Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

30.Попит і пропозиція як елемент ринку. Закони попиту і пропозиції.

Фундаментальними категоріями ринкової економіки є попит і пропозиція. Попит – це платоспроможна потреба, тобто потреба яку споживач готовий придбати за певним рівнем цін. Пропозиція – це обсяг товарі та пропозиція;виробники можуть і хочуть поставити на ринок за різною ціною та за різний проміжок часу. Закон попиту – це причино-наслідковий зв'язок між ціною товару і величиною попиту. Форми прояву закону: 1. Ефект доходу – зниження ціни товару збільшую куп спроможність грош доходу споживача.2.ефект заміщення – переміщення попиту на дешевий товар змінний. На графіку вісь у – ціна(Р), вісь х – кількість товару(Q). Крива увігнута до осі. Закон пропозиції – полягає в тому що чим вища ціна тим більше товару товаровиробники готові запропонувати на ринку упродовж певного часу. Фвктори впливу на пропозицію : ціна на споріднені товари,ціна на ресурси,зміни в технології,податки. Еластичність попиту і пропозиції – здатність однієї екон змінної реагувати на зміни що відбуваються в іншій економіці.Коефіцієнт еластичності попиту дорівнює зміна попиту у відсотка поділена на зміну ціни у відсотках, для пропозиції формула аналогічна. Ринкові методи регулювання економіки: свобода підприємництва; конкуренція; інформованість суб’єктів ринку;автономність дій; рівноправність.

31. Основні суб’єкти ринкової економіки.

Серед безлічі учасників господарювання сучасна економічна теорія виокремлює три основні групи суб’єктів економічних відносин:домашні (сімейні) господарства;підприємства (фірми) різних видів, форм і господарської спеціалізації;держава з її розгалуженим апаратом управління та захисту.Домогосподарства – (ООН) це особа або група осіб поєднаних з метою забезпечення всіх необхідних для життя. Фірма –це основна виробнича одиниця яка викор ресурси для виробництва товарів і послуг. Ринкова інфраструктура – це сукупність установ організацій та ін. суб’єктів товарообігу що забезпечують необхідні умови для норм функціонування оновленої економіки.Держава- це система заходів законодавчо виконавчо і контролюючого характеру які здійснюють державні установи з метою стабілізації та пристосування. Ринкова система – це взаємодія ринкових елементів: ціни, конкуренції, попиту, пропозиції ,конюктури що узгоджую приватні та суспільні інтереси.

32.Структура ринкової системи та характеристика її елементів.

Ринкова система – це взаємодія ринкових елементів: ціни, конкуренції, попиту, пропозиції ,конюктури що узгоджую приватні та суспільні інтереси. Структура ринкової системи1.Економічні закони:1.закон вартості – регулює виробництво і обмін товарів. 2.закон попиту і пропозиції – регулювання ціни у залежность від співвідношення попиту і пропозиції.3.закон конкуренції – за отримання максимального прибутку. 4.закон грошового обігу – збалансованість між грошовою масою 5.закон диференціації доходів – ризик прибутковості.2.Ринкові господарські форми: товар,ціни, гроші, прибуток.3. Субєкти ринку: Домогосподарства – (ООН) це особа або група осіб поєднаних з метою забезпечення всіх необхідних для життя. Фірма –це основна виробнича одиниця яка викор ресурси для виробництва товарів і послуг. Ринкова інфраструктура – це сукупність установ організацій та ін. суб’єктів товарообігу що забезпечують необхідні умови для норм функціонування оновленої економіки.Держава- це система заходів законодавчо виконавчо і контролюючого характеру які здійснюють державні установи з метою стабілізації та пристосування.4.Комплексний ринок:1.ринок споживчих товарів та послуг; 2. Ринок робочої сили 3. Ринок засобів виробництва 4. Ринок капіталу 5. Ринок інтелектуальної діяльності 6. Ринок інформації 7. Ринок цінних паперів 8. Ринок позичкового капіталу 9. Ринок землі.5. Ринкові регулятори: 1.відсоток на кредит 2. Ставка податку 3 . бюджетні субсидії 4. Валютний курс

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]