Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2015 Мет.реком. до сем.занять з Ек.теорії.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
953.86 Кб
Скачать

Тема 15. Сутність і структура світового господарства.

(2 година)

Мета заняття: визначити сутність, етапи розвитку світового господарства, особливості розвитку на сучасному етапі а також сутність і форми міжнародних економічних відносин.

І. Основні питання:

  1. Дослідіть світове господарство та інтернаціоналізацію господарських відносин і продуктивних сил. Транснаціональні корпорації та їх роль. Визначте головні інтеграційні угруповання світу та їх місце у світовій економіці.

  2. Розкрийте сутність та форми міжнародних економічних відносин:

    1. Міжнародна торгівля та її економічні основи.

    2. Сутність і форми міжнародного руху капіталів.

    3. Міжнародні валютно-фінансові відносини. Міжнародна валютна система.

    4. Міграція робочої сили.

    5. Науково-технічне співробітництво.

ІІ. Розгляд аналітично – пошукових завдань

ІІІ. Розв‘язання задач

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

Вільна торгівля (фритредерство)– зовнішньоекономічна політика, за якої держава не втручається у торговельні відносини з іншими країнами; відсутність штучних (створених урядом) бар’єрів на шляху торгівлі між окремими суб‘єктами різних країн.

Дебітові рахункипов’язані з витратами іноземної валюти.

Інтернаціоналізація економіки– формування, розвиток та поглиблення економічних взаємозв’язків між країнами завдяки відкритості національних економік.

Кредитні рахунки забезпечують надходження іноземної валюти в країні.

Міжнародна міграція робочої сили– переміщення працездатного населення з однієї країни в іншу з метою пошуку роботи, нових сфер застосування своїх здібностей, кращих умов життя.

Міжнародна торгівля– форма МЕВ, що ґрунтується на глибокому МПП, спеціалізації окремих країн на виробництві окремих товарів та послуг згідно з їхнім техніко-економічним рівнем, природними, географічними та іншими умовами.

Міжнародний поділ праці (МПП)– спеціалізація країн на виробництві певних видів товарів відповідно до їхніх природно-кліматичних, історичних та економічних умов.

Міжнародний рух капіталів (МРК) – переміщення засобів за кордон (або з-за кордону) з метою отримання прибутку.

Міжнародні економічні відносини (МЕВ) – економічні відносини в системі світового господарства.

Платіжний баланс – статистичний звіт за певний проміжок часу (місяць, квартал, рік), який показує співвідношення між сукупними надходженнями з-за кордону та платежами за кордон.

Порівняльна перевага– країна має порівняльну перевагу у виробництві певного продукту, якщо вона виробляє цей продукт із нижчою альтернативною вартістю, ніж потенційний торговельний партнер.

Портфельні інвестиції– підприємницькі інвестиції, які не дають змоги підприємцеві контролювати об’єкт вкладання капіталу за кордоном.

Протекціонізм - зовнішньоекономічна політика, спрямована на захист національної економіки від іноземної конкуренції. Його головні знаряддя – мито та квоти.

Прямі інвестиції– підприємницькі інвестиції, які надають право управлінського контролю за об’єктом, у який інвестовано капітал.

Світове господарство– внутрішньо суперечлива єдність національних економік, пов’язаних міжнародним поділом праці, торговельно-виробничими, фінансовими та науково-технічними зв’язками.

Світовий ринок – розвинена сфера товарного обміну, що ґрунтується на МПП.

Торговельний баланс - статистичний звіт, у якому віддзеркалюються платежі з експорту, імпорту та реекспорту товарів за певний проміжок часу.

Торговельний і платіжний баланс складаєтьсяз кредитних і дебетових рахунків.

Транснаціональні банки (ТНБ)– крупні банки, які виконують посередницьку роль у міжнародному русі позичкового капіталу (спираючись на мережу закордонних підприємств) і контролюють (за державної підтримки) валютні й кредитні операції на світовому ринку.

Транснаціональні корпорації (ТНК)– основні суб’єкти світогосподарських зв’язків на сучасному етапі, національні за капіталом, але міжнародні за сферою своєї діяльності.

Форми контролю знань – тестування, розв‘язання задач, усне опитування, економічний диктант, аналіз ситуаційних задач.

Семінарське заняття № 17

ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ

(2 години)

Мета заняття:дослідити сутність глобальних проблем людства, їх економічну природу та шляхи подолання.

І. Основні питання:

  1. Визначте причини виникнення, суть глобальних проблем, їх економічну природу та взаємозв’язок.

  2. Розгляньте основні глобальні проблеми людства (роззброєння, екологічні кризи, паливно-енергетична та сировинна проблеми, проблема розвитку НТР, продовольча проблема, демографічна проблема) та міжнародне співробітництво в розв’язанні глобальних проблем.

  3. Міжнародне співробітництво у розв'язанні глобальних проблем та розвитку світового господарства.

ІІ. Розгляд аналітично – пошукових завдань

ІІІ. Розв‘язання задач

ПРОБЛЕМНІ СИТУАЦІЇ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]