Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Соки.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
457.73 Кб
Скачать

2. Фізичні властивості фруктових соків та методи дослідження

2.1.Фізичні властивості фруктових соків

Споживча та харчова цінність і якість фруктових соків залежить не тільки від їхнього хімічного складу, а й від фізичних властивостей. Таких як густина, показник заломлення, електропровідність, теплопровідність, в′язкість, вологовиділення, вміст розчинних сухих речовин, коефіцієнт поверхневого натягу тощо.

Густина або об’ємна маса тіла ρ – це маса одиниці об’єму тобто величина співвідношення маси тіла у стані спокою m до його об’єму V; одиниця густини - кг/м³.

ρ=m /V

Густина залежить від температури (знижується з її збільшенням), складу(знижується при збільшенні води) та тиску. Величина густини лежить в межах від 1.0157 до 1.317 г/см3. Найбільшу густину мають соки з великим вмістом м′якуша.

Основною фізичною властивістю соків є також вміст розчинних сухих речовин, що виражається через градуси Brix. По даному показнику можна судити про ступінь концентрації соку (числові вирази густини приводяться звичайно з посиланням на температуру вимірювання, наприклад, 20°С). Конкретному значенню густини відповідає певний вміст розчинних сухих речовин. Значення вмісту сухих рочинних речовин коливається в межах від 4 до 60%. Найбільш високу густину і відповідно високий вміст розчинних сухих речовин мають концентровані соки.

Показник заломлення (n) – це відношення синуса кута падіння променя (α) до синуса кута його заломлення (β) :

n =sin α /sin β

В середньому показник заломлення соків становить 1.3370-1.6530 [6] .

Залежить від структури, властивостей, хімічного складу та активності речовин. Дорівнює сумарному значенню показника заломлення наявної води та показників заломлення безводного залишку

Електропровідність – здатність соків проводити електричний струм. Вона змінюється зі зміною хімічного складу, структурних властивостей, вмісту цукрів, органічних кислот, зростає зі збільшенням кількості вільної води і зменшенням зв′язаної

В′язкість – внутрішнє тертя. Даний показник підвищується в певних процесах зберігання і переробки соків, що пояснюється збільшенням вмісту сухих розчинних речовин, а також залежить від температури.

Рис 2.1 Вплив температури теплової обробки на в’язкість та оптичну густину соків.

Оптична густина - величина, що характеризує інтенсивність забарвлення соків, та повною мірою залежить від температури досліджуваного продукту.

Коефіцієнт поверхневого натягу - сила, що діє на одиницю довжини контуру поділу фаз сік- повітря. Залежить не тільки від складу, а й від умов та строків зберігання та технологічної обробки. Знижується при нагріванні і в результаті гідролізу(внаслідок утворення поверхнево активних речовин).

Температуропровідність - характеризує швидкість прогрівання або охолодження соків.

d=λ/(C*ρ)

де d- коефіцієнт температуропровідності;

λ- коефіцієнт теплопровідності;

С- питома теплопровідність;

ρ – густина.

Величина температуропровідності залежить від густини та температури продукту .

Вологовиділення – це кількість води виділеної 1000л соку за 1 добу. Вологовиділення залежить як від властивостей самого товару, так і від умов навколишнього середовища ( атмосферного і осмотичного тиску, відносної вологості зовнішнього повітря).