Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2015 Мет.реком. до сем.занять з Ек.теорії.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
953.86 Кб
Скачать

1. Поясніть цю ситуацію, аргументуючи свою відповідь.

Які економічні закони найчастіше перетинаються і їхня дія призводить до значного зростання глобальних проблем?

  • дія закону народонаселення;

  • дія закону нерівномірності економічного розвитку;

  • дія закону пропорційного розвитку економіки.

2. Поясніть, чи сприяє гонка озброєнь зменшенню рівня безробіття? Відповідь обґрунтуйте.

3. Як Ви вважаєте, чи впливає здобуття державної незалежності, в т.ч. економічного суверенітету, на вирішення проблеми забруднення довкілля? Відповідь обґрунтуйте.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

Глобальні проблеми – проблеми, пов’язані з природними, природно-антропогенними, суто антропогенними (у т.ч. економічними, соціальними) явищами, що виникли в процесі розвитку сучасної цивілізації і мають загальнопланетарний характер як за масштабами та значенням, так і за способами вирішення, а тому потребують координації зусиль усього світового співтовариства.

Екологічна криза – незворотні антропогенні зміни екосистеми, глобальне порушення природної рівноваги й деградація природного середовища, яке втрачає здатність до відтворення, асиміляції та саморегулювання.

Екологічний неоколоніалізм– екологічна експансія розвинутих країн, їхні спроби розв’язати власні екологічні проблеми за рахунок переміщення природонебезпечних виробництв, токсичних та радіоактивних відходів у менш розвинуті країни, інтенсивного використання світових природних багатств при консервації власних природних ресурсів, нарощування збуту за межами країни екологічно шкідливих товарів тощо.

Екологічний протекціонізм – політика держави, спрямована на заборону та обмеження виробництва, продажу і використання екологонебезпечної продукції та ввезення в країну технологій і товарів, які завдають шкоди навколишньому середовищу й становлять загрозу здоров’ю населення.

Форми контролю знань – тестування, розв‘язання задач, усне опитування, економічний диктант, аналіз ситуаційних задач.

Методичні рекомендації до складання іспиту

Організація і складання екзамену важливий етап в діяльності кожного студента. На екзамені оцінюється рівень знань студента, здійснюється контроль отриманих теоретичних знань, їх міцність, розвиток творчого мислення, придбання навичок самостійної роботи, вміння систематизувати отримані знання і пристосовувати їх до розв’язання практичних задач. Тобто можна сказати, що на екзамені перевіряються не тільки знання студента з навчального курсу певної дисципліни, а й можливості студентів логічно ув’язати знання з інших економічних дисциплін, навички наукової роботи, вміння бачити та використовувати внутрішньопредметні зв’язки, пов’язати логічно економічні явища і процеси.

Підготовка до складання екзамену розпочинається зі слухання лекцій та участі у семінарських заняттях. Якщо протягом семестру студенти систематично і відповідально ставляться до підготовки програмного матеріалу дисципліни, то вони підходять до сесії вже достатньо підготовленими. Напередодні екзамену студенту необхідно повторити вивчений матеріал, переконатися в розумінні найбільш важливих тем і проблем.

Щоб це принесло успіх, студент повинен правильно організувати особисту підготовку до екзамену. Перш за все, при підготовці теоретичного матеріалу потрібно прагнути не тільки заучувати напам’ять певні висновки і визначення, а намагатися зрозуміти сутність кожного явища і процесу та причинно-наслідкові зв’язки між ними. Може статися, що після вивчення матеріалу ви не зможете вільно його переказати, то це говорить про те, що треба ще раз повторити теоретичний матеріал. Якщо все вдалося, то для закріплення матеріалу, необхідно розв’язати декілька типових задач, що будуть на екзамені та стосуються вивченої теоретичної теми.

Готуючись до складання екзамену пам’ятайте, що часто найпростіші речі викликають труднощі при поясненні на екзамені. Виходячи з цього, більше читайте і вивчайте теоретичний матеріал, накопичуйте словниковий запас економічних термінів та понять.

Додержання цих рекомендацій допоможе вам підготуватися до екзамену та успішно його скласти.

Екзамен проводиться в усній формізгідно із затвердженим розкладом для студентів денної форми навчання і у письмовій формі – для студентів заочної форми навчання та перепідготовки.

Екзаменаційні білети охоплюють не менше 75% змісту навчальної програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]