Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2015 Мет.реком. до сем.занять з Ек.теорії.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
953.86 Кб
Скачать

Задача 1

За наступними даними розрахуйте показник ВНП та особистого доходу, що залишається у розпорядженні.

Трансфертні платежі

4

Валові внутрішні інвестиції

16,2

Непрямі податки на бізнес

7

Особистий прибутковий податок

2,6

Чистий експорт

1,1

Нерозподілений прибуток корпорацій

2,8

Амортизація

7,9

Особисті споживчі витрати

77,2

Податки на прибуток корпорацій

1,4

Внески на соцстрах

0,2

Державні закупівлі товарів та послуг

8,5

Ситуаційні вправи

1. Розгляньте таблицю.

Стадії економічного процесу

Виручка від реалізації

Вартість проміжного продукту

Додана вартість

Сировина

10

Пряжа

18

Вовняна тканина

36

Вовняний костюм

44

    1. заповніть пусті стовбці таблиці;

    2. що таке подвійний рахунок?

    3. що означають категорії проміжної та кінцевої вартості продукції?

    4. в чому смисл зіставлення показників загальної вартості продажів та доданої вартості?

2. Що не входить до складу ВВП:

  1. Ви придбали акції компанії «Рошен»;

  2. Перед тим, як продати свою квартиру, Ви своїми силами зробили в ній ремонт;

  3. Держава купила у заводу 10 автомобілів «ГАЗ»;

  4. Аукціонний продаж автомобілів іноземних марок державних чиновників;

  5. Покупка студентом збірника задач з «Політичної економії».

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

Валовий внутрішній продукт— загальна ринкова вартість усіх кінцевих товарів і послуг, створених на території певної країни протягом визначеного періоду (найчастіше одного року).

Валовий національний продукт ‑ визначають як сумарну ринкову вартість усіх річних товарів і послуг, зроблених у країні за рік.

Виробничий методобчислення ВВП – підсумовується додана вартість, створена всіма галузями економіки. Для кожної галузі спочатку розраховується обсяг валового випуску, зменшуваний на величину проміжного споживання.

Відтворення інформаціїна основі використання найновіших досягнень НТП, серед яких особливе місце займає всесвітня мережа Інтернет. Залежно від результатів процесу відтворення розрізня­ють просте, розширене і звужене відтворення.

Відтворення виробничих відносинполягає в їхньому вдосконаленні, що проявляється як: розширення товарно-грошових відносин на основі розвитку різноманітних форм власності; удосконалення економічних методів управління; розвиток кооперації в усіх галузях економіки.

Відтворення природних ресурсівпередбачає відновлення природних умов економічного зростання, збереження довкілля тощо. Актуальність цієї проблеми посилюється з огляду на різке зростання обсягів споживання сировини та природних ресурсів суб'єктами господарювання.

Відтворення робочої силиполягає в безперервному відновленні та підтриманні фізичних сил і розумових здібностей людини, підвищенні кваліфікації працівників. На процес відтворення робочої сили впливає низка чинників, серед них — рівень економічного розвитку країни, культурні традиції, тривалість життя тощо.

Екстенсивний типекономічного зростання досягається завдяки кількісному приросту факторів виробництва за їхнього незмінного технічного рівня. У таких умовах обсяг національного продукту зростає за рахунок кількісного збільшення обсягів праці (чисельності працівників, збільшення тривалості робочого часу), залучення у виробництво нових джерел сировини, палива, енергії, використання додаткових земельних площ (при незмінній віддачі природних ресурсів), а також на основі незмінної ефективності використання засобів праці (капіталовіддача може бути навіть спадною).

Звуженевідтворення характеризується повторенням суспільного виробництва в обсягах, що є меншими, ніж у попередньому періоді.

Інтенсивний типекономічного зростання характеризується зростанням обсягу ВВП за рахунок удосконалення факторів виробництва та ефективного використання їх. Зазначений тип економічного зростання здійснюється на базі технічного й технологічного вдосконалення виробництва, якісних змін у кваліфікації робочої сили, економії природних ресурсів тощо.

Кінцевий продукт— це товари та послуги, куплені для споживання, а не з метою подальшої обробки, переробки чи продажу.

Національне багатство - це вся сукупність споживчих вартостей, накоплених суспільством за всю його історію.

Національне багатство— це сукупність створених та нагромаджених у країні працею всього суспільства матеріальних благ, розвіданих природних ресурсів, досягнутого рівня освіти людей, їхнього досвіду, майстерності, творчих здібностей, які призначені для розширеного відтворення з метою підвищення добробуту нації.

Національний дохід (НД) можна розрахувати двома способами: як різницю між ЧВП і непрямими податками; як суму доходів домашніх господарств, підприємств (окрім амортизаційних відрахувань) і держави (окрім непрямих податків).

При простому відтворенні в кожному наступному циклі відбувається відновлення суспільного продукту в незмінних обсягах і такої самої якості.

Приріст на душу населення- для аналізу динаміки добробуту населення країни та порівняння рівнів життя в різних країнах.

Процес суспільного відтворення— це постійне й безперервне відновлення результату суспільного виробництва — продукту, а також робочої сили, засобів виробництва, природних ресурсів, інформації, форм та методів організації праці.

Розширене відтворенняпередбачає, що виробництво відновлюється у зростаючих масштабах.

Сімейний дохід — сума доходів свідомо організованої на основі родинних зв'язків та спільності побуту невеликої групи людей, життєдіяльність яких спрямована на реалізацію соціальних, економічних та духовних потреб індивідів, сім'ї, суспільства в цілому.

Суспільний продукт – виражають за допомогою ряду визначень: валовий національний продукт (ВНП), національний доход (НД), чистий національний продукт (ЧНП), валовий внутрішній продукт (ВВП).

Форми контролю знань – тестування, розв‘язання задач, усне опитування, економічний диктант, аналіз ситуаційних задач.

Семінарське заняття 12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]