Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ustatkuvannya_-_op_konspek_-_2013.doc
Скачиваний:
1412
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Класифікація підіймально-транспортного устаткування

За загальними експлуатаційно-технічними ознаками

Найпростіші засоби механізації

це пристрої (машини, механізми), які дозволяють проводити лише одну ван­тажопідіймальну чи транспор­туючу операцію (вони зазвичай мають ручний механічний чи гідравлічний привід)

Підіймально-транспортні машини

За функціональним призначенням

Вантажо-підіймальне

призначене для …

Транспортуюче

призначене для переміщення вантажів на одному рівні на значну відстань. До цієї групи входять: транспортери (конвеєри), гравітаційні установки, вантажні візки

Вантажо-розванта-жувальне

використовується при виконанні робіт в складських приміщеннях і може забезпечити одночасне підіймання і переміщення вантажів на невеликі відстані. Відносяться: навантажувачі, штабелери

За видом привідного пристрою

З ручним приводом

З механічним приводом

їх роботу забезпечують електродви­гуни, двигуни внутрішнього згорання (лебідки і талі з механічним приводом, тельфери, транспортери, ліфти, підйомники та ін.)

Гравітаційні

За принципом роботи:

Періодичної дії

пристрої працюють циклічно, переміщуючи вантаж через певний інтервал часу. Робочий цикл машини періодичної дії складається з захоплення вантажу, переміщення його до місця укладання, віддачі вантажу і холостого ходу за його черговою порцією. До машин пе-ріодичної дії відносяться візки, підйомники, ліфти і т.п.

Безперервної дії

пристрої здатні переміщати вантаж безперервним потоком. Несучі частини цих машин здійснюють безперервний рух без зупинок для захоплення і передачі вантажу. До машин безперервної дії, які застосовують ся на підприємствах ресторанного господарства, відносяться конвейєри.

Машини і механізми періодичної дії

Для переміщення вантажів на невеликі відстані (до 100 м) при невеликих обсягах робіт застосовуються візки (рис.48). Перевагами цих пристроїв є їх велика маневреність і простота конструкції. На складах, в закладах ресторанного господарства і торгівлі поширені візки наступних типів:

  • ручні візки без системи підйому вантажу;

  • ручні візки з гідравлічною системою підйому вантажу;

  • ручні візки з електричною системою підйому вантажу;

  • самохідні електричні візки (без платформи для оператора);

  • самохідні електричні візки (з платформою для оператора).

Ручні візки без системи підйому вантажу застосовуються в закладах ресторанного господарства для: сервірування; збирання посуду; перевезення підносів, тарілок, склянок та ін.; перевезення їжі та її роздачі; перевезення та зберігання листів (такі візки-стелажі називають шпильками); та ін.. Для зручності обслуговування вони можуть бути оснащенні пристроями автоматичного вивантаження.

а

б

в

г

Рис. 48. Ручні візки

а – для пакетованих вантажів; б – з платформою; в – гідравлічні; г – з підіймальною платформою

Талі є найпростішим вантажопідіймальним пристроєм, що підвішуються до високо розташованих опор і застосовується для перевантаження невеликих тяжких вантажів. Талі бувають ручними та електричними, а по конструкції передавального механізму - черв'ячними і шестеренними (рис. 49). В закладах ресторанного господарства при прийманні сировини і продуктів знаходять застосування електроталі.

Рис. 49. Електроталь Рис. 50. Електротельфер

Електротельфери застосовуються для підйому і одночасного транспортування вантажів на відстані до 200 м по монорейкових шляхах. Електротельфер складається з двох основних частин (рис. 50): вантажопідіймального механізму (електроталі) і ходового візка. Крюк вантажний за рахунок приводу піднімається і опускається разом з вантажем при управлінні з кнопочної станції . Електроталь переміщається по монорельсу на роликах , які приводяться в обертання від приводу 5.

Електричні талі та тельфери вантажопідйомністю 1…5 т оснащуються двома гальмами - електромагнітним й вантажноупорним, вантажопідйомністю 0,25 і 0,5 т - тільки електромагнітним гальмом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]