Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

51.Фондова біржа як організатор ринку цінних паперів.

Фондова біржа- організований ринок цінних паперів, що виконує ф-цію мобілізації грошових засобів для довгострокових інвестицій в економіку та для фінансування державних програм.Ринок цінних паперів зазвичай розглядають як складову фінансового ринку, який у найширшому сенсі є місцем, де зустрічаються ті, у кого в процесі господарської діяльності виникає потреба у коштах для розширення своєї діяльності, й ті, у кого накопичуються заощадження, що можна використати для інвестицій. складається з двох частин — фондового ринку та сфери обігу цінних паперів у вигляді купівлі-продажу короткотермінових (до одного року) документів. До найважливіших функцій ринку цінних паперів належать: 1) функція перерозподілу грошових коштів; 2) функція перерозподілу ризиків; 3) облікова; 4) контрольна; 5) збалансування попиту і пропозиції; 6) стимулювальна; 7) регулювальна. Цінні папери- документи, що виражають майнові (боргові) забов*язання.Види цінних паперів:акції;облігації;вексель;казначейські зобов*язання;ощадні сертифікат. Акція — вид цінних паперів, що являє собою свідоцтво про власність на визначену частку статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства і надає її власнику (акціонеру) певні права. Облігація — емісійний цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого відсотка. Ве́ксель (нім. Wechsel)— цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

52. Суть, види і джерела формування доходів.

Дохід-це грошові надходження за одиницю часу юред. та фіз. осіб.Основні види доходів: 1.заробітна плата; 2.доходи від власності (первинні доходи власника напр. Дивіденти,плата орендарів) ; 3. державні трансферні платежі.Види доходів: 1.трудові; 2.легальні нетрудові (дивіденти,відсотки по вкладенню коштів в банк); 3.кримінальний дохід ( контрабанда,підпільна вироб. діяльність); 4.доходи,що пов*язані з оцінкою доходів (виплати по інвалідності,благодійні фонди, соц.пенції та ін.)Критерії класифікації доходів: рівень формування (мікро(підприєство), макро(держава)); суб*єкти привласнення ( населення,фірми, держави та ін.); джерело надходження (основні види доходів ( трудові,легальні нетрудові та ін.).Розподіл доходів - визнач. часток кожного;суб*єкти розподілу – населення,державні фірми; об*єкти розподілу – фонд споживання.Функціональний розподіл- одна із складових виробничих ресурсів,плата за використання факторів виробництва.Мотиваційний механізм господарювання-поняття,яке охоплює: -формуванння кожного співробітника розум.сутності,-навч.персоналу і керівного складу.Мотивація-процес спонукання себе та інших до діяльності для досягнення особистих цілей організації. організації За велечиною нарахованих і реально отриманих доходів населення: Номінальний дохід- загальна сума доходів в цінах поточного періоду;Реальний дохід- дохід з урахуванням зміни цін, або доходів у цінах базового року.

53. Поняття,види та джерела доходів.Номінальні та реальні доходи.

Дохід-це грошові надходження за одиницю часу юред. та фіз. осіб.Основні види доходів: 1.заробітна плата; 2.доходи від власності (первинні доходи власника напр. Дивіденти,плата орендарів) ; 3. державні трансферні платежі.Види доходів: 1.трудові; 2.легальні нетрудові (дивіденти,відсотки по вкладенню коштів в банк); 3.кримінальний дохід ( контрабанда,підпільна вироб. діяльність); 4.доходи,що пов*язані з оцінкою доходів (виплати по інвалідності,благодійні фонди, соц.пенції та ін.)Критерії класифікації доходів: рівень формування (мікро(підприєство), макро(держава)); суб*єкти привласнення ( населення,фірми, держави та ін.); джерело надходження (основні Розподіл доходів - визнач. часток кожного;суб*єкти розподілу – населення,державні фірми; об*єкти розподілу – фонд споживання.Функціональний розподіл- одна із складових виробничих ресурсів,плата за використання факторів виробництва.Мотиваційний механізм господарювання-поняття,яке охоплює: -формуванння кожного співробітника розум.сутності,-навч.персоналу і керівного складу.Мотивація-процес спонукання себе та інших до діяльності для досягнення особистих цілей організації За велечиною нарахованих і реально отриманих доходів населення: Номінальний дохід- загальна сума доходів в цінах поточного періоду;Реальний дохід- дохід з урахуванням зміни цін, або доходів у цінах базового року. Для аналізу доходів підприємства використовують такі поняття. Реальні доходи споживача залишаються незмінними лише в тому випадку, якщо споживач у стані купити в цілому стільки ж благ, що і раніш.Реальні доходи залежать від наступних факторів:1) номінальних доходів;2) рівня цін на товари і послуги;3) темпів інфляції;4) рівня податків, якими обкладаються доходи. У свою чергу номінальні доходи (особливо в сфері малокваліфікованої праці) залежать від рівня безробіття в країні, підлоги і національної приналежності працівника.Індексація доходів - це механізм підвищення доходів пропорційно темпу інфляції.Валовий дохід дорівнює виторгу від реалізованих товарів і послуг. Середній дохід дорівнює валовому доходу поділеному на кількість реалізованих товарів і послуг. Граничний дохід – це приріст валового доходу від продажу додаткової одиниці реалізованих товарів чи послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]