Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_shpora.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
540.16 Кб
Скачать

56.Зайнятість і безробіття.Ринок праці і відтворення.

Зайнятість-це сукупність економ.,правових,соц.,національних та інших відносин,пов*язаних із забезпеченням працездатних індивідів робочими місцями та їхньою діяльностю з метою одержання доходу.Типи зайнятості:1)Ефективна зайнятість є результатом ефективного розподілу трудових ресурсів; 2) Фактична зайнятість фіксує результат розподілу ресурсів праці.Суб*єкт зайнятості-це економ. активна частина населення.Форми зайнятості: 1.стандартна повна зайнятість; 2.Самозайнятість 3.Нетипові форми зайнятості (–тимчасова –часткова –випадкова)Безробіття-соц.-економ. явище, пов*зане з перевищенням пропозиції роб. сили відносно попиту на неї, стан незайнятості частини економ. активного населення.Важливою ознакою безробіття є його закономірний характер.Типи безробіття: 1. технологічне; 2.фрикційне; 3.структурне; 4.циклічне; 5.конверсіне; 6.регіональне.Причини безробіття: 1)невідповідність між попитом і пропозицією роб. сили; 2)спад ділової активності в умовах ціиклічних коливань; 3)трансформаційний спад; 4)надмірна зайнятість в адміністративно-командній економіці; 5)маштабна структурна трансформація; 6)зниження рівня державного патерналізму.Рівень безробіття- відсоток працездатного населення країни незайнятих в певний момент суспільно-корисною працею.Ринок праці-1)Як економічна категорія виражає сукупність економ. відносин з приводу купівл-продажу специфічного товару- роб. сили; 2)Як економічне явище є системою економ. механізмів,суспільних норм та інститутів,що регулюють рух роб. сили та її використання.Відтворення-це поновлення матеріальних благ.

57.Зайнятість і безробіття: суть,причини,форми Закону Оукена роб. Сили.

Зайнятість-це сукупність економ.,правових,соц.,національних та інших відносин,пов*язаних із забезпеченням працездатних індивідів робочими місцями та їхньою діяльностю з метою одержання доходу.Форми зайнятості: 1.стандартна повна зайнятість; 2.Самозайнятість 3.Нетипові форми зайнятості (–тимчасова –часткова –випадкова)

Безробіття-соц.-економ. явище, пов*зане з перевищенням пропозиції роб. сили відносно попиту на неї, стан незайнятості частини економ. активного населення.Важливою ознакою безробіття є його закономірний характер.

Причини безробіття: 1)невідповідність між попитом і пропозицією роб. сили; 2)спад ділової активності в умовах ціиклічних коливань; 3)трансформаційний спад; 4)надмірна зайнятість в адміністративно-командній економіці; 5)маштабна структурна трансформація; 6)зниження рівня державного патерналізму.Рівень безробіття- відсоток працездатного населення країни незайнятих в певний момент суспільно-корисною працею.Закон Оукена- відобраз співвідношення між рівнен безробіття і відставанням обсягу ВВП.Згідно з ним,щорічний приріст ВВП на 2.5 % утримує к-сть безробітних на постійному рівні.Кожні наступні 2 % приросту ВВП знищує рівень безробіття на 1 %,а скороч. ВНП на 2.5 %.

58.Ринок землі.Ціна землі.Оренда землі.

Ринок землі- це сукупність загальнодержавних і регіональних ....Ціна землі-капіталізована земельна рента.Цз=(Вр:Бв)100 %. Вр-велечина ренти; Бв-банківський відсоток.Мета купівлі землі: -віробництво сільськогосподарських продуктів,-видобуток корисних копалин, -забудова, -спорудження автомагістралей,аеропортів тощо.Пропозиція на ринку землі залежить від багатьох факторів, які сумарно можа звести до двох : якість або родючість землі та місцезнаходження ділянки.Оренда землі-передача частини доходу,створеного землекористувачем,власнику землі.Фактори впливу на ціну землі: -маса ренти; -банківський відсоток; -вартість освоєних і політичних земель; - співвідношення попиту і пропозиції.

Земельний кадастр- це сукупність відомостей про придбаний господарський та правовий стан земель.Економічна рента-це рента за викор. ресурсу.Пропозиція землі на ринку нееластична,тому,що к-ть землі,придатної для обробки,є фіксованою величиною.Попит на землю еластичний і має тенденцію зростати,що зумовлює підвищення ціни на землю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]