Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
туризм.doc
Скачиваний:
228
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

55. Порядок укладання договорів суб’єктів туристичної діяльності, їх права та обов’язки.

Договір (контракт) про надання туристських послуг укладається між суб’єктами туристської діяльності, а також між ними і споживачами туристського продукту (туристами)

Договір (контракт), у відповідності з громадянським законодавством України [2], повинен визначати об’єм, умови і якість послуг, що надаються, порядок оплати і розрахунків, строк дії, права і обов’язки сторін, іх відповідальність за невиконані або виконані неналежним чином умови договору. Договір (контракт) укладається в письмовій формі, скріплюється печатками і підписами сторін.

Договір (контракт) між суб’єктом туристської діяльності і туристом або групою туристів рахується укладеним з моменту оплати вартості туру і видачі туристу або керівнику групи туристського ваучера.

Суб’єктам туристської діяльності, при складанні договорів (контрактів) про надання туристських послуг, необхідно дотримуватися певних вимог 

Суб’єкти туристської діяльності під час організації внутрішнього і зарубіжного туризму зобов’язані в письмовій формі скласти з туристом договір про надання туристських послуг. При формуванні групи туристів суб’єкт туристської діяльності повинен скласти договір окремо з кожним туристом. Якщо до складу групи входятть неповнолітні діти, договір складається між суб’єктом туристської діяльності та їх батьками або опікунами.

Суб’єкти туристської діяльності, як і при здійсненні господарської діяльності по організації іноземного, внутрішнього туризму, екскурсійної діяльності, надають послуги в сфері активного туризму і повинні ознайомити туристів з елементами риску і небезпеки кожного туристського походу і міри попередження нещасних випадків. В інформаційних матеріалах, які додаються до договору з туристом, повинно бути повідомлено про природні перешкоди туристської траси, необхідний рівень особистої фізичної підготовки туриста, особливості індивідуального спорядження.

Основою для одержання туристом або групою туристів, обумовлених договором (контрактом) туристських послуг і документом, що визначає їх статус, є туристський ваучер [17, ст19] затвердженого зразка [48].

Туристським ваучером підтверджується гарантія оплати направляючого туристського підприємства приймаючому послуг, які можуть надаватися туристам у відповідності з умовами договору. Туристський ваучер видається туристською установою,  яка має ліцензію ДК МПСТ України на туристську діяльність по організації внутрішнього і зарубіжного туризму [49, п.1.3].

Бланк туристського ваучера повинен бути виготовлений типографським способом в трьох екземплярах одного номера на листі паперу форматом А-5 і є документом строгої звітності. Перший і другий екземпляри правильно заповненого туристського ваучера видаються під розписку туристу або керівнику туристської групи перед початком подорожі. А третій зберігається в бухгалтерії направляючого туристського закладу. В першому пункті обслуговування, який приймає туристів пред’являються перший і другий екземпляр туристського ваучера. В останньому місці маршруту туристом або керівником групи робиться відповідний запис а обох екземплярах ваучера, підписується і затверджується печаткою туристською організацією, яка приймає групу. Перший екземпляр залишається в приймаючої туристської установи, а другий повертається туристському підприємству заказнику послуг.

Недійсним вважається туристський ваучер з виправленнями, незаповненими або не повністю заповненими пунктами, а також з відсутньою печаткою направляючої туристської організації. До туристського ваучера на групу додається список цих туристів, завірений печаткою направляючого туристського підприємства. В списку вказується номер туристського ваучера, П.І.Б. кожного туриста (включаючи керівника групи) рік народження, серія та номер паспортів