається з невеликих поїздок - дошкільних та шкільних екскурсійних турів. Найпоширенішим видом дитячого туризму у світі є дитячі табори. Види дитячих таборів: оздоровчі табори і комплекси, спортивно-оздоровчі табори, а також міжнародні дитячі центри (найбільший такий центр в Україні - "Артек"). Сьогодні також розвивається і міжнародний дитячий туризм. За експертними спостереженнями, діти охоче беруть участь у подорожах, починаючи зі свідомого віку - тобто, з 4-5 років. Але це зовсім не означає, що їм протипоказані подорожі у віці 1 року або навіть раніше. При правильній організації можна здійснювати досить тривалі походи з дітьми у віці 2-З років, і не тільки влітку, а й взимку.

Шкільний туризм (педагогічний туризм) - це туристсько-краєзнавча робота в школі, спрямована на задоволення рекреаційних потреб школярів. В середовищі шкільного туризму розрізняють два підвиди: мінімальний за обсягом та обов'язковий для всіх класів у школі - класний туризм та гуртковий туризм - для любителів подорожувати і захоплених краєзнавством. Шкільний туризм дуже різноманітний за формами: походи, що представлені різними видами туризму (піші, лижні і т.д.), різної тривалості, різних ступенів і категорій складності, місцеві і далекі, піші і транспортні екскурсії, заняття в гуртках, секціях, клубах, туристські збори, скаутинг, різні види туристських змагань, семінари, конкурси, конференції, виставки, музеї...

Молодіжний туризм (студентський туризм) - це різновид туризму, спрямований на задоволення рекреаційних потреб молоді. Молодіжний туризм це насамперед - тематичні поїздки, пов'язані з політико-пропагандистськими заходами; туристсько-екскурсійні поїзди; річкові та морські круїзи; туристсько-патріотичні клуби; маршрути вихідного дня; оглядові й тематичні екскурсії; подорожі та екскурсії в межах навчально-виховного і виробничого процесу; туристсько-оздоровчі програми під час літніх канікул та ін. Молодіжному туризму (молоді люди до З0 років) віддають перевагу ті, хто полюбляє дешеві подорожі з використанням менш комфортабельних засобів розміщення і перевезення, екскурсійні програми яких включають активне спілкування з місцевим населенням, розважальне дозвілля (відвідування дискотек, нічних клубів і барів). До основних видів молодіжного відпочинку можна віднести дайвінг, віндсерфінг, кайтсерфінг, також різні гірськолижні види спорту або ж альпінізм.

Туризм для середнього віку - це різновид туризму, спрямований на задоволення рекреаційних потреб вікової категорії від 35 до 55 років. Туристів третього віку поділяють на економічно активних (35-44 років), які відпочивають з сім'єю і друзями та економічно активних (45-55 років), але не обтяжених дітьми. Для людей 35-44 років характерна перевага сімейного туризму, тому необхідна можливість використання дитячих майданчиків для ігор, дитячих басейнів. Споживачі 45-55 років пред'являють підвищені вимоги до комфорту і зручності, надають перевагу змістовним екскурсійним програмам.

Туристи третього віку (люди у віці 35-55 років) більше претендують на комфорт і зручності, змістовні екскурсійні програми, що включають ознайомлення з об'єктами показу відповідно до професійних чи аматорських інтересів туристів, широку географію подорожей. Активні люди середнього віку, що є власниками автомобіля, надають перевагу самостійним подорожам та пізнавальному туризму, у цих людей інтерес викликають далекі подорожі тривалістю 2-3 тижні. Туризм третього віку вимагає не тільки комфорту, але і можливості отримання кваліфікованої медичної допомоги, персональної уваги з боку обслуговуючого персоналу.

Туризм для людей похилого віку (туризм третього віку, туризм літніх людей, пенсійний туризм) - це різновид туризму, що має на меті задоволення рекреаційних потреб вікової категорії старше 55 років.

Туристи третього віку (люди старші за 55 років) вимагають не тільки комфорту, а й персональної уваги з боку обслуговуючого персоналу, можливість отримання медичної допомоги, наявності в ресторанах меню дієтичного харчування, розміщення в готелях, розташованих у тихих місцях і за помірними цінами.

Туристів третього віку поділяють три основні підгрупи:

  • Туристи віком від 55 до 64 років характеризуються наявністю великих вільних грошових коштів, більше ніж інші групи пенсійного віку, наявністю невеликих домогосподарств і свободою від витрат коштів на освіту, виховання та утримання дітей.

  • Туристи віком понад 65 і до 74 років вважаються активними пенсіонерами і складають групу активних подорожуючих.

  • Туристи у віці від 75 не такі активні, та здебільшого не бажають подорожувати.