Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

48. Банки,їх види та функції.Банківський прибуток.

Посередником між капіталістом-власником вистіпає банк,який забезпечує формування і рух грошового капіталу. Банк-суб. Кредитних відносин,який володіє розпоряджається і викор. вказані та запозичені кошти з метою одержання прибутку у формі позичкового відсотка. Банківська система включає:1.Центральний банк (на макрорівні);2. Камерційні банки (займаються організацією грошово-кредитних відносин з окремими економ. суб. на мікрорівні)Функції банків:1.Створення грошей ; 2.Посередництво в кредиті; 3.Стимулювання нагромаджень; 4.Посередництво в операціях з цінними паперами Банківська система виконує основну функцію кредитування.Кредит-система економ. відносин,які вносять глобалізацію тимчасово вільних коштів та їх надання кредиторами.Функціїї кредитів:перерозподільча,регулююча,економ.витрати обігу і часу,прискорення НТП та іноваційного прогресу,ср.концентрація і центр капіталу.Форми кредиту:комерційний,банківський,споживчий,іпотечний,державний,міжнародний.Банківський прибуток-частина прибутку,яка створюється у сфері виробництва і присвоюється власником позичкового капіталу.Результатом роботи комерційного банку визначається нормою банківського прибутку.Норма банківського прибутку-це відношення чистого прибуткудо власних коштів банку.

49.Підприємницький дохід і позичковий відсоток як форма економічної реалізації позичкового капіталу.

Прибуток одержаний підприємцем,поділяється на 2 частини:позичковий відсоток та підприємницький дохід.Позичковий відсоток – кредитна форма тієї частини додаткової вартості, яку функціонують капіталом і вимушено віддати власникам позичкового капіталу.Рівень дохідності позичкового капіталу відображає норма позичкового відсотка.Норма позичкового відсотка-відношення суми річного доходу від позичкового капіталу до суми позичкового капіталу.Ф-ції центр.банку: -емісія грошей; -кредитування та введення рахунків комер.банків і урядів; - здійснення контролю;-зберігання резервного фонду; - зберігання золотовалютного фонду.У кредито-грошовій сфері існують реальна та номінальна відсоткова ставка.Номінальна ставка-визнач.кредитором з урахуванням інфляції й = ставці % з поправкою на очікуванні рівня інфляції. Реальна ставка-утвор.внаслідок реальних кредитних відносин,тобто,співвідношеннями пропозиції кредитів і попиту на кредити.Підприємницький дохід – частина прибутку,яка отримана на частину у формі нормального або середнього прибутку, яких утвор. відповідно викор. ф-цїї підприємцями запозиченого капіталу.

50. Акціонерно-корпоративний капітал.

Акціонерний капітал – економічна форма реалізації акціонерної власності.Функції акціонерного капіталу:1.інтегрування капіталу п-в різних типів, видів і форм; 2.узгоджує соц.-економ. інтереси; 3.створ. належні умови до мотивації до ефект. праці; 4.сприяє соціалізації нац. економіки.Акціонерний капітал утворюється з внесків акціонерів шляхом придбання ними цінних паперів - акцій.Акціонерний капітал — ресурси акціонерного товариства (компанії), утворені шляхом об'єднання кількох або багатьох індивідуальних капіталів, розширення масштабів акціонерної компанії завдяки капіталізації частини прибутку, а також залучення певних коштів вкладників через механізм продажу акцій та облігацій, що базується на привласненні чужої праці.Акціонерний капітал (власність) поділяють на власний і позичений.Акція — вид цінних паперів, що являє собою свідоцтво про власність на визначену частку статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства і надає її власнику (акціонеру) певні права, зокрема: право на участь в управлінні товариством, право на частину прибутку товариства у випадку його розподілу (дивіденд), а у випадку ліквідації — на частину залишкової вартості підприємства..Капітал має такі властивості: 1) обмеженість; здатність до нагромадження; ліквідність; 4) здатність до конвертації ;самозростання.За джерелами формування — власний, залучений .За напрямами інвестування — речовий, людський, інтелектуальний, соціальний. За сферами застосування — промисловий, торговельний, позичковий.За значенням у створенні та перерозподілі доходу реальний, фіктивний, спекулятивний. За формами функціонування — індивідуальний, колективний, суспільний. За інноваційною спрямованістю — неризиковий та венчурний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]