Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
туризм.doc
Скачиваний:
228
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

36. Сутність туризму як соціального явища.

Туризм як важливе соціальне явище сучасності підкоряється об'єктивним законам розвитку людського суспільства. Він активно впливає на життєдіяльність суспільства і в той же час залежить від суспільства, стану розвитку його продуктивних сил і виробничих відносин.

Туризм здійснює позитивний вплив на розвиток суспільства та його значення:

- політичне - як фактору миру та співдружності;

- економічне - як джерела одержання прибутків, надходження коштів, збільшення валового національного продукту, стимулу розвитку багатьох суміжних галузей господарства, створення робочих місць і розбудови регіональних економік;

- культурно-виховне - як одного із засобів піднесення культурного рівня людини та суспільства в цілому, духовного збагачення, збереження історичної пам'яті народу та його культурного спадку;

- соціально-демографічне - як фактору оздоровлення суспільства, продовження активного життя людини тощо.

Попри велике позитивне значення туризму для розвитку суспільства він може також мати негативний вплив на суспільне життя. Іноді туризм може загрожувати здоров'ю людей. Це особливо характерно для спортивного туризму з активними засобами пересування, тут травми - не рідкість, а іноді мають місце фатальні випадки.

37. Критерії поділу (ознаки класифікації) видів турів та їх характеристика.

Тур - це програма, в межах якої реалізується мета перебування людини поза постійним місцем проживання, складена з урахуванням індивідуальних побажань, і комплекс заходів по її реалізації на відповідному якісному рівні.

Поділ турів за такими ознакам, як:

1. Мотивація - курортно-лікувальний- рекреаційний - культурно-пізнавальний- спортивний - діловий - науковий, конгресний- релігійний - етнічний

2. Організаційні засади пекидж-тур- інклюзив-тур

3. Форми організації - організований - самодіяльний

4. Кількість учасників - груповий- індивідуальний

5. Сезонність - цілорічний- сезонний

6. Термін подорожування короткостроковий- середньостроковий- довгостроковий

7. Клас обслуговування

- V.І.Р.- люкс-апартамент- люкс- перший туристський- кемпінг

8. Маршрут

- лінійний (шлях руху туристів, коли його початок і закінчення відбуваються в різних географічних пунктах перебування, наприклад, Київ – Львів)

- кільцевий (шлях руху тургрупи, коли його початок та закінчення відбуваються в одному географічному пункті перебування, наприклад, тур "Америка" (Нью-Йорк - Вашингтон - Атлантік-Сіті - Філадельфія - Нью-Йорк)

- радіальний (шлях руху туристів, коли його початок і завершення відбуваються в одному географічному пункті перебування, розміщуючись в якому туристи подорожують в інші пункти з поверненням до пункту початку подорожі)

- комбінований (шлях руху тургрупи, до якого належать складові лінійного, кільцевого та радіального маршрутів у тій або іншій комбінаціях)

10. Засоби долання - транспортні - пішохідні

11. Види транспорту

- наземні: автомобільний, автобусний, залізничний, мотоциклетний, велосипедний, кінний та інші;

- водні: річковий, морський, підводний;

- повітряні: авіаційний, повітряні кулі, інші види

12. Масштаби - міжнародний- внутрішній