Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
туризм.doc
Скачиваний:
228
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

30. Види туризму за критерієм спрямування туристичних потоків

В залежності від місця проведення подорожі туризм ділять на міжнародний та внутрішній, який може бути далеким й близьким в залежності від відстані. Міжнародний туризм в свою чергу поділяється на в'їздний (іноземці на Україну) та виїзний (громадяни України - за кордон). Внутрішній туризм передбачає подорожі громадян в межах своєї держави. Як міжнародні, так і внутрішні подорожі можуть проводитися з культурно-освітньою, оздоровчо-лікувальною, релігійною та спортивною метою, що організовуються для дітей, молоді, сімей тощо.

31. Види та хар-ка програмних заходів.

Програма обслуговування туристів – перелік історико-культурних об'єктів, визначних місць, а також перелік туристичних послуг, що надаються туристам у визначеній послідовності, часі, місці та умовах обслуговування.

Програма перебування – це набір запланованих послуг, розподілений по днях та годинах їх надання. До складу програм входять такі елементи, як цільові – заходи, обумовлені метою подорожі: додаткові – заходи, які включаються до програми з метою її урізноманітнення; супутні – час, що відводиться на сон, їжу, відпочинок, самостійну діяльність туристів; технологічні – час на очікування і т.д.

Програми можуть бути створені на тривалий термін ( декілька тижнів, місяць) і включати такі види заходів:

  1. індивідуальні заходи – це заходи, в яких турист може взяти участь згідно свого бажання індивідуально (спортивні та розважальні ігри, відвідування бібліотеки, концертів чи танцювальних вечорів тощо)

  2. групові заходи – це заходи, які відбуваються в тому разі, якщо буде зібрано необхідну кількість учасників. Здебільшого це екскурсії, поїздки на цікаві об'єкти, походи і подорожі на природу тощо)

  3. масові заходи – заходи, які вимагають масової участі туристів (різного роду турніри, конкурси, свята, навчання танцям, мові, ігри та вікторини тощо)

Види програмних заходів

  • екскурсійно-інформаційні заходи: екскурсії (різні за тематикою (природознавчі, історичні, літературні, мистецькознавчі, екологічні, виробничі, інші), засобом пересування (пішохідні, з використанням спеціального транспорту, комбіновані) та місцем проведення (міські, заміські, інформація під час руху, музейні, виробничі, інші)

  • культурно-видовищні заходи: відвідування концертів, театрів, фестивалів мистецтв, фольклорних програм та ін.

  • розважальні заходи: різноманітні конкурси, анімаційні програми, атракціони, ігри, вікторини, аукціони та свята, відвідування розважальних закладів (аква- та тематичних парків) та ін.

  • соціальні заходи: вечори, зустрічі, форуми, мітинги, відвідання спецоб'єктів – промислових підприємств, с/г, навчальних і дитячих закладів , участь в трудових акціях

  • спортивно-оздоровчі заходи: заняття різними видами спорту та навчання його різним видам; заняття оздоровчою фізкультурою: масаж та різноманітні фізіопроцедури; відвідання сауни, бані чи басейну, фітнес центру; організація спортивних змагань, рухливих ігор та конкурсів; річкові та морські прогулянки; одно- та багатоденні походи; рафтінг, яхтінг, дайвінг та ін.