Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ustatkuvannya_-_op_konspek_-_2013.doc
Скачиваний:
1412
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать
  • Фронтальну частину – станції офіціанта (бармена) і касира;

  • Офісну частину – станцію менеджера.

Станція офіціанта/бармена (Waiter Station)призначена для реєстрації замовлення клієнта і поєднує в собі екранний термінал (Screen Terminal) з чековим принтером, що служить для роздрукування гостьових і касових рахунків. Зареєстроване замовлення автоматично роздруковується на кухонних принтерах. Кухар (бармен) одержує докладну інформацію про замовлені страви, терміни і форми приготування. Кожна страва роздруковується саме в тому підрозділі (барі), де вона виготовляється.

Manager Station

(станція менеджера)

Кухонний принтер

Світлодіодний чи лазерний сканер

Сенсорний екранний термінал)

Фіскальний реєстратор)

Waiter Station

(станція офіціанта/бармена)

Cashier Station

(станція касира)

Станцію касира (Cashier Station)використовують для реєстрації оплати рахунка на виділеному касовому робочому місці. Для цього касирові досить сканувати штрих-код касового чека, що роздруковується на станції офіціанта в момент закриття рахунка.

Станцію менеджера (Manager Station) застосовують для повного керування системою (товарний облік, калькуляція, дисконтна система, кадровий облік, конфігурація меню, персоналу, клієнтів, залів, форм оплати, звітність та ін. ).

Системи автоматизації “Компас”, Б-52, “RKeeper”мають аналогічні функціональні можливості щодо управління бізнес-процесами в ресторанному господарстві. Проте можна виділити певні особливості.

Розробники системи “Компас”приділили значну увагу впровадженню електронної записної книжки з сенсорним екраном, в яку офіціант заносить поточні замовлення біля столика відвідувачів закладу. По радіомережі на основіWi-Fi технології замовлення через мобільний сервер надходить в центральну базу даних і відповідні дільниці, де виконується замовлення.

В системі R-Keeper”,окрім базового програмного забезпечення, передбачений додатковий програмний модуль, що здійснює автоматизацію процесу доставки продукції власного виробництва і супутніх товарів. Після прийняття замовлення по телефону оператор вводить в систему дані про замовлену продукцію і детальні анкетні дані клієнта (можлива анонімність замовника). Система розраховує час доставки замовлення клієнту з урахуванням тривалості приготування страв і автоматично розрахованого часу в дорозі до вказаної клієнтом адреси. За допомогою вбудованої карти міста оператор знаходить найбільш вигідний маршрут доставки замовлення покупцеві (проводиться експедитором з роздрукуванням накладних).

У системі автоматизації В-52облік наявних коштів можна здійснювати у різних валютах. Облік ведеться в розрізі постачальників і співробітників за кожним підрозділом касового обліку окремо. Друкування касових ордерів, зручна система фільтрації й пошуку, залишки в касі по кожній валюті дають можливість вести оперативний касовий облік закладу. Для узагальнення даних фінансового обліку існують статті руху грошових коштів.

В цілому, розглянуті системи автоматизації охоплюють всі існуючи аспекти діяльності закладів ресторанного господарства і відповідають сучасним вимогам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]