Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

14. Власність: суть, види, форми і місце в економічній системі.

Госп діяльність відбув в межах певних правил,основним зяких є відносини власності. Власність-реальні відносини між людьми з приводу привласнення і госп використання свого майна.Відносини власності виявляються че рез об*єкт та суб*єкт власності.Об*єкт влас-це все те,що можна привласнити: — засоби виробництва в усіх галузях народного господарства;— нерухомість (будинки і споруди, відокремлені водні об’єкти, багаторічні насадження тощо);— природні ресурси (земля, її надра, ліси, води тощо);— предмети особистого споживання та домашнього вжитку і т д.Суб*єкт влас-це персоніфіковані носії відносин власності: — окрема особа (індивідуум) — людина як носій майнових і немайнових прав та обов’язків;— юридичні особи — організації, підприємства, установи, об’єднання осіб усіх організаційно-правових форм;— держава в особі органів державного управління, муніципалітети (органи місцевого управління та самоврядування);— декілька держав або всі держави планети.Тип власності –особлива сутність відносин належності володіння,розпорядження та викор об*єктів власності,що визнач особливим суб*єктом власності. У процесі тривалого історичного розвитку людства сформувались такі чотири основні типи економічної власності: 1) суспільна; 2) приватна; 3) колективна; 4) державна.Форма власності - це стійка система економічних відносин і господарських зв'язків, що зумовлює відповідний спосіб та механізм поєднання працівника і засобів виробництва. Первіснообщинна форма власності передбачала однакові права общини на головний засіб виробництва — певну ділянку землі з усіма об'єктами, які на ній знаходились (тварини, рослини, сировина для виготовлення знарядь праці тощо), а також на результати виробництва. Рабовласницька форма власності базувалась на концентрації прав власності рабовласника на засоби виробництва, результати виробництва та на самого працівника - раба. Феодальна власність, відносини якої базувались на абсолютизації прав власності феодала на землю та інші засоби виробництва і обмеженні прав працівника в особі селянина - кріпака. Капіталістична власність характеризується зосередженням прав власності на засоби виробництва та результати праці в однієї особи (підприємця), особистою свободою працівника, відсутністю у нього засобів виробництва.Вид власності-це такий зміст відносин,який зумовлений особливим способом поєднання особистого та речового факторів вир-ва в межах того ж самого типу власності.

15. Виробництво як визначальний фактор потреб суспільства та їх розвитку.

Виробни́цтво — процес створення матеріальних і cycпільних благ, необхідних для існування і розвитку. Форми вир-ва: капітал,земля,наука,інформація,екол фактор,підприємницькі здібності,виробнича ф-ція.Створюючи певні блага люди вступають у звязки і взаємодію – виробничі відносини. Тому виробництво є завжди суспільним.Форми сусп. вир-ва: натур і товарне.Натур вир-во- вир-во благ безпосередньо для задоволення власних особистих і виробничих потреб виробника.Основні властивості натур вир-ва: СГД в режимі самозбереження,консерватизм- універсалізація праці,прямі ек зв’язки,самовдоволення.Моделі натур форми господарювання: Первісна община,азіатська община,германська община,слов*янська задруга. Первинними факторами виробництва були – земля і праця.Отже, під факторами виробництва слід розуміти блага, які потрібн придбати фірмі для забезпечення випуску інших благ – готової продукції основні види факторів – капітал, праця, земля (природні ресурси),

підприємницький хист. Основними факторами слід вважати – працю, капітал,матеріальні ресурси. Визначальним фактором формування потреб є виробництво, оскільки воно, по-перше, створює нові зразки продукції, і, по-друге, виробляє достатню кількість цієї продукції, задовольняючи потреби в ній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]