Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhodiagnostika_tanya.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
187.39 Кб
Скачать

15.Методи опрац. Емпір. Даних пд досл. Доцільність застос.

Методи статистичної обробки результатів дослідження – це певні математичні прийоми, формули, способи кількісних розрахунків, за допомогою яких показники, які отримують в процесі експерименту, можна узагальнювати, систематизувати, виявляючи приховані в них закономірності.

Первинними називаються методи, за допомогою яких можна отримати показники, які безпосередньо відображають результати вимірів в експерименті. Відповідно під первинними статистичними показниками розуміють ті показники, які застосовуються в самих психодіагностичних методиках і є підсумком початкової статистичної обробки результатів психодіагностики.

Вторинними називаються методи статистичної обробки за допомогою яких на базі первинних даних виявляють приховані в них статистичні закономірності.

До первинних методів відносять міри центральної тенденції (середнє арифметичне, мода, медіана), міри мінливості (дисперсія або середнє квадратичне відхилення, стандартне вибіркове відхилення), способи групування даних (ранжування, частотне розподілення, гістограма). До вторинних – міри взаємозв’язку (кореляційний аналіз, регресійний аналіз, факторний аналіз).

16. Основні етапи дос-я попередня підготовка дослідника, її зміст та значення, інші етапи

етапи :

вивчення практичного запити

формулювання й проблеми

висування гепотиз про причини явищ, які спостерігаються

вибір методу дос-я

використання методу

формулювання їх діагнозу

розробка рекомендацій програми психокорекційної (розвивальної роботи)

здійснення цієї програми, контроль за виконанням

Перший етап "Початок практичної роботи"

Вивчення звертання. яке має форму запита. Для визначення точності запиту проводять спеціальну бесіду з мод., яка зробила запит. Вона є засобом збереження первісної інформації.

Підготовка спеціаліста: рівень професійної кваліфікації (володіння теор. знаннями та різноманітними їх методами обстеження людини)

Формування їх проблеми на основі вивчення інформ. Про клієнта

далі щодо історії розвитку проблеми людини.

Аналіз усвідомлених та неусвідомлених проблем клієнта, новоутворень вікових періодів

Висування гіпотез про причини порушень.

Вибір методу дос-я

Кількісний базується на ідеї повторюваності, можливості вибору, виявлення статистичних закономірностей

Якісний орієнтується на індивіда, як на унікальну неповторну людину базується на передумові різноманітної детермінації психічних явищ.

Основні форми психологічної допомоги клієнту:

індивідуальна психічна допомога

сімейна психотерапія і консультування

групова психотерапія

тренінги.

Формування висновку: діагноз ставиться за результатом психологічного обстеження.

Висновки відносні тому,що вони базуються на основі експериментів та спостережень.

Розробка рекомендацій.

Завдання: своєчасна діагностика та попередження негативних наслідків

17. Класиф-я ψ д- х методів (тестів). Вимоги до методик, репрезентат-ть тестових норм. Надійність. Валідність, її види, способи перевірки методик на надійність і валідність.

Тести – стандартизовані і зазвичай короткі і обмежені у часі випробування, призначені для встановлення кількісних і якісних індивідуально-психол відмінностей між Л.

Особливість – досліджуваному потрібно давати правильні відповіді. В опитувальниках і проективних методиках правильних відповідей не існує.

За формою тести поділяються на:

1) Індивідуальні тести – 1 досліджуваний; 2) Групові тести – група Л;

3) Усні і письмові. Передбачають відкриті, альтернативні відповіді. Бланки.

4) Бланкові, предметні (кубики Кооса), апаратурні (рефлексометр), комп*ютерні – в залежності від застосовуваних у ході дослідження матеріалів чи приладів.

5) Вербальні і невербальні – за характером стимульного матеріалу. Вербальні – вислови, слава; психолінгвістика. Невербальні – картинки, графіки (матриці Равена). Для полегшення дослідження Л з вадами слуху, мовлення чи низьким рівнем освіти.

За змістом:

1) Тести інтелекту;

2) Тести здібностей – загальних і спеціальних;

3)Тести особистості – оцінка емоційно-вольових компонентів псиз діяльності (мотиви, інтереси, емоції, відносини, особливості емо прояву у різних ситуаціях).

4) Тести досягнень – тести успішності.

Надійність – відносна постійність, стійкість, узгодженість результатів тесту при первинному і повторному його застосуванні на одних і тих же самих досліджуваних. Говорить про точність психол вимірювань.

Валідність – комплексна х-ка, що включає, з одного боку, дані про те, чи придатна методика для вимірювання того, для чого її було створено, а з іншого боку, яка її дієвість, ефективність, практична корисність. Відповідність, повноцінність, придатність.

Теоретична валідність – визначається за відповідністю показників досліджуваної якості, отриманих з допомогою методики, показникам, отриманим за допомогою інших методик – таких, з показниками яких повинна існувати теоретично обґрунтована залежність. Кореляція.

Емпірична валідність – перевіряється за відповідністю діагностичних показників реальній поведінці, діями і реакціями, що спостерігаються у досліджуваного. Порівняння показників з реальною поведінкою чи результатами практичної діяльності Л.

Внутрішня валідність – відповідність завдань, субтестів, суджень, що містяться у методиці, загальній меті і замислу методики в цілому. Невалідна (або не повністю валідна) м-ка – завдання вимірюють не те, що вимагається від даної м-ки.

Зовнішня – зв*язок між показниками м-ки і найбільш важливими, ключовими ознаками, що відносяться до поведінки досліджуваного. (емпір валідність).

Валідність м-ки перевіряється і уточнюється в процесі її достатньо тривалого застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]