Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upr_innov_diyal / 417822.pdf
Скачиваний:
222
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Проектування схеми фінансових потоків необхідне для визначення напрямків й обсягів платежів, здійснюваних при реалізації процесу функціонування ТЦ.

Після реалізації перших трьох етапів розробляють організаційний план функціонування технологічного ланцюжка.

Ефективність проекту оцінюється шляхом аналізу співвідношення витрат і результатів з урахуванням інтересів учасників.

Оцінка майбутніх витрат і результатів проводиться в межах розрахункового періоду, тривалість якого обмежена строком окупності.

Витрати, здійснювані учасниками проекту, підрозділяються на первісні (капіталоутворюючі інвестиції), поточні й ліквідаційні.

Розглянемо питання організації технологічного ланцюжка й мотивації учасників.

Під організацією технологічного ланцюжка розуміють комплекс заходів щодо узгодження й затвердження всіх питань, пов’я- заних з функціонуванням цього ланцюжка. Питання можуть бути будь-які, що дозволяють запобігти якнайбільше непорозумінь надалі.

Процес організації технологічного ланцюжка становить невід’ємну частину циклу керування.

ВІН ПОЛЯГАЄ В НАСТУПНОМУ:

узгодження організаційної схеми;

узгодження плану ефективності;

пошук інвестора (як правило, банк у структурі ФПГ);

підготовка й узгодження нормативних документів;

визначення форм оповіщення, взаємодії, впливу;

затвердження дати початку функціонування технологічного ланцюжка;

підписання договорів;

призначення керуючого по ланцюжку;

одержання коштів і початок функціонування.

2.5. УПРАВЛІННЯ ДОСЛІДНИЦЬКИМ ПРОЕКТОМ

Дослідницький проект — це виконання досліджень і розробок, спрямованих на рішення актуальних теоретичних і практичних завдань, що мають соціально-культурне, народно-господар-

80

ське, політичне значення. У дослідницьких проектах викладаються науково обґрунтовані технічні, економічні або технологічні рішення.

ВИДИ ДОСЛІДНИЦЬКИХ ПРОЕКТІВ

ініціативні наукові проекти;

проекти розвитку матеріально-технічної бази наукових досліджень;

проекти створення інформаційних систем і баз даних (ІС і БД);

видавничі проекти;

проекти організації експедиційних робіт тощо.

ДЛЯ ДОСЛІДНИЦЬКОГО ПРОЕКТУ ХАРАКТЕРНО НАСТУПНЕ:

не повторюється;

має заздалегідь сформульовану мету;

має певний початок і кінець;

обмежений у часі та в коштах;

складний;

вимагає залучення фахівців різних профілів;

має високий пріоритет.

Проект націлений на досягнення протягом установленого часу й при використанні обмежених ресурсів конкретно поставленої мети, яка настільки нова, що вимагає спеціальних підходів до її реалізації:

створення проектної групи або утворення творчого колективу;

керування (як забезпечити виконання проекту з урахуванням вимог до якості, з витратами й строками).

Багато проектів можуть здійснюватися поряд зі звичайною повсякденною діяльністю. Разом з тим реалізація проекту нерідко вимагає організації робочої групи.

81

У дослідницьких проектах викладаються науково обґрунтовані технічні, економічні або технологічні рішення. Проекти можуть фінансуватися по лінії державної науково-технічної програми, шляхом одержання грантів. Кожен проект оформляється з урахуванням певних вимог, має чітку назву, супроводжується короткою анотацією, у проекті вказується число виконавців, строки виконання, потреба у фінансуванні розраховуючи на рік, інформація про керівників й основних виконавців.

Пріоритетні напрямки досліджень і розробок реалізують у вигляді великих міжгалузевих проектів. Пріоритетними напрямками розвитку науки й техніки в Україні є: інформаційні технології й електроніка, виробнича технологія, нові матеріали й хімічні продукти, технологія живих систем, транспорт, паливо й енергетика, екологія й раціональне природокористування. Для керування проектом створюється робоча група.

Керування проектом є складним завданням. Робоча група, створена для реалізації проекту, вирішує нові завдання, що відрізняються від завдань, розв’язуваних існуючими функціональними підрозділами.

Між робочою групою й усією організацією існує стійкий зв’язок, тому що реалізація проекту повинна здійснюватися в співробітництві з існуючими підрозділами й результат повинен бути інтегрований у наявну структуру. Наприклад, введення дистанційної системи утворення у вузі повинне відбуватися в співробітництві з деканатами, кафедрами й іншими підрозділами.

Кожен член робочої групи має, як правило, двох керівників (керівника групи й керівника функціонального підрозділу). Для керування проектом може бути призначений керівник. Структура групи по проекту залежить від сформованої ситуації. Якщо, наприклад, проект не є складним (модифікація продукту), то створюється обмежена робоча група, до складу якої входять відділи розробки нової продукції, виробництва, маркетингу й обслуговування. Така група підпорядковується керівникові відповідного відділу.

Якщо ж мова йде про радикальні нововведення, у складі групи можуть бути виділені: технічний («працівник») керівник, що вирішує, що й коли повинні робити співробітники; науковий («професійний») керівник, відповідальний за якість виконання роботи; керівник-організатор, що забезпечує особисті інтереси співробітників (зарплата тощо).

82

ПРИ ВІДБОРІ КАНДИДАТУР У РОБОЧУ ГРУПУ КЕРУЮТЬСЯ НАСТУПНИМИ КРИТЕРІЯМИ:

компетентність і досвід;

наявність спеціальних знань у проблемній галузі;

можливість залучення до роботи;

влада й авторитет в організації;

здатність розв’язувати конфліктні ситуації;

ставлення до справи;

особистий інтерес і мотивація.

Треба враховувати, що керівник проекту відіграє вирішальну роль в організації роботи. Тому за своїми особистими якостями, здібностями і повноваженнями він повинен мати авторитет у керівників функціональних підрозділів.

КЕРІВНИКИ УТВОРЮЮТЬ КООРДИНАЦІЙНУ ГРУПУ,

УЗАВДАННЯ ЯКОЇ ВХОДИТЬ:

визначення мети проекту;

призначення керівників робочих груп;

створення робочих груп;

постановка завдання;

контроль за реалізацією проекту (якість, час, витрати);

ухвалення рішення про продовження;

розпуск робочих груп.

Весь поділ проекту на етапи має бути ретельно продуманий. Однією із причин невдач у реалізації проекту є нечітка організація співробітництва й погодженості усередині робочої групи, а також між робочою групою й організацією.

Робочі групи відповідають за виконання своєї частини проекту; планування й контроль, складання звітів для координуючої групи й всієї організації.

83

Соседние файлы в папке Upr_innov_diyal