Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

23. Функції грошей та їх еволюція в сучасній ринковій економіці.

Під функціями грошей мається на увазі конкретне призначення їх в економіці. У функції міри вартості гроші забезпечують вимірювання вартості товарів та послуг і визначення її у формі ціни (тарифу). Завдяки цій функції всі товари та послуги набувають форму ціни і стають порівняльними — їх можна складати, порівнювати, віднімати тощо. Функцію міри вартості гроші виконують тим краще, чим сталіша їх купівельна спроможність. У функції засобу обігу гроші обслуговують реалізацію товарів, послуг, інших цінностей. Цю функцію гроші виконують реально, тобто покупець повинен мати достатню суму грошей (у будь-якій формі), щоб придбати потрібну цінність. Продавець, одержавши за свій товар гроші, стає власником цінності, яку він може використати для придбання інших продуктів чи ресурсів. Таким чином гроші в цій функції постійно приводять в рух товари, зумовлюють їх обіг.

Поступово із загальної маси товарів стихійно виділялись такі, які почали відігравати роль головних предметів обміну. Такими товарами в одних місцевостях була худоба, в інших – хліб (зерно), в третіх – хутро тощо. У функції засобу платежу гроші обслуговують погашення боргових зобов'язань, які виникають між суб'єктами економіки в процесі відтворення. Боргові зобов'язання можуть виникнути у зв'язку з реалізацією товарів та послуг, якщо платіж виділяється в часі від передачі продавцем товару покупцю, а також у зв'язку з розподілом і перерозподілом вартості. Функція засобу нагромадження обслуговує нагромадження вартості в розпорядженні суб'єктів економіки у процесі відтворення. Таке нагромадження є процесом об'єктивним. Він зумовлений внутрішніми закономірностями обігу капіталу. У функції світових грошей гроші обслуговують економічні відносини між суб'єктами економіки різних країн. Такі відносини складаються у зв'язку з зовнішньою торгівлею, туризмом, кредитними, культурними, політичними та іншими зв'язками між країнами.У процесі обміну товарів гроші виконують такі функції:– посередницьку, за допомогою якої товари доставляються від виробників споживачам;– об'єднавчу, в процесі якої всі акти обміну об'єднуються у процес реалізації товарів та їх цін;– засобу загальної купівельної спроможності: у руках їх власників гроші створюють гнучкий інструмент вибору типів і кількості товарів та послуг.Сутність функції "світові гроші": Функція платіжного засобу;функція міжнародного купівельного засобу;функція загального втілення суспільного багатства

24. Грошовий обіг і його закони. Рівновага грошової і товарної мас. Рівняння і. Фішера.

Виконуючи функцію засобу обігу, гроші безперервно переміщуються від одного суб’єкта економіки до іншого. Грошовий обіг – це рух грошей при виконанні ними ф-цій засобів обігу і платежу. Між процесами реалізації суспільного продукту та грошовим обігом існує внутрішній зв'язок, який дістав назву законів грошового обігу. Закони грошового обігу передбачають – к-ть грошей необхідних для реалізації суспільних продуктів за різних умов. Визначення кількості грошей залежить від кількості товару;ціни на товар; швидкості обертання. За умов нерозвинених кредитних відносин суть закону грошового обігу, сформульованого К. Марксом, полягає в тому, що к-ть грошей, які є в обігу, визначаються сумою цін усіх товарів і послуг, поділеною на швидкість обігу грошової одиниці. Цей зв'язок виражається за формулою:, де М – маса грошей,Q – к-ть товарів;P – ціна товарів;V – швидкість обертання. Амереканський економіст І.Фішер запропонував формулу збалансованості грошової і товарної маси : , де M – к-ть грошей;V – швидкість обігу грошей протягом року;P – середня ціна;Q – фізичний обсяг товарів і послуг. Дана формула відображає закон грошового обігу. У сучасній економіці для виконання ділових операцій використовують різноманітні види грошей(активів). Грошова маса – вся к-ть грошей,що знаходиться в грошовому обігу. Існує 2 форми: готівкова(банкноти,казначейські білети,розмінні білонні монети) і безготівкова(чекові внески, депозитні сертифікати,державні цінні папери). Грошовий агрегат – це встановлене законодавством відповідно до принципу ліквідності специфічне групування грошових форм. Ліквідність – це здатність активу обмінюватись на будь які блага. Залежно від рівня ліквідності грошові засоби ранжируються і зводяться у грошові агрегати :показники грошової маси М12, М3,L.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]