Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Medicine Unit 3.doc
Скачиваний:
417
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.8 Mб
Скачать

55. Comprehension check.

  1. Answer the questions on the text.

    1. What could prevent numerous strokes and heart attacks?

    2. In which way does high blood pressure influence the human body?

    3. Why aren’t people with high blood pressure being treated for it?

    4. What makes the risk of hypertension higher?

    5. Why is salt-laden diet harmful?

    6. Is physical activity important for preventing the development of

hypertension?

    1. Which products should prevail in your diet?

    2. Is there direct link between hypertension and stress?

  1. Find words or phrases in the text which have these meanings:

1. duty or responsibility for doing smth

2. amount indicated or registered by a measuring instrument

3. looking out for possible danger, trouble

4. lasting for only a short time

5. the state of being informed of smth

6. three times as much or as many

56. Language focus

Explain the meanings of the following words and word combinations in English and use them in the situations of your own:

1.to put smb at risk of smth

8.susceptible

2. lack of awareness

9. extra vigilant

3.to reflect the damage to the arteries

10. to avoid processe food

4. to cut salt by a third

11.to avoid binge drinking

5.in the upper range of normal

12. salt-laden diet

6.to increase threefold

13. clogged arteries

7.to strain smb’s heart

  1. to be alert to the dangers of high blood pressure

57. Give the English equivalents:

систолічний тиск; діастолічний тиск; серцево-судинний; нестійкий, хиткий, приголомшливий; збільшитись утричі; показання здоров’я; забруднені артерії; дуже пильний; розширювати кров’яні судини; встановити небезпеку для артерий; зовнішні (внутрішні) симптоми; зменшити вживання солі; мати захворювання в роду; зменшити кров’яний тиск до безпечного ровня; мати зайву вагу; замінити сіль травами та спеціями; сприйнятливий, чутливий; тягар, обов’язок, відповідальність; збільшити ризик захворювань серця та нирок; недостатній ; підвищений кров’яний тиск; на верхній межі нормального (тиску); сила пульсування крові; дієта з великою кількістю солі; уникати оброблених продуктів; відкладання жиру; спірний, дискусійний; бути насторожі щодо небезпеки підвищеного кров’яного тиску; достатній (відповідний) рівень насиченості киснем крові в тілі; напружувати, перевтомлювати серце; ослабляти кров’яні судини; наражати на ризик; нестача обізнаності;багате джерело калію; спричиняти тимчасове підвищення; уникати надмірного вживання алкоголю.

58. Translate the following text into English:

Кожен третій житель Землі страждає від гіпертонії, Щоб убезпечити себе, досить менше вживати солі, робити зарядку й навчитися розслаблятися. Починай профілактику вже зараз

Її називають "мовчазним убивцею" - багато хто із хворих на гіпертонію й не підозрюють про погрозу власному здоров'ю. Задишка, головний біль, слабість - ми не завжди надаємо серйозного значення цим симптомам. А тим часом підвищений тиск - перший щабель до розвитку таких серйозних хвороб, як інсульт й інфаркт. Тому лікарі рекомендують приділяти увагу профілактиці гіпертонії з молодості.

Сім разів виміряй

Спробуй згадати, коли останній раз ти вимірювала тиск? Важко? Але ж щоб бути впевненої в тому, що він в тебе в нормі, потрібно хоч іноді надягати на руку манжету тонометра! Візьми на замітку, що нормальний тиск для жінки до настання менопаузи варіює від 100/65 до 140/90 мм рт. ст. Перше число (систолічний тиск) показує силу скорочень серця. Друге (діастолічне) означає тиск в артеріях, коли серце розслаблене в перервах між пульсацією. Оптимальним вважається тиск 120/80, але з віком воно, як правило, підвищується через звуження кровоносних судин. Однак для будь-якого віку тиск вище 140/90 вважається високим й є тривожним симптомом!

Тиск може підвищуватися внаслідок вагітності, настання менопаузи, прийому протизаплідних засобів, якщо в тебе проблеми із нирками або існує спадкоємна схильність до гіпертонії. У цих випадках необхідна кваліфікована консультація терапевта! Але основні причини, які призводять до такої проблеми, - малорухомий спосіб життя, надлишкова вага, стреси й надмірне вживання солі, що затримує в організмі рідина й негативно впливає на стан судин. Тому, щоб у більш зрілому віці не страждати на гіпертонію, учися вести здоровий спосіб життя вже зараз. Що ж варто робити, коли показники тонометра викликають тривогу? Рецептів зниження тиску існує маса! Ми пропонуємо тобі спробувати найбільш нескладні й найефективніші методи.

Змінюй звички

Насамперед тобі необхідно буде кинути палити й зменшити, а краще й зовсім відмовитися від вживання спиртного. Ніяких газованих напоїв з алкоголем! Небагато червоного вина по святах дозволяється.

Наступний крок - зміна харчових звичок. У людей з надлишковою масою тіла артеріальна гіпертонія в 3-4 рази частіше, ніж при нормальній масі тіла! Тому твоє завдання - стежити за вагою. Уникай жирних сортів м'яса й м'ясних виробів, молочних продуктів високої жирності. Блюда не смаж, а запікай, готуй на парі, вари. Основу твого раціону повинні становити овочі, фрукти і ягоди. Це важливо ще й тому, що калій, який є присутнім у них, протистоїть дії солі, допомагає вивести зайвий натрій і воду, що істотно знижує ризик захворювання. Особливо багато цього мікроелемента в бананах, картоплі, динях, ананасовому соку, грибах, селері, шпинаті, сочевиці й фініках. Всім гіпертонікам рекомендується якнайчастіше їсти запечену в «мундирі» картоплю, а також щодня з'їдати хоча б по одному зубчику часнику, що із давніх часів вважається відмінним засобом, що знижує кров'яний тиск. Щодо напоїв: неміцну каву й чай пити можна, але не зловживай ними (тобто випивай не більше 3-4 чашок у день). Спрагу вгамовуй соками, компотами, морсами, негазованою питною водою. А от від мінеральної води, багатої натрієм, тобі краще відмовитися.

Компенсуй прянощами!

Обов'язково зменш споживання солі! У цьому допоможуть прянощі й приправи, які поліпшать смак блюд. Мелений кориандр надає пікантний смак м'ясу. Свіжа зелень. Додавай нарізану м'яту й васильок у каррі або блюда, приправлені ним, а також готуй бобові з лавровим листом і луком. Крім того, можна додати гілочки зелені у воду, де варяться овочі. Гірчиця. І зерниста, і гомогенна версія цієї спеції будуть чудово сполучатися з картопляним пюре й запіканками. Сік лимона або лайма. Використається для додання овочам більше гострого й свіжого смаку. Заправляй їм салати! Кунжутні насіннячка. Підсмажені насіннячка кунжуту надають прекрасний солонуватий смак і роблять хрусткими смажене м'ясо, рибу, печеня, макаронні вироби й овочі. Морські водорості. Вони взагалі винятково корисні для організму! Водорості додадуть супу й печені легкий солоний присмак.

На зарядку!

Харчові звички - не єдине, що прийде змінити на шляху до нормального кров'яного тиску. Навіть якщо ти не аматор фізкультури, регулярно роби зарядку: почни із простих вправ і поступово збільшуй навантаження й час тренувань. Ідеально, 3-4 рази в тиждень по 40-60 хвилин займатися спортом - плаванням, бігом або хоча б спортивною ходьбою. Взагалі, тобі потрібно частіше бувати на свіжому повітрі. А ще дуже корисно висіти на поперечині! Почни з 15 секунд ранком і доведи час до 3-4 хвилин ранком і ввечері перед сном. Але не перестарайся, якщо справи занадто серйозні, надмірно активне навантаження на серце збільшує ризик інфаркту або інсульту.

Учися розслаблятися

Стреси негативно позначаються на тиску, тому вчися релаксу. Тобі допоможе медитація. Спробуй наступну вправу: зручно ляж на спину, поклавши голову на тверду подушку. Закрій очі йуяви, що ти перебуваєш у повній темряві. Дихай повільно, зроби 30 тривалих вдихів-видихів. Поступово збільшуй тривалість вдиху: почни з рахунку 1-4 і плавно дійди до 10, а видиху -з 6 до 14. Уяви, що при вдиху твоє тіло розширюється, а при видиху - злегка обпадає. Візуальна уява сприяє посиленню цих процесів. Виконуй цю вправу хоча б протягом 20 хв.

Екстрені заходи!

Тиск підскочив? Швидко знизити його допоможе прикладений до ступень на 5-10 хв. шматочок тканини, змочений в 5 % розчині оцту, а також холодний компрес на потилицю. Зроби масаж коміркової зони (шия, потилиця, область лопаток, грудей) і голови. Налий у таз або ванну холодну воду й активно походи в ній декілька хвилин, ноги не витирай, надягни кімнатні капці. Ще один спосіб - контрастні часникові ванни. 30 потовчених зубчиков часнику залий склянкою окропу й загорни на 6-10 годин. Потім розбав кашку 10 л води (в одній мисці - холодною, у другій - гарячою). Спочатку опусти ноги на 2 хв. у гарячу часникову ванну, потім на 30 секунд у холодну. Протягом 20 хв. повторюй процедуру. Закінч холодною ванною. Роби через день або 2 рази в тиждень.

Ти усе ще страждаєш від головного болю, слабкості й запаморочень, викликаних підвищеним кров'яним тиском? Уже сьогодні почни додержуватися наших рекомендацій, і ти побачиш, як незабаром недуги тебе покинуть. Хоча б один з вищевикладених рецептів тобі обов'язково підійде. Будь здорова!

59. Read the article, study its language and be ready to answer the questions as far as the article is concerned, as well as contributing your own opinions.

Walking Away From High Blood Pressure

by Carol Krucoff

  • Email this page

  • Print

  • Basic Training: Boot Camp Workouts...[article]

  • Boost Your Walking Workout[article]

  • Still Running After All These Years[article]

  • 10,000 Steps to Better Health[article]

  • Make Treadmills Work for You[q&a]

 

High blood pressure is often called an "illness of civilization" because it's linked to stress, inactivity, poor diet, smoking and other unhealthy habits endemic to modern life. Yet all too often, when people are diagnosed with high blood pressure, they simply pop a pill and continue the dangerous behaviors that contribute to the disease.

The latest federal guidelines stress the importance of making healthy lifestyle changes to prevent and manage hypertension, which affects more than 50 million Americans, nearly one fourth of whom don't know they have it.

People whose blood pressure is too high, but who have no other disease risk factors, should try regular exercise and other lifestyle strategies for at least a year-about twice as long as in previous recommendations-before turning to medications, according to the guidelines, released by the National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI).

Even those taking antihypertensive medications should practice healthy habits, say the guidelines, since these changes may reduce or eliminate the need for drugs.

The Best Medicine

Regular exercise is among the most powerful of the recommended lifestyle strategies, which include losing excess weight, reducing sodium intake and eating plenty of fruits and vegetables.

"Regular physical activity can lower hypertension in people who have the condition and prevent the development of hypertension in people who don't," says Carlos Crespo, an assistant professor at American University and a contributing author of the NHLBI report.

"When compared with their more active and fit peers, sedentary individuals with normal blood pressure have a 20- to 50-percent increased risk of developing hypertension."

The new guidelines advise doing "moderately intense" aerobic activity, such as brisk walking, for 30 to 45 minutes on most days of the week.

Most people can safely exercise at this level without seeking a physician's approval, say exercise scientists, who define "moderate" as any activity that increases the heart rate and breathing somewhat, but still permits someone to carry on a conversation. People being treated for high blood pressure or other serious health problems should discuss their exercise with their health care provider.

And Crespo warns against what he calls "...the Rambo effect: When you tell people walking is good, they think jogging must be better." While jogging, cycling, swimming and other more strenuous activities may be beneficial, adults who have been sedentary should consult a physician before beginning a program of vigorous exercise. And when starting any new exercise program, it's important to begin slowly and progress gradually.

Benefits of Moderation

"You don't have to exhaust yourself to lower your blood pressure," notes Jim Hagberg, a professor of kinesiology at the University of Maryland and a contributing author of the NHLBI report. "In fact, mild exercises, such as walking, may reduce blood pressure just as much or even more than strenuous activities, such as jogging," Hagberg says.

Exercise generally decreases both the systolic and diastolic blood pressure by about 10 points. This drop in blood pressure doesn't take years of exercise. "It may even happen as early as three to four weeks after increasing your physical activity levels," Hagberg writes in a brochure he prepared for the American College of Sports Medicine (ACSM).

One reason exercise is such a powerful weapon against hypertension is that, in addition to directly lowering blood pressure, it also can reduce other risk factors for the disease. "Exercise helps people lose weight, relieve stress and stop smoking," he says.

And "people don't die of hypertension," Hagberg notes. "People with hypertension die from cardiovascular disease." Exercise affects many of the risk factors for cardiovascular disease, too. "Regular physical activity improves blood cholesterol and glucose levels and helps control weight, so the risk of having a heart attack or stroke is lower, even if blood pressure is not reduced to normal levels," he says. "Hypertensive individuals who are active and fit have lower death rates than their sedentary and unfit peers."

While exercising continually for 30 to 45 minutes may be optimal, even shorter bouts of daily life activity--such as taking the stairs or doing housework or yardwork--can be helpful. His favorite guideline is the one established by the ACSM and Centers for Disease Control and Prevention: Accumulate 30 minutes of moderate activity on most days of the week.

"Remember, something is better than nothing," he notes. "Just get off your duff, and do what you can do."

  • Cholesterol Solutions

  • How I lowered my cholesterol from 305 to 206 without drugs

  • myCholesterolSolution.com

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]