Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

25.Поняття і типи грошових систем. Види та природа сучасних грошей.

Обіг грошей потребує його регулювання, підтримання його стабільності. Це означає, що обіг грошей неможливий без певної організаційної системи. Отже, грошова система – це форма організації горошового обігу,яка скл історично і закріплена законодавством данної країни. Складові грошової системи : грошової одниці; типи грошей(паперові та монети); масштаб цін; емісія грошових знаків; орган і регламент безготівкового обороту; державний апарат; кредитний апарат. Типи грошових ситем: Металева(гр. система в якій речовий знак еквівалентний а засіб обігу металеві гроші) паперово-кредитна (Знаки вартості що виникають і функціонують на основі кредитної угоди і утв відносини між кредитором і боржником). Кредитні гроші поділяються на: вексель; чек; Банкнота; кредитна картка; електронні гроші. Методи регулювання грошової системи : 1. Дефляція -це загальне зниження середнього рівня цін. 2.Ревалоризація – це відновлення розміру паперових грошей на золото. 3.Нуліфікація – паперові гроші,знаки вилучаються з обігу і заповнюються новими. 4.Деномінація – заміна номінальної вартості грошових одиниць у повному співвідношенні на більші грошові одиниці. 5. Девольвація – це підвищення курсу паперових знаків щодо вмісту металу іноземних валют. 6.Ревальвація –підвищення державного курсу паперових грошей щодо іноземної валюти. Грошова система пожвавлює рух витрат та доходів,що призводить до зайнятості населення та завантаженню виробничих потужностей,тут важливу роль відіграє конвертованість валют(ступінь здатності вільно обмінюватись на національні грошові одиниці інших країн). Конвертованість національних грошей забезпечує розвиток взаємозв’язків внутрішнього ринку з світовим через валютний курс та паритет. Валютний паритет – становлюється на основі співвідношення паритетів спроможності різних валют. Валютний курс - ціла грошова одиниця однієї країни виражена в грошовій одиниці іншої країни. Провідну роль у системі оздоровчих засобів грошового обігу відіграють грошові реформи. В історичному розвитку відбувались різні грошові реформи типу : перехід від одної грошової системи до іншої,заміна знеціненої монети повноцінною,зміна системи емісії грошей та інші.

  1. Інфляція: суть, причини, види, соціально-економічні наслідки та шляхи їх подолання.

Інфляція –це переповнення паперовими грошима каналів грошового обігу. Показниками інфляції є індекс цін, тип інфляції, величина інфляції. Причини інфляції: 1. Порушення пропорцій суспільного виробництва між нагромадженням і споживанням попитом і пропозицією. 2. Монополізація виробництва призводить до розриву між попитом і пропозицією,встанов високі ціни на товари. 3.мілітаризація економіки призводить до перевиробництва товарів народного споживання, створює їх дефіцит. 4.дефіцит державного бюджету 5.недосконалість податкової системи 6. Надмірна емісія паперових грошей.Інфляція поділяється за характером прояву на відкриту(розвивається вільно і ніким не стримується) та приховану(держава вживає заходи спрямовані на стримання цін на товари та послуги).За темпами зростання поділ на: повзучу(ціни зростають повільно,до 10% купівель на спроможність грошей), галопуючу(ціни зростають стрибкоподібно20-200%, гроші швидко втрачають свою купівльоспроможність ) та гіперінфляція(ціни зростають швидко,на день 500%). Економічні наслідки інфляції: 1.руйнує нормальні господарські зв’язки, посилює диспропорціяї в економіці, дезорганізує інвестиційний процес. 2.капітали переливаються з виробництва у сфера обігу, вони швидше обертаються і приносять величезні прибутки 3.порушується нормальне функціонування кредитно-грошової системи 4.згротаються товарно-грошові відносиний розширюється прямий продуктообмін на основі бартерних угод 5. Негативно впливає на міжнародне економічне та валютно-кредитне становище країни 6. Зростають спекуляція, тіньова економіка, корупція. Соціальні насліки інфляції: 1. Інфляція знижує життєвий рівень усіх верств населення, особливо тих, які маюсть сталий дохід, оскільки темпи зростання доходів відстають від темпів зростання цін на товари й послуги 2. Інфляція знецінює попередні грошові заощадження населення в банках, страхових полісах, щорічну ренту та інші паперові активи з фіксованою вартістю 3.посилює безробіття, підриває мотивацію до ефективної трудової діяльності 4..посилює соціальну диференціацію населення і соціальну напругу в суспільстві. Антиінфляційна політика держави передбачає: 1. Зростання виробництва і накопичення ринку товарами 2. Обмеження емісії грошей і регулювання валютного курсу 3. Стимулювання нагромадженя грошей та інвестицій 4. Роздержавленя, приватизація, розвиток підприємства 5.проведення грошової реформи.

  1. Концепції виникнення грошей та їх функції . Закон грошового обігу.

Під функціями грошей мається на увазі конкретне призначення їх в економіці. У функції міри вартості гроші забезпечують вимірювання вартості товарів та послуг і визначення її у формі ціни (тарифу). Завдяки цій функції всі товари та послуги набувають форму ціни і стають порівняльними — їх можна складати, порівнювати, віднімати тощо. Функцію міри вартості гроші виконують тим краще, чим сталіша їх купівельна спроможність. У функції засобу обігу гроші обслуговують реалізацію товарів, послуг, інших цінностей. Цю функцію гроші виконують реально, тобто покупець повинен мати достатню суму грошей (у будь-якій формі), щоб придбати потрібну цінність. Продавець, одержавши за свій товар гроші, стає власником цінності, яку він може використати для придбання інших продуктів чи ресурсів. Таким чином гроші в цій функції постійно приводять в рух товари, зумовлюють їх обіг.

Поступово із загальної маси товарів стихійно виділялись такі, які почали відігравати роль головних предметів обміну. Такими товарами в одних місцевостях була худоба, в інших – хліб (зерно), в третіх – хутро тощо. У функції засобу платежу гроші обслуговують погашення боргових зобов'язань, які виникають між суб'єктами економіки в процесі відтворення. Боргові зобов'язання можуть виникнути у зв'язку з реалізацією товарів та послуг, якщо платіж виділяється в часі від передачі продавцем товару покупцю, а також у зв'язку з розподілом і перерозподілом вартості. Функція засобу нагромадження обслуговує нагромадження вартості в розпорядженні суб'єктів економіки у процесі відтворення. Таке нагромадження є процесом об'єктивним. Він зумовлений внутрішніми закономірностями обігу капіталу. У функції світових грошей гроші обслуговують економічні відносини між суб'єктами економіки різних країн. Такі відносини складаються у зв'язку з зовнішньою торгівлею, туризмом, кредитними, культурними, політичними та іншими зв'язками між країнами.

Грошовий обіг – це рух грошей при виконанні ними ф-цій засобів обігу і платежу. Між процесами реалізації суспільного продукту та грошовим обігом існує внутрішній зв'язок, який дістав назву законів грошового обігу. Закони грошового обігу передбачають – к-ть грошей необхідних для реалізації суспільних продуктів за різних умов. Визначення кількості грошей залежить від кількості товару;ціни на товар; швидкості обертання. За умов нерозвинених кредитних відносин суть закону грошового обігу, сформульованого К. Марксом, полягає в тому, що к-ть грошей, які є в обігу, визначаються сумою цін усіх товарів і послуг, поділеною на швидкість обігу грошової одиниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]