Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

59.Орендна плата та її структура.

Орендна платаце платіж,який орендар сплачує власнику землі за користування земельної ділянки.Складові орендної плати: -земельна рента; -амортизаційні відходи; -відсоток на вкладений капітал.Ренти утвор. і вилучаються не лише в сіл.гос.,а й у несільськогосподарських галузях.Власники деяких земельних ділянок можуть отримати гірну, будівельну, житлову, туристичну, екологічну й ін. види ренти.Особливість цих рент пов’язані зі специфікою використання землі у несільсько господарських галузях. Тут також моуть утворюватися монопольна і диференційна рента. На велечину будівельної ренти впливає місце знаходження ділянки її рельеф та наявність комунікацій. Екологічна рента – це ціна яка сплачується власнику землі на право користування ліпшими екологічними умовами. Туристична рента – це дохід який отримує власник турестичних ресурсів.Диференційна гірнича рента залежить від природних умов залягання корисних копалин тва іншу. Економічна рента – це рента, за використання ресурсу кількість якого значно обмежена тобто пропозиція якого не еластична. . Кількісно економічна рента є різницею між реальною ціною рідкісного ресурсу та мінімальною ціеою яку необхідно сплатити щоб спонукати власника цього ресурсу.

60.Земельна рента,її сутність,види та механізм утворення.

Земельна рента-це передача частини доходу створ. землекористувачем власнику землі.Теорії земельної ренти: Д.Рікардо-рента це дар природи;К.Маркс-рента створ.робо.силою;Дж.С.Мілль-рента має бути сконцентрована лише у фондах держави.Види монополії на землю: - монополія приватної власності на землю (землевласник); –монополія на землю як об*єкт господарювання(підприємець)Види рент: 1)Диферційна рента 1 (ДР1); 2)Диференційна рента 2 (ДР2); 3)Абсолютна земельна рента; 4)монопольна земельна рента.Диференційна рента 1 (ДР2)-різниця між суспільним і індив. Ціни вироб. при застосуванні однакових вимог капіталів.Умови виконання ДР1: -різна родючість землі; - місце розташування.Механізм утворення ДР1: -монополія приватної власності на землю; -надлишок прибутку над середнім прибутком.Диференційна рента(ДР2)-результат послідовних вкладень капіталу,сприяє розвитку економ.,а не робочих стимулів.Умови киконання ДР2: -інтенсивність;-іноваційні процеси.Абсолютна рента-(АР)-надлишок сусп. Вартості с/г продукції ціною вироб..Умови виконання АР: -монополія; -відсутність вільного переливу капіталу.Механізм утворення АР:-відмінності у природній родючості капітал; -абсолют. Рента у вир.-на всіх зем. Ділянок Монопольна рента-(МР)-утворюється на землях у вийняткових природних умовах.Умови виникнення МР: -монополія ціни; -монопольна ренти.Механізм утворення МР: -амортизація відрахування до корм.; -відсоток невкладений капітал.Форми вилучення рент: 1.Орендна плата; 2.Рентні платежі; 3.Плата за землю; 4.Зональні ціни.

61.Аграрні відносини: зміст і особливості.Земельна рента та ціна землі.

Аграрні відносини- це складова частина економ. відносин,які виникають у с/г с приводу володіння і викор. землі як головного засобу виробництва.Суб*єкти аграрних відносин у відповідні епохи: 1.первісна община: община та її індевіди(спец. Власності спільна); 2.рабовласники і раби(сист. 3-х форм відносин :-антична(приватна),-азіатська(державна),-германська(змішана);3.феодали і кріпасні селяни;4.прості товаровиробники(феодали); 5.орендарі землі і наймані працівники; 6.держава.Специфіка сільськогосподарського виробництва: -природно-кліматичні умови; -географічне розташування земельних масивів; -історичні традиції.Форми власності на землю: 1.Державна; 2.Муніципальна; 3.Приватна.Земельна рента-це передача частини доходу створ. землекористувачем власнику землі.Теорії земельної ренти: Д.Рікардо-рента це дар природи;К.Маркс-рента створ.робо.силою;Дж.С.Мілль-рента має бути сконцентрована лише у фондах держави.Види монополії на землю: - монополія приватної власності на землю (землевласник); –монополія на землю як об*єкт господарювання(підприємець)Види рент: 1)Диферційна рента 1 (ДР1); 2)Диференційна рента 2 (ДР2); 3)Абсолютна земельна рента; 4)монопольна земельна рента.Ціна землі-це капіталізована земельна рента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]