Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ustatkuvannya_-_op_konspek_-_2013.doc
Скачиваний:
1412
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Принцип дії і характеристика електронних ваг

Принцип дії електронних ваг полягає у вимірюванні сили, що виникає при навантаженні вантажоприймальної платформи і дії на первинний датчик, за допомогою перетворення виникаючих змін, наприклад деформації або частоти коливань пружного елемента в пропорційний вихідний електричний сигнал. Далі за допомогою аналого-цифрового перетворювача електричний сигнал виводиться на дисплей (індикатор) і в канал зв'язку з принтером етикеток (у вагах, що мають функцію друку етикеток або зведених протоколів).

За призначенням електронні ваги поділяються на ваги торгові, порційні, товарні, автомобільні, вагонні і кранові.

Торгові електронні ваги

Ваги, розраховані для торгівлі з продавцем (рис. 39 а) і якіможуть здійснювати різні функції: калькулювати вартість товару після введення ціни за кілограм, підсумовувати вартість декількох покупок і (при необхідності) розраховувати здачу, здійснювати анулювання маси тари, підведення підсумку продажів за день. Багато моделей ваг оснащені клавішами пам’яті у кількості від 28 до 200, кожна з яких це комірка пам’яті, в яку програмується ціна товару за кілограм

Ваги для магазинів самообслуговування(рис. 39 б)відрізняються від ваг, розрахованих для торгівлі з продавцем тим, що вони мають функції маркування товару. Терези друкують етикетку з інформацією про найменування товару, його вартість, вагу, ціну за кілограм, терміни збереження і т.д. Вони мають розширений обсяг пам’яті (до 4000 осередків) і розширений функціонал. Ваги оснащені різними інтерфейсами для підключення до комп’ютера, для виміру маси і програмування товарів в автоматичному режимі

Порціонні ваги поділяються на ваги власне порційні і порційно-рахункові.

а

б

в

г

д

Рис.39. Види електронних ваг

а – торгові електронні ваги для роботи з продавцем; б – торгові електронні ваги для магазинів самообслуговування; в – порційні ваги; г – порційно-рахункові ваги; д – товарні ваги

Порційні ваги(різновид торгових ваг) з максимальною межею зва­жування до 30 кг використовуються у всіх закладах громадського харчування для зважування інгредієнтів згідно технологічних карт на страви при їх приготуванні, порціонуванні страв і як контрольні в кулінарних крамницях, продуктових торгових підприємствах. Крім того, вони застосовуються в магазинах і закладах харчування для розфасовки продуктів, а також у непродовольчих магазинах і виробництві (рис. 39в).

Порційно-рахункові вагивикористовуються при розфасовці штучних виробів. При цьому ваги дозволяють швидко визначити загальну кількість зважуваних виробів за масою одного, заздалегідь зваженого і внесеного в пам'ять ваг (рис. 39г).

Товарні ваги – це ваги, що встановлюються на підлозі і мають максимальну межу зважування від 60 кг до 2 т. Вони використовуються на промислових підприємствах, складах, оптових базах, в магазинах (рис. 39 д).

4.1.5. Загальні правила експлуатації електронних ваг

При використанні електронних ваг необхідно дотримуватися таких правил:

1. Під час роботи з вагами необхідно врахувати, що через обмеження розрядів на табло «Вартість» множення ціни на масу товару не повинно перевищувати кількість знаків на індикаторі вартості (відповідно до технічних даних окремих моделей ваг).

2. На вантажоприймальний майданчик покласти товар, що зважують.

3. Встановити значення ціни за 1 кг товару, що зважується, по­слідовним натисненням цифрових клавіш на пульті та проконтролювати її значення на табло «Ціна за 1 кг».

4. Після заспокоєння ваг зробити облік показників маси та вартості. Сигналом про заспокоєння ваг є поява показників на табло «Вартість».

5. Якщо перед початком зважування показники табло «Маса» були ненульовими, то перед тим, як покласти продукцію, необхідно натиснутикнопку «Тара».

6. Якщо зважування продукції відбувається в тарі чи упаковці, то слід попередньо виконати вибірку її маси. Для цього необхідно покласти на вантажоприймальний майданчик порожню тару чи упаковку (тарілку, креманку і т. д.) і натиснути кнопку «Тара». Показники відлікового пристрою стануть нульовими.

7. При наступному зважуванні продукції в тій же тарі або такій же упаковці ваги покажуть чисту масу такої продукції. При знятті з вантажоприймального майданчика продукції ваги покажуть значення маси або упаковки зі знаком «мінус».

8. Для приведення табло «Маса» у вихідне положення потрібно натиснути кнопку «Тара».

9. Якщо відбувся збій ваг внаслідок короткострокового вимкнення електропостачання, то ваги необхідно вимкнути і не раніше ніж через 5 с знову ввімкнути.

10. При перевантаженні ваг табло «Маса» та вартість гаснуть. При цьому треба розвантажити ваги до відновлення показників.

11. Після закінчення роботи ваги слід вимкнути вимикачем «Мережа».

12. Наприкінці робочого дня потрібно від’єднати ваги від електро­мережі, промити мильним розчином вантажоприймальний майданчик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]