Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

36.Структура авансованого капіталу. Додатковий продукт як матеріальна основа капіталу.

Капітал – це система відносин економічної власності де об’єкти власності дають змогу привласнювати частину людської праці. Авансований капітал – це натуральна і вартісна форма виробничих ресурсів, які необхідні для організації виробництва і підтримка його у безпосередньому стані. Авансований капітал поділяється на постійний(частина авансованого капіталу яка функціонує у вигляді засобів виробництва і переносить свою вартість у процесі виробництва незміннною) та змінний (частина авансованого капіталу яка витрачається на придбання борр сили і змінює свою вартість у процесі виробництва). Додаткова вартість - це вартість яка створюється в результаті взаємодії робочої сили із засобами виробництва. Нагромадження капіталу – процес зворотного перетворення додаткової вартості на капітал. Форми нагромадження капіталу: Концентрація:процес збільшення розмірів функціонального капіталу шляхом його накопичення. Централізація: процес збільшення розмірів функціонування капіталів в один більший за розмірами.

37.Стадії кругообороту промислового капіталу та його функціональні форми.

Кругооборот промислового капіталу – це процес послідовного перетворення з однієї форми в іншуі повернення в початкову,вихідне положення. Першою стадією кругообороту промислового капіталу є грошова. Суть її в тому що гроші використовуються для купівлі таких товарів які можуть функціонуват як продукт капіталу. Функція грошової форми промислового капіталу: підготовка до процесу створення промислового капіталу. Г – гроші авансовані на виробництво,ЗВ – засоби виробництва,РС – робоча сила. Друга стадія це продуктивна. Суть її в тому що вона створює вартість та додаткову вартість. Функція продуктивного капіталу:заклечається у суспільній додатковій вартості, а точніше ств нового продукту. В – процес виробництва, Т – вироблені товари,що містять додаткову вартість.Третя стадія це товарна Т' - Г'-., де Г' – авансовані гроші що зросли. Функція товарної форми заклечається в реалізації зростаючої капіталістичної вартості. Безпосередність руху капіталу забезпечується як послідовною зміною однієї форми капіталу іншою, так і одночасним перебуванням промислового каптілау у всіх трьох формах.

38.Кругооборот і оборот промислового капіталу. Основний і оборотний капітал.

Матеріальною основою підприємництва є промисловий капітал. Промисловий капітал – це капітал сфери матеріального виробництва. Рухом промислового капіталу є його кругооборот і оборот. Кругооборот промислового капіталу – це процес послідовного перетворення з однієї форми в іншуі повернення в початкову,вихідне положення. Першою стадією кругообороту промислового капіталу є грошова. Суть її в тому що гроші використовуються для купівлі таких товарів які можуть функціонуват як продукт капіталу. Функція грошової форми промислового капіталу: підготовка до процесу створення промислового капіталу. Г – гроші авансовані на виробництво,ЗВ – засоби виробництва,РС – робоча сила. Друга стадія це продуктивна. Суть її в тому що вона створює вартість та додаткову вартість. Функція продуктивного капіталу:заклечається у суспільній додатковій вартості, а точніше ств нового продукту. В – процес виробництва, Т – вироблені товари,що містять додаткову вартість.Третя стадія це товарна Т' - Г'-., де Г' – авансовані гроші що зросли. Функція товарної форми заклечається в реалізації зростаючої капіталістичної вартості. Оборот капіталу – це кругооборот взятий не як окремий акт,а як процес,що постійно відновлюється в результаті якого кошти повертаються до своєї початкової форми. Структура обороту капіталу: Основний капітал та оборотний. Основний капітал – це та частина продуктивного капіталу вартість якого переноситься на продукт поступово. Оборотний капітал – це та частина оборотного капіталу що повність споживається протягом одного року. Хаарактерним для обороту капітдау є швидкість обороту капіталу(це часовий період від моменту авансування капіталу до моменту його повернення у збільшеному вигляді) та кількість обертів авансованого капіталу за рік(величина обертання до часу обороту, чим менше час тим більше число обертання). Показники ефективності обороту капіталу: Норма самозростання вартості; Фондовіддача;Коєфіцієнт змінності; матеріаломісткість. Капітал має здатність зношуватись як фізично так і морально тоді застосовуються амортизаційні заходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]