Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2015 Мет.реком. до сем.занять з Ек.теорії.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
953.86 Кб
Скачать

Тема 11. Економічний розвиток

(2 години)

Мета заняття: дослідити сутність, типи економічного зростання та особливості циклічного розвитку економіки.

І. Основні питання:

1. Дослідіть сутність та типи економічного зростання. Мета та чинники економічного зростання.

2. Розгляньте сутність циклічних коливань економічного зростання. Теорії циклів: дискусійні проблеми.

Дайте характеристику середнім та малим циклам.. Довгі хвилі в економіці.

3. Розглянтие сутність економічних криз та їх причини. Особливості розвитку економіки в Україні.

ІІ. Розгляд аналітично – пошукових завдань

ІІІ. Розв‘язання задач

проблемні ситуації

1.Прокоментуйте вислів Джона Б.Кларка (американський економіст) «Сучасний світ дивиться на економічні цикли, як єгиптяни на розливи Нілу. Явище періодично повторюється; має велике значення для всіх; але причини його невідомі».

2. Який період в історії суверенної України слід вважати етапом регресивного типу зростання? Поясніть, у чому це виявляється.

Основні терміни

Депресія – фаза економічного циклу, яка виникає після закінчення фази падіння і створює передумови для пожвавлення виробництва.

Дефляція– зниження загального рівня цін.

Економічне зростання – збільшення кількості товарів і послуг, які продукує національна економіка. Виражається насамперед у двох показниках і у загальній величині валового національного продукту і його розмірів на душу населення.

Економічний (діловий) цикли – цикл розвитку економіки в межах якого періоди піднесення виробництва чергуються з періодами його падіння.

Екстенсивний тип економічного зростання– це нарощування виробництва товарів і послуг на основі збільшення факторів за попереднього рівня технології.

Інтенсивний тип економічного зростання - це збільшення виробництва товарів та послуг на основі підвищення ефективності використання ресурсів – підвищення кваліфікації працівників, поліпшення використання фізичного капіталу, застосування принципово нових машин і механізмів, кращої організації господарської діяльності тощо.

Криза (падіння)– фаза економічного циклу, яка виникає внаслідок падіння сукупного попиту і супроводжується скороченням виробництва.

Піднесення (зростання) – фаза економічного циклу, яка виникає після закінчення фази пожвавлення і відображає збільшення виробництва порівняно з попереднім циклом.

Підсилення (зростання)– фаза економічного циклу, яка виникає після закінчення фази пожвавлення і відображає збільшення виробництва порівняно з попереднім циклом.

Повна зайнятість– зайнятість в умовах природного безробіття і виробництва ВВП на потенційному рівні.

Пожвавлення– фаза економічного циклу, яка виникає після закінчення фази депресії і створює передумови для піднесення виробництва.

Політико-діловий цикл – теорія, за якою коливання обсягу виробництва і зайнятості пов’язані зі змінами економічної політики задля перемоги на виборах.

Рецесія – неглибокий і нетривалий спад.

Теорія реального ділового циклу– концепція, за якою економічні коливання є здебільшого результатом зміни природного рівня виробництва під впливом різних екзотичних подій.

Фактори економічного зростання– фактори пропозиції, фактор попиту, фактор ефективності, соціокультурні, інституційні фактори.

Форми контролю знань – тестування, розв‘язання задач, усне опитування, економічний диктант, аналіз ситуаційних задач.

Семінарське заняття 13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]