Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стволи затвори.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Ствол з розвантаженою вільною трубою

Вільна труба відрізняється від вільного лейнера тим, що вона покривається оболонкою ствола не по всій довжині, а тільки на ділянці максимального тиску. Труба має більш товсті стінки і масу у 1,5...2,5 рази більше маси вільного лейнера.

1 - затвор; 2 - казенник; 3 - оболонка; 4 - вільна труба.

Рисунок 2.5 Схема ствола з розвантаженою вільною трубою

Зазор між вільною трубою і оболонкою під час пострілу вибирається, при подальшому зростанні тиску оболонка і вільна труба розширюються як одне ціле.

Виготовити ствол з вільною трубою легше, ніж ствол з вільним лейнером, оскільки довжина поверхні точної обробки у ствола з розвантаженою трубою значно менше, а, отже, собівартість виробництва менше.

Використання вільної розвантаженої труби дозволяє полегшити передню частину ствола, що забезпечує наближення центра ваги до казенника.

Недоліки стволів такого типу: у порівнянні з вільним лейнером вільна труба має підвищену масу (у 1,5...2,5 рази), що затруднює забезпечення гармат запасними трубами.

Стволи з вільною розвантаженою трубою використовуються в 122-мм гарматах Д-74 і у деяких гаубицях-пушках калібру 152-мм зразка 1937 року.

Ствол з нерозвантаженою вільною трубою

Трубою-моноблоком називається труба, яка встановлюється в оболонку ствола з великим зазором, що не вибирається під час пострілу (наприклад, гармата М-30).

У конструкції такого типу є тільки дві ділянки точного спряження труби з оболонкою. Виробництво труби-моноблока дуже просте. Труба-моноблок повинна повністю витримувати внутрішній тиск порохових газів і саме цьому вона виготовляється із високоякісного матеріалу і має порівняно товсті стінки.

1 - затвор; 2 - казенний; 3 - оболонка; 4 - труба-моноблок.

Рисунок 2.6 Схема ствола з нерозвантаженою вільною трубою

Оболонка (кожух) забезпечує правильне положення труби-моноблока відносно люльки, збільшує масу відкатних частин, сприймає під час пострілу навантаження, які передаються від затвора і казенника, має захвати або інші пристрої для направлення руху ствола під час відкату і накату.

Ця конструкція дозволяє виготовлення оболонки із малолeгованої сталі.

Складені стволи

Складені стволи використовуються в гірських гарматах (наприклад, 76-мм гармата М-99). Складений ствол - це багатошаровий ствол, який складається з кількох невеликих за розмірами і маси розбірних частин.

Складені стволи мають два різновиди:

1. Складені за шарами.

2. Складені за довжиною.

Стволи, складені за довжиною, мають просту технологію ремонту: замінюються ті частини, які максимально (гранично) зношені.

1 - дульна гайка; 2,3,4 - елементи складової труби;

5 - оболонка ствола; 6 - казенник; 7 - затвор.

Рисунок 2.7 Схема ствола складеного за довжиною

Складені стволи можуть бути використані в автоматичних гарматах, де відбувається швидкий знос внутрішньої поверхні труби на початку нарізів і в дульній частині.

Розглянемо стволи, аналізуючи наявність напружень в стінках ствола.

Нескріплений ствол - це такий ствол, в стінках труби якого до пострілу відсутні будь-які напруження. Це всі багатошарові стволи із зазорами між шарами, а, також стволи-моноблоки, якщо в їх трубах до пострілу нема напруження. Нескріплений ствол простіше і дешевше у виробництві.