Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2015 Мет.реком. до сем.занять з Ек.теорії.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
953.86 Кб
Скачать

Тема 4. Товарна форма виробництва. Товар і гроші

(2 години)

Мета заняття: дослідити сутність суспільного виробництва, форми його організації, характерні риси, а також походження і сутність грошей.

І. Основні питання:

  1. Розгляньте натуральну (традиційну) форму організації виробництва.

  2. Дослідіть причини виникнення товарного виробництва, його сутність, форми і роль у розвитку суспільства. Визначте сутність товару та його властивості.

  3. Розгляньте еволюцію форм вартості та сутність грошей. Альтернативні теорії вартості. Функції грошей. Сучасна грошова система.

  4. Проаналізуйте функціонування товарного господарства та його закони.

ІІ. Розгляд аналітично – пошукових завдань

ІІІ. Розв‘язування задач

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

Натуральне господарство –історично перший тип організації економіки, за якого продукти праці як результат виробництва використовувалися для задоволення особистих потреб безпосередніх виробників і членів їх родин, тобто для використання в межах господарської одиниці – роду, племені, патріархальної сім’ї, общини тощо.

Товарне виробництво – така форма організації суспільного господарства, за якого продукти праці виробляються для продажу на ринок. Товари виробляються з метою задоволення потреб споживачів і надходять до них через використання ринкових відносин.

Товар - річ чи послуга, створена працею, що має суспільну цінність і служить для обміну (продажу на ринку) на інший товар. Товар має дві властивості: по-перше, задовольняє певну потребу людини, по-друге, здатний обмінюватися на інші блага в певних пропорціях – споживна вартість і вартість.

Споживна вартість – здатність товару задовольняти потреби людини. Вона прямо залежить від природних властивостей речей (фізико-хімічних, механічних, біологічних та інших властивостей).

Мінова вартість – це властивість товару обмінюватися, пропорція, в якій один товар обмінюється на інший.

Вартість – уречевлена в товарі суспільна праця виробника. Причому вартість виявляється тільки через обмін одного товару на інший, через мінову вартість, що виступає як форма її прояву. Вартість існує лише в умовах товарного виробництва, виражає виробничі відносини між товаровиробниками, їхні економічні зв'язки один з одним через обмін продуктів праці. Величина вартості товару вимірюється кількістю робочого часу, затраченого на його виготовлення. Вартість вимірюється не індивідуальним, а суспільно-необхідним робочим часом – це такий час, який є необхідним для виготовлення певної споживної вартості за наявних суспільно-нормальних умов виробництва та при середньому в даному суспільстві рівні вмілості й інтенсивності праці.

Продуктивність праці - кількість продукції, що виробляється за одиницю робочого часу. Із зростанням продуктивності праці у кожній одиниці продукції втілюється менша кількість праці. Тому вартість одиниці товару зменшується, а вартість всієї маси вироблюваної продукції залишається незмінною. Оскільки величина вартості товарів визначається не індивідуальним, а суспільно необхідним робочим часом, то для зменшення величини вартості повинна зрости продуктивність суспільної праці.

Інтенсивність – це затрати праці за одиницю часу. Зростання інтенсивності праці рівноцінне подовженню робочого дня. Величина вартості товару перебуває в обернено пропорційній залежності від продуктивності праці і прямо пропорційній – від інтенсивності праці.

Конкретна праця – це суспільна праця, що витрачається в особливій доцільній формі з використанням певних засобів і предметів праці, характеризується своєрідною метою і створює специфічну споживну вартість.

Абстрактна праця виступає суспільною формою затрат фізичних та розумових сил людини, загальною економічною категорією товарного виробництва. Праця товаровиробника, незалежно від її конкретної форми, створює вартість і є специфічною формою праці за умов товарного виробництва.

Ціна – грошовий вираз вартості товару. Величина вартості залежить від рівня вартості та співвідношення попиту та пропозиції на товари.

Гроші – це особливий товар, який стихійно виділився з усіх інших товарів для виконання функції загального еквівалента.

Функції грошей – це дії, які вони здійснюють в ринковій економіці - міра вартості, засіб обігу, засіб нагромадження (збереження), засіб платежу, світові гроші.

Грошова маса – сукупність усіх грошових коштів у готівковій і безготівковій формах, які забезпечують реалізацію товарів, послуг та всі нетоварні платежі в народному господарстві.

Інфляція – це знецінення грошей внаслідок порушення законів грошового обігу і появи маси грошей, не забезпечених товарною масою.

Форми контролю знань – тестування, розв‘язання задач, усне опитування, економічний диктант, аналіз ситуаційних задач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]