Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

39.Фізичний і моральний знос основного капіталу. Суть амортизації.

Основний капітал – це та частина продуктивного капіталу вартість якого переноситься на продукт поступово. Капітал має здатність зношуватись як фізично так і морально тоді застосовуються амортизаційні заходи. Фізичне зношування основоного капіталу – це значення яке веде до використання засобами праці своїх техніко-виробничих можливостей. Моральне зношування основного капіталу – це втрата частини вартості основного капіталу в результаті НТП. Види морального зношування: 1. Зношування(зумовлене появою дешевого та удосконаленого устаткування) 2. Поява нових якісно удосконалених засобів виробництва. Амортизація промислового капіталу – це процес поступового перенесення вартості у міру їх зношення на вироблений продукт і перетворення її після реалізації на грошову форму, з метою використання тих коштів на заміну зношувального капіталу. Норма амортизації – це встановлення законодавчого відсотка від збалансованої вартості особливого капіталу, який стосується щорічно існується на собівартості продукції. , де Н – норма амортизації, Ф – балансована вартість основоного каптіалу; Л – ліквідаційна вартість основоного каптіалу; А – нормативний строк функціонування основоного капіталу.

40.Оборот капіталу та показники виміру швидкості і часу обертання.

Оборот капіталу – це кругооборот взятий не як окремий акт,а як процес,що постійно відновлюється в результаті якого кошти повертаються до своєї початкової форми. Структура обороту капіталу: Основний капітал та оборотний. Основний капітал – це та частина продуктивного капіталу вартість якого переноситься на продукт поступово. Оборотний капітал – це та частина оборотного капіталу що повність споживається протягом одного року. Хаарактерним для обороту капітдау є швидкість обороту капіталу(це часовий період від моменту авансування капіталу до моменту його повернення у збільшеному вигляді) та кількість обертів авансованого капіталу за рік(величина обертання до часу обороту, чим менше час тим більше число обертання). Швидкість обороту капіталу обчислюється за формулою , де О – рік(12міс), о – тривалість одного обороту. Показники ефективності обороту капіталу: Норма самозростання вартості; Фондовіддача;Коєфіцієнт змінності; матеріаломісткість. Капітал має здатність зношуватись як фізично так і морально тоді застосовуються амортизаційні заходи.

41.Витрати виробництва, їх сутність, види та умови, що визначають їх динаміку.

Кінцевою метою виробника є отримання прибутку,але його величина залежить від витрат виробництва. Класична теорія витрат виробництва визначає що це підхід обґрунтовується на різниці витрат виробника і витрат суспільства. Витрати виробництва – це визн витратами підприємця які він здійснює на придбання економічного ресурсу. Суспільні витрати виробництва – суспільні витрати живої і уречевленої праці. Сучасна економічна теорія розглядає витрати виробництва як вони характеризують найкращу з вторинних альтернатив. Вмінені витрати скл з: явні витрати(це ті витрати які здійснюються на придбання економічного ресурсу) і скриті витрати(це виртати ресурсів що належать господарюючому субєкту). Залежно від строку, впродовж якого можлива зміна економічних ресурсів, залучених для виробництва, розрізняють витрати фірми в довгостроковому періоді та витрати фірми в короткостроковому періоді. Витрати фірми в короткостроковому періоді поділяються на фіксовані змінні загальні середні та граничні. Фіксовані витрати – це витрати величина яких не змінюється в залежності від обсягу випуску продукції. Це сплата орентної плати та відсотки страхових внесків.Змінні витрати – це витрати величина яяких змінюється в залежності від зміни виробництва. Витрати на сировину енергію, пальне та заробітню плату.Загальні витрати – це сума фіксованих і змінних витрат. Середні витрати – це сума поділу постійних змінних. Граничні витрати – це приріст витрат у результаті виробництва однієї додаткової одиниці продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]