Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2015 Мет.реком. до сем.занять з Ек.теорії.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
953.86 Кб
Скачать

Тема 16. Економічні аспекти глобальних проблем

Причини виникнення та сутність глобальних проблем. Економічне зростання та глобальні проблеми. Основні глобальні проблеми сучасності. Класифікація глобальних проблем.

Роззброєння та його роль у вирішенні глобальних проблем. Екологічна криза та форми її прояву. Паливно-енергетична та сировинна проблеми. Проблеми економічної відсталості окремих країн.

Міжнародне співробітництво у розв'язанні глобальних проблем та розвитку світового господарства.

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Семінарське заняття 1

ТЕМА 1. ПРЕДМЕТ І МЕТОД ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

(2 години)

Мета заняття: визначити предмет, метод економічної теорії та її місце в системі економічних наук.

І. Основні питання:

1. Дослідіть предмет, методи та функції економічної теорії. Розгляньте тлумачення предмета економічної теорії різними школами.

2. Дослідіть закони, принципи і категорії економічної теорії. Система економічних законів.

3. Проаналізуйте процес виникнення та етапи розвитку економічної теорії.

4. Дослідить внесок українських вчених-економістів у розвиток світової економічної науки.

ІІ. Розгляд аналітично – пошукових завдань

ІІІ. Розв‘язування задач

Аналітично – пошукові завдання

  1. Розкрийте зміст, співвідношення та генезис термінів «політична економія», «економічна теорія», «теоретична економіка», «економікс».

  2. Дослідіть ґенезу філософії та політичної економії.

  3. Проаналізуйте сучасні економічні теорії і практика ринкового господарювання.

  4. Дослідіть розвиток економічної думки в Україні.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

Економічної теорії – це наука, що вивчає виробничі відносини між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ з метою задоволення потреб при обмежених ресурсах, а також економічні закони, що управляють цими процесами.

Економічні потреби – частина потреб суспільства, для задоволення яких необхідно суспільне виробництво. Потреби суспільства безмежні, а отже, повністю задовольнити потреби і суспільства в цілому, і окремих індивідів неможливо.

Закон зростання потреб – закон, який виражає внутрішньо необхідний, суттєвий і сталий зв’язок між прогресом технологічного способу виробництва, еволюцією всієї системи суспільних відносин і кількісним зростанням, якісним удосконаленням та збагаченням індивідуальних, колективних та суспільних потреб.

Економічні інтереси – усвідомлене прагнення економічних суб’єктів задовольнити певні потреби, що є об’єктивним спонукальним мотивом їхньої господарської діяльності.

Економічні закони – це найбільш істотні, стійкі, постійно повторювані об'єктивні причинно-наслідкові зв'язки і взаємозалежності в економічних явищах і процесах. Це закони розвитку відносин виробництва, розподілу, обміну і споживання.

Економічні категорії - найзагальніші поняття, що відбивають істотні властивості і зв’язки того чи іншого боку реальної дійсності. Вони теоретично відображають не лише окрему сторону системи виробничих відносин, а й її зв’язок з відповідною стороною системи продуктивних сил.

Метод це сукупність прийомів, способів, принципів, за допомогою яких вивчаються шляхи досягнення певної мети, розв’язання конкретного завдання.

Метод абстракції означає відмову від поверхневих, несуттєвих сторін явища з метою розкриття його внутрішніх, суттєвих, сталих і загальних зв’язків, дійсної тенденції руху. Результатом абстрагування є обґрунтування економічних категорій.

Аналіз передбачає розчленування предмета (явища чи процесу) на складові частини, окремі сторони.

Синтез означає поєднання розрізнених раніше частин і сторін у цілісність з урахуванням взаємозв’язків між ними. Синтез дозволяє комплексно дослідити сутність явищ і процесів.

Індукція – це метод пізнання від окремого до загального, від знання нижчого ступеня до знання вищого ступеня.

Дедукція – метод пізнання від загального до одиничного. Метод індукції і дедукції забезпечує діалектичний зв’язок одиничного, особливого і всезагального.

Кейнсіанство – одна з провідних теорій, яка обґрунтовує необхідність активного втручання держави в регулювання ринкової економіки шляхом стимулювання сукупного попиту і інвестицій через проведення певної кредитно-бюджетної політики.

Неокласицизм – провідна течія сучасної економічної думки, представники якої розглядають ринок як саморегульовану економічну систему, здатну самостійно відновлювати рівновагу.

Маржиналізм- система економічних концепцій, яка використовує граничні величини для дослідження господарських процесів на рівні мікроекономіки.

Монетаризм – економічна школа неоліберального напрямку, що доводить доцільність непрямого та обмеженого втручання держави в економіку шляхом регулювання грошового обігу.

Економічне мислення – усвідомлення економічної дійсності, система наукових поглядів щодо закономірностей економічного розвитку, сутності економічних явищ і процесів.

Форми контролю знань – тестування, розв‘язання задач, усне опитування, економічний диктант, аналіз ситуаційних задач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]