Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2015 Мет.реком. до сем.занять з Ек.теорії.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
953.86 Кб
Скачать

Проблемні ситуації

1. Розгляньте такі випадки державного втручання в економіку: обмеження забруднення повітря, наукові пошуки вакцини проти СНІДу, виплати для престарілих, регулювання цін місцевої водної монополії, заходи монетарної політики щодо приборкання інфляції. Яка роль держави розкривається в кожному прикладі?

2. Поясніть, чому можуть бути суперечливими політика забезпечення високих соціальних гарантій і спрямованість на зростання ефективності виробництва, якщо виходити із можливих засобів досягнення кожної з цих цілей.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

Державне планування– розробка моделі майбутнього стану національної економіки з одночасним визначенням шляхів, способів, засобів і термінів досягнення параметрів економічного та соціального розвитку.

Державне прогнозування– наукове обгрунтування передбачення напрямків розвитку країни, окремих галузей економіки або окремих адміністративно-територіальних одиниць, можливого стану економіки в майбутньому, альтернативних шляхів і строків досягнення багатьох цілей, наслідків державного втручання (невтручання) в економічне життя суспільства.

Державне програмування– розробка комплексних програм розвитку національної економіки або її секторів, тобто визначення цілей і пріоритетів економічного та соціального розвитку країни, а також можливих шляхів та засобів їхньої реалізації.

Державне регулювання економіки– система дієвих заходів (форм, методів та інструментів) законодавчого, виконавчого й судового характеру, спрямованих на розвиток національної економіки і реалізацію соціально-економічних цілей суспільства.

Економічний дирижизм (лат. керований)передбачає значний вплив держави на соціально-економічний розвиток країни.

Економічний лібералізм (лат. вільний)– система соціально-економічних відносин, у якій домінують ринкові регулятори, а роль держави зведена до мінімуму.

Кейнсіанська теорія– напрям макроекономічної теорії, ключова ідея якої полягає в тому, що ринок нездатний у короткостроковому періоді швидко відновлювати повну зайнятість, і тому виникає необхідність державного впливу на сукупний попит.

Компенсація діяльності держави покликана компенсувати (лат. врівноважувати) недоліки або негативні наслідки функціонування ринку шляхом проведення антимонопольних та економічних заходів, організації системи захисту непрацездатних і малозабезпечених верств населення, боротьби з безробіттям тощо.

Конкурентоздатність національної економіки– виробництво товарів і послуг відповідно до вимог якості та цінових параметрів світового ринку.

Форми контролю знань – тестування, розв‘язання задач, усне опитування, економічний диктант, аналіз ситуаційних задач.

Семінарське заняття 15

Тема 14. Фінансово-кредитна система

(2 години)

Мета заняття:визначити сутність фінансово-кредитної системи, її складові, роль та місце в ринкової економіки.

І. Основні питання:

  1. Проаналізуйте сутність та структуру фінансової системи.

  2. Розгляньте державний бюджет. Бюджетний дефіцит та способи його мінімізації. Дослідить сутність та динаміку державного боргу.

  3. Розкрийте сутність фіскальної політики.

  4. Дослідить сутність кредиту та його форми. Банки, їх роль та функції. Дослідіть сутність, види та механізм грошово-кредитної політики.

ІІ. Розгляд аналітично – пошукових завдань

ІІІ. Розв‘язання задач

ПРОБЛЕМНІ СИТУАЦІЇ

1. Дослідить особливості формування бюджету України на поточний рік. Зробіть висновки щодо основних статей доходу та витра. Поясніть, як кожна із статей пов’язана з економічними функціями уряду.

2. Чи можемо ми стверджувати, що бюджетний дефіцит завжди негативно впливає на економіку країни. Аргументуйте свою відповідь.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

Акциз – це непрямі податки у вигляді надбавки до ринкової ціни, яка належить державі. У перекладі з латинської мови a ecido (“акциз”) означає “відрізати”, “відсікати”.

Бюджетне сальдо– показник, який характеризує стан державного бюджету і визначається як різниця між чистими податками та державними закупівлями.

Бюджетний дефіцит– величина, на яку державні закупівлі перевищують чисті податки.

Бюджетний надлишок– величина, на яку чисті податки перевищують державні закупівлі.

Державний борг– сума позик, отриманих державою, за мінусом повернених позик.

Державний бюджет– баланс урядових доходів і видатків за певний рік.

Дотація – різновид субсидій: асигнування, доплата з державного бюджету з метою збалансування бюджетів нижчих рівнів.

Крива Лаффера– крива, яка відображає залежність між податковими ставками та податковими надходженнями до бюджету на основі припущення, що заниження податкових ставок від надмірного до оптимального рівня забезпечується максимізація податкових надходжень до бюджету.

Ліцензування– дозвіл державних органів на право займатися певним видом діяльності, в тому числі експортно-імпортними операціями тощо.

Непрямі (опосередковані) - вилучаються у сфері реалізації або споживання товарів та послуг, тобто перекладаються на споживача і не залежать від рівня доходу.

Податки - обов’язковий внесок до бюджету відповідного рівня платниками податків у порядку та на умовах, визначених законодавством.

Податкова система– сукупність чинних у країні податків, форм, принципів та методів їхньої побудови, а також інститутів та організацій, що забезпечують вилучення їх, здійснюють контроль за дотриманням податкового законодавства.

Податкова ставка (норма оподаткування)– законодавчо встановлений розмір податку на одиницю оподаткування.

Прямі податки– вилучаються безпосередньо у власників майна, отримувачів доходу.

Суб’єкти виконання– держава та її інституційні органи (законодавчі, виконавчі і судові органи різних рівнів).

Суб’єкти впливу– фізичні та юридичні особи, громадські й політичні об’єднання, засоби масової інформації, окремі особистості тощо.

Суб’єкти державного регулювання економіки– це суб’єкти виконання та впливу.

Субвенція– форми грошової чи матеріальної допомоги, що надається державою в екстремальних ситуаціях (стихійне лихо, війна, економічна криза тощо).

Субсидії– форма цільової фінансової або матеріальної допомоги держави окремим суб’єктам економіки (галузям, регіонам, фірмам, банкам, фізичним особам, наприклад, житлові субсидії для населення).

Суспільні блага– товари та послуги, вигоди від яких отримує суспільство в цілому, незалежно від потреби в них з боку окремих економічних суб’єктів.

Фінанси – це система економічних відносин між державою, юридичними та фізичними особами, а також між окремими державами і міжнародними економічними організаціями щодо акумуляції та використання грошових засобів на основі розподілу й перерозподілу ВВП.

Фінансова система – це система фінансових відносин різних рівнів та інститутів, що забезпечують їхнє функціонування.

Форми контролю знань – тестування, розв‘язання задач, усне опитування, економічний диктант, аналіз ситуаційних задач.

Семінарське заняття 16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]