Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

42.Прибуток: суть, види, його маса і норма.

Важливим показником, який характеризує кінцеві результати діяльності підприємств є прибуток. Прибуток – це різниця між доходами та витратами на виробництво товарів та послуг . Дохід – це грошові і натуральні надходження до суб’єктів господарської діяльності . Джерела прибутку:отримання прибутку за рахунок монопольного становища фірми;пов’язано з виробництвом і підприємницькою діяльністю;випливає з інвестиційної діяльності. Функції прибутку: Оцінна(х-ка екон ефективності),розподільча(формування різних бюджетів) та стимулююча(відбув матеріальне стимулювання). Для фірм велике значення має кількісне значення прибутку. Види прибутку: Розрахунковий(різниця між сукупним доходом і витратами фірми),(це приб який міг би отримати п-ць якби його капітал був використаний інакше) та економічний(це виручка за мінусом зовнішніх та внутрішніх виртат). Вигідність інвестованого капіталу вимірюється нормою прибутку. де Р –прибуток ,c+v – авансований капітал. Фактори впливу на норму прибутку: 1. Швидкість обороту капіталу;2.маса прибутку,ринкових цін;3. Масштаб виробництва 5. Структура виробництва. Максимізація економічного прибутку фірми передбачає ефективне використання всіх факторів виробництва та проведеня заходів, Спрямованих на мінімалізацію витрат на кожному етапі виробництва продукції.

43.Економічний зміст і суть ціни.

Важливою складовою функціонування ринкового механізму є ціна і ціноутворення. Ціна як економічна категорія – це об’єктивне відношення між виробниками та споживачами, які не залежать від волі й бажання кожного з них.Політекономічна сутність поняття ціни у процесі їх еволюції можна визначити так: за умов простого товарного виробництва – це конкретно витрати суспільства які визначають вартість. За у мов капіталістичного товарного виробництва – відбувається процес конкурентної боротьби. За умов монополітичної економіки – обмежені фінансові можливості застосовують досягненням НТП. Функції цін: облікова(полягая в тому що вона є засобом обігу сусп. Необхідної а також корисної праці); розподільча(перерозподіл капіталу спрямування його в продуктивності й прибутковій галузі); стимулююча(заохочення підприємств які раціонально використовують виробничі можливості для отрим результатуу праці); регулююча(регулюює всі економічні процеси).Політика цін є одним з найважливіших напрямів господарської діяльності фірм. Цінова політика – форма організації п-ва що ґрунтується на суспільному формуванні. Ціни утворюються на основі: 1.середні виттрати + прибуток;2.процес закритих торгів;3.поточні ринкові ціни;

44.Природа та генезис торговельного капіталу. Торговельний прибуток.

Поглиблення суспільного поділу праці сприяє відносно самосітйному функціонуванню торгового капіталу, історичним попередником якого був купецький капітал. Купецький капіта л –це рання форма торговельного капіталу,яка самостійно функціонує і в якій зовнішня торгівля є провідною. З появою капіталістичних відносин зявляється торгівельний капітал. Торговельний капітал – це відокремлена частина промислового капіталу яка функціонує в обігу з метою отримання прибутку.Форми торговельного капіталу: грошово-торгівельний(авансування на купівлю товарів) та товарно-грошовий(авансування на обслуговування процесу продажу товару).Функції торговельног капіталу: 1. Здійснення торговельних операцій 2. Скорочую час обороту капіталу 3. Сприяє зростанню продуктивності 4. Сприяє зростанню середньої норми прибутку. Торговельний капітал поділяється на капітал авансований на купівлю товарів та на виртати обігу(капітал витрачений на обслуговування процесу продажу товару).Торговельний прибуток – це прибуток,що ств працею найманих працівників у сфері торгівлі, а також у р-ті перерозподілу частини доходів різних секторів економіки та різних верств населення. Витрати п-ва сфери обігу пов’язані з реалізацією продукції. Витрати обігу – це витрати на реалізацію товарів. Поділяються на чисті витрати(пов’язані із зміною форми вартості) та дадаткові витрати(пов’язані із Доробкою зберіганням та з доставкою до місця реалізації). Мірою ефективності торговельного капіталу є норма торговельного прибутку яка у середньому дорівнює нормі промислового прибутку. Норма прибутку дорівнює додаткова вартість створена у промисловості і торгівлі поділено на суму промислового та торговельного капіталу та це все помножити 100%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]