Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стволи затвори.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Дія колірного механізму ударної дії

При відкаті кулачок відтискує копір і проходить за нього. При накаті кулачок набігає на копір. Копір змушує кулачок провернутися разом з віссю кривошипів. При цьому кривошипи опускають клин. Затвор відкривається.

Такий механізм застосовується в гарматі ЗІС-2. До цього типу можна віднести і механізм гаубиці Д-30. Позитивні якості:

  • простота конструкції;

  • достатня живучість.

Недоліки:

- залежність роботи механізму від швидкості накату;

- наявність ударної дії (ударних навантажень); необхідність поводження люльки для встановлення копіра, або введення проміжних тяг і важелів (як у Д-30).

Копірний механізм безударної дії належить до механізмів відкривання затвору безударної дії. Він відрізняється від колірного механізму ударної дії тим, що паз в клині для ролика кривошипа зроблено нахиленим так, що в початковий момент відкривання кут між віссю кривошипа і твірною нахиленого паза складає приблизно 90°.

Цим самим і забезпечується плавне зрушення клина при повороті кривошипа. Механізм такого типу застосовано в гарматі Д-20.

Недоліком механізму є те, що для забезпечення необхідного переміщення клина при відкриванні затвора необхідно мати досить великий кут повороту кривошипів, що призведе до ускладнення конструкції.

Скалочний механізм відкривання затвора - це механізм відкривання клинового затвора, якому енергія руху надається в результаті взаємодії кулачка затвора зі скалкою.

За типом конструкції скалочні механізми поділяються на: механізми з жорсткою скалкою; механізми з пружною скалкою.

Скалочний механізм затвора з жорсткою скалкою має скалку з жорстким упором і належить до механізмів ударної дії. Його робота по суті нічим не відрізняється від роботи колірного механізму ударної дії. Застосування скалки замість копіра зменшує радіус обметання казенної частини гармати.

Пружина скалки служить для повернення її у початкове положення після відкривання затвора, коли упор звільняє скалку. Якщо кулачок шарнірно з'єднаний зі скалкою, то пружину можна використовувати для закривання клина. Недоліки такого механізму аналогічні недолікам копірного механізму ударної дії.

Пружинний скалочний механізм затвора - це механізм затвора, до складу якого входить пружина для надання руху скалці. Він належить до механізмів безударної дії.

Відкривання затвора здійснюється за рахунок енергії пружини, яка одягнена на скалку. Скалка на задньому кінці має копір, який з'єднаний з нею шарнірно, а її передній кінець шарнірно з'єднаний з кулісою. Другий копір підпружинений і шарнірно закріплений на люльці. Під час відкату верхній кінець куліси відтискує копір люльки і проходить за нього.

Під час накату верхній кінець куліси упирається в копір люльки, куліса повертається і тягне за собою скалку. Скалка стискує пружину. Одночасно копір скалки відтискується кулачком осі кривошипа і заскакує за нього, встановлюється перед кулачком. У момент проходження копіра люльки верхнім кінцем куліси пружина звільнюється і переміщує скалку, яка своїм копіром діє на кулачок. Кулачок повертає вісь кривошипів і вони опускають клин до захвату його зачепами екстрактора. Затвор відкрито.

Механізм такого типу застосовано у гарматі Д-48.

Позитивні якості механізму:

  • незалежність до зміни швидкості накату;

  • зменшення навантаження на деталі до 30-50% і підвищення

живучості;

  • малий вплив на режим накату.

Механізм закривання затвора - це сукупність деталей приводу затвора, які призначені для автоматичного закривання затвора під час досилання гільзи. Як правило, для закривання затвора використовують пружинні механізми.

Пружинний механізм закривання затвора - це такий механізм, який отримує енергію від попередньо стисненої під час накату пружини.

1 2 З

1- натискний стакан; 2 - пружина, 3- упорний стакан; 4- закриваючий важіль, (w - кутова швидкість кривошипа).

Рисунок 2.41 Пружинний механізм закривання затвора