Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Морфеміка.doc
Скачиваний:
200
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
226.3 Кб
Скачать

30. Словотвірне гніздо — сукупність словотвірних ланцюжків з одним і тим

самим вихідним словом; сукупність слів із одним і тим самим коренем,

упорядкованих відповідно до відношення словотвірної мотивації.

Слова, об'єднані у словотвірне гніздо, мають змістову і матеріальну

спільність. Наприклад: сіль, соляний, солонка, солонина, солонинний,

солевий, солити, соління, посолити, засолити, засолювати, засолка,

пересолити, недосолити, підсолити, підсолювати, насолити, солоний,

солоність, солонуватий, солонуватість, солевар, солеваріння, солеварний,

солекоп, соледобувач, солепромисел, солепромисловий, солепромисловість

тощо. Словотвірне гніздо має строго визначену систему, кожне слово в

ньому займає певне закріплене місце.

словотвірне гніздо – це сукупність спільнокореневих слів, які характеризуються відношеннями похідності. У всіх словах словотвірного гнізда є спільний смисловий елемент – корінь: ліс – лісний – лісник – лісничиха; ліс – лісок – лісочок; ліс – лісовий – лісовик – лісовичка. В українській мові близько 17000 словотвірних гнізд;

32. Словотвірне значення. Модифікаційні та мутаційні значення. Словотвірне значення – це той елемент значення похідного слова, яким воно відрізняється від мотивуючого слова. 

33.Словотвірний тип. Ознаки,види.

Словотвірний тип – це формально-семантична схема побудови похідних слів певної частини мови, яка абстрагована від конкретних лексичних одиниць і визначається трьома основними параметрами [1; 5; 8; 11; 20]:

1. Спільність словотвірної структури похідних слів: йдеться про єдність способу словотворення та форманта для всіх лексем, об’єднаних у певний словотвірний тип.

2. Наявність семантичного співвідношення між твірним і похідним словом – словотвірного значення, тобто узагальненого системного дериваційного значення, спільного для певного лексико-семантичного розряду слів, яке відображає регулярні семантичні відношення між однотипними похідними словами та їх твірними.

3. Спільність лексико-граматичних властивостей твірної основи: усі слова певного словотвірного типу мають бути утворені від основ однієї частини мови.

Словотвірний тип -- схема побудови слів певної частини мови, яка характеризується спільністю трьох ознак: частини мови, форман-та, словотвірного значення. Серед словотвірних моделей розрізняють лінійні і нелінійні. До лінійних належать афіксальні моделі і моделі складних слів, .До нелінійних належать конверсія, усі-чення і зворотне словотворення (доярка --> дояр, зонтик --> зонт).

35. Словотвірна парадигма та її характеристика

Відношення між твірною основою та всіма похідними, що утворені від неї, породили таку комплексну одиницю словотвору, як словотвірна парадигма.Словотвірна парадигма – це сукупність похідних, які мають одну і ту ж твірну основу і знаходяться на одному ступені словотворення. Наприклад:

Відношення між твірною основою та її похідними у рамках словотвірної парадигми можна назвати радіальними.Поняття словотвірна парадигма – нове в теорії синхронного словотвору. Словотвірну парадигму мають усі слова, які беруть участь у словотворенні і які виступають твірними