Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhodiagnostika_tanya.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
187.39 Кб
Скачать

21. Обґрунтуйте необхідність врахування основних положень, які застосовуються при інтерпретації емпіричних даних у психодіагностичних дослідженнях.

Заключний етап емпіричного соціологічного дослідженняприпускає обробку, аналіз та інтерпретацію даних, отриманняемпірично обгрунтованих узагальнень, висновків і рекомендацій. Обробкаданихвключає в себе наступні компоненти:1)Редагування та кодування інформації.2) Створеннязмінних. Зібрана на підставі анкетінформація в рядівипадків прямо відповідає на тіпитання, якінеобхідновирішити в дослідженні. Зараз же необхідно провести зворотнупроцедуру, тобто перевести дані у форму, яка б відповідала на питаннядослідження.3) Статистичнийаналіз. Цейкрок є ключовимупроцесіаналізусоціологічнихданих. Під час статистичногоаналізувиявляютьсядеякістатистичнізакономірності і залежності, якісоціологудозволяютьзробитипевніузагальнення і висновки. Якщо соціологпевну частину інформації витягує з документальних джерел, то вінвикористовуєдва основних методи аналізу документів: неформалізовані(традиційний) і формалізований (контент-аналіз).Традиційний аналіззаснований на сприйнятті, розумінні, осмисленні й інтерпретації змістудокументів відповідно до мети дослідження.Формалізованааналіздокументальних джерел (контент-аналіз - аналіз змісту) розрахований навитяг соціологічних інформацій з великих масивів документальнихджерел, недоступних традиційному інтуїтивного аналізу. Він заснований навиявленні деяких кількісних статистичних характеристик текстів. Формалізований аналіз документів заснований на стандартизації процедурпошуку, визначення в змісті документа одиниць рахунку, якими можутьбути окремі слова (терміни, географічні назви, імена політичнихдіячів і т. д.), судження, виражені у вигляді пропозицій, абзаців,фрагментів текстів і т. д., а також різні види публікацій (за жанром,типу авторів, тем і т. п.). Під час обробки та аналізу даних, широкозастосовуються методи ранжування, шкалювання, кореляції та ін Так,ранжування - це процедура встановлення відносної значимості(переваги) досліджуваних об'єктів на основі їх упорядкування.Ранг- Це показник, що характеризує порядкове місце оцінюваного об'єкта вгрупі, та інших об'єктів, що мають суттєві для оцінки властивостями.Для кожного об'єкту вираховують суму рангів, отриману від всіх експертів,потім впорядковують цю суму. Ранг 1 присвоюютьоб'єкту, якийотримавнайменшу суму, самийнизький ранг - об'єкту з найвищоюсумою.Ранжуваннядоповнюється, як правило, іншими методами експертнихоцінок.Завершуєтьсяемпіричнесоціологічнедослідженняформуваннямвисновків, пропозицій і рекомендацій. Висновки, пропозиції і рекомендаціїповинніноситиконкретний, реалістичний характер, матинеобхідніобгрунтування в матеріалахдослідження, підтверджуватисядокументальнимиістатистичнимиданими.

22. Які проблеми вимагають психодіагностичного дослідження в освітніх закладах, дошкільних установах та на підприємстві? У чому особливості роботи психолога у даних галузях? Проаналізуйте фактори, що визначають психологічну майстерність практичного психолога. Проблеми що вимагають діагностичного дослідження в школі:

Діагностування здібностей (інтересів, нахилів);

1.Корекція поведінки;

2.Оцінювання особистості;

3.Оптимізація процесів навчання та виховання;

4.Діагностика порушень розвитку;

5.Профвідбір, профконсультація, професійне навчання;

ЦІЛІСНИЙ ДІАГНОЗ – став-ся у випадку виділення проблеми як цілісного досл-ня особистості.

При частковому досл-ні, яке є змістом окремої проблеми – ЧАСТКОВИЙ.

ОПЕРАТИВНИЙ – при оперативному досл-ні.

ДОВГОТРИВАЛИЙ – при довгот рив-му досл-ня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]