Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стволи затвори.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Дія пружинного механізму закривання затвора

Упорний стакан шарнірно з'єднаний з казенником ствола. Натискний стакан шарнірно з'єднується з важелем, насадженим на вісь кривошипів. Між дном штока та циліндром встановлена пружина. Пі час відкривання затвора важіль повертається разом з віссю кривошипів. Важіль діє на шток, а шток стискує пружину. При зарядженні відбувається звільнення клина, який під дією стисненої пружини піднімається. Затвор закривається.

Механізм достатньо простий та надійний. Він має пристрій для регулювання стиснення пружини. Ці механізми присутні у конструкціях гармат Д-48, Д-30, ЗІС-2, Д-20 та в інших.

2.7.7 Допоміжні і запобіжні пристрої затвора

Допоміжні механізми призначені для полегшення роботи обслуги гармати при заряджанні і здійснення пострілу з неї.

До них належать:

- удержуючі механізми;

- механізми поворотного заведення;

- механізми полегшення заряджання

Удержуючий механізм призначений для утримання снаряда або гільзи в каналі ствола при заряджанні за умов великих кутів підвищення ствола.

Використовується у гарматах з роздільно-гільзовим заряджанням. Основна деталь - удержник.

Під час відкривання затвора удержник за допомогою спеціального пристрою у момент викидання гільзи входить у своє гніздо не заважає її руху.

Після викидання гільзи під час подальшого відкривання затвора удержник займає своє початкове положення.

Механізм повторного зводу ударника призначений для зведення ударника без відкривання затвора при осічках. Використовується у затворах, у яких зведення ударних механізмів відбувається при їх відкриванні.

Механізм полегшення заряджання призначений для полегшення заряджання і використовується в самохідних та танкових гарматах.

В залежності від призначення, типа затвора і вимог до нього, затвор може мати різні запобіжні та допоміжні механізми і пристрої.

Запобіжні пристрої затвора призначені для забезпечення заходів безпеки під час стрільби. До них належать:

запобіжники передчасного спуску; інерційні запобіжники.

Запобіжник передчасного спуску не дозволяє здійснити постріл, якщо затвор закритий не повністю. Пристрій такого типу належить до конструкції всіх, без винятку, затворів.

В залежності від типу затвора запобіжник передчасного спуску має вигляд клямки, стопора, або спеціальних виступів на деталях затвора, які не дозволяють зведення або спуска ударника, якщо затвор закритий не повністю.

Інерційний запобіжник використовується у затворах, відкривання яких після пострілу виконується ручним способом, і призначений для виключення можливості відкривання затвора без виконання додаткових дій, якщо після спуска ударника постріл не здійснився. Використовується в гарматах М-30, Д-1, М-46. Іноді в затворах є пристосування для вимкнення запобіжників у процесі навчальних занять (203-мм гаубиця Б-4М). Це має певні переваги під час навчання, бо не треба вчити обслугу гармати тим операціям, які під час стрільби не виконуються: а саме - не треба при роботі з затвором виконувати прийом відводу запобіжника вперед. До конструкції інерційних запобіжників входять:

  • інерційний запобіжник (інерційне тіло);

  • пружина;

  • стопор з пружиною.

1 - клин; 2 - пружина запобіжника; 3 - інерційний запобіжник; 4 — пружина стопора; 5 - казенних; 6 - стопор.

Рисунок 2.42 Інерційний запобіжний механізм

Після закривання затвора інерційне тіло стопорить його, входячи у виїмку казенника. Внаслідок цього до здійснення пострілу неможливо відкрити затвор звичайним прийомом.

Під час відката відбувається зведення інерційного запобіжника. Під дією сил інерції, запобіжник стискує пружину, входить у гніздо казенника і звільнює гребінку затвора. Стопор, в цей час, потрапляє в паз казенника і не дає можливості інерційному тілу повернутися у початкове положення, щоб знову застопорити затвор.

Крім запобіжних пристроїв, для забезпечення заходів безпеки до конструкції затворів входять такі механізми як:

- механізм взаємної замкненості - призначений для виключення можливості відкривання затвора, здійснення пострілу, якщо ствол не з'єднаний з ПВП, що особливо важливо для гармат у яких ствол під час транспортування відтягнений на лафет (гармата М-46 та інші);

- механізми блокування спуска - це пристрої, які входять до складу спускових механізмів і призначені для запобігання спуска ударника, якщо казенник знаходиться над однією із станин гармати з круговим обстрілом або без вмикання важеля розблокування заряджаючим.