Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стволи затвори.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

2.7.5 Призначення, принцип будови та дії екстрактора

Витягування і викидання зарядної гільзи з каморної частини ствола після пострілу отримало назву екстракції зарядної гільзи. Екстракція гільзи в сучасних гарматах з поршневими і клиновими затворами здійснюється за допомогою екстракторів, які приводяться до дії замикаючими деталями затворів.

Гільзи, під час екстракції з каналу ствола, отримують енергію через екстрактор за рахунок руху замикаючої деталі затвора.

Екстрактор - пристрій, який належить до комплексу механізмів перезаряджання гармати і призначений для екстракції зарядної гільзи.

Екстрактор повинен забезпечувати надійне витягування гільзи із каналу ствола і відкидання її на 1,5...2м від казенника гармати в таке місце, де гільза не буде заважати роботі обслуги гармати. Основні вимоги до конструкції екстракторів: надійне і спрямоване викидання гільзи на потрібну відстань; безпечне викидання гільзи за межі гармати; достатня міцність та простота конструкції. За конструкцією екстрактори поділяються на: важільні (прості і плаваючі); кулачкові.

За характером прикладання навантаження до гільзи:

- ударні;

- безударні.

Важільні екстрактори можуть бути ударними і безударними, простими і плаваючими, а кулачкові - тільки безударними плаваючими.

Важільний екстрактор - це екстрактор, який складається з одного або двох двоплечових важелів зі спільною віссю обертання.

Екстрактор з двоплечовим важелем використовується у механізмах перезаряджання неавтоматичних гармат з поршневими затворами, а з двома - в клинових затворах.

Простий важільний екстрактор — це такий екстрактор, вісь якого переміщується відносно казенника під час екстракції зарядної гільзи, а вісь плаваючого екстрактора переміщується відносно казенника в поперечному напрямку при екстракції гільзи.

Кулачковий екстрактор - це екстрактор у вигляді кулачка з цапфами, які взаємодіють зі стінками копірних пазів клина затвора і казенника.

Ударний екстрактор - це простий важільний екстрактор, під час дії якого відбувається стрибкоподібна зміна швидкості гільзи. Такий екстрактор внаслідок удару кулачка клина або вкладиша рами затвора у коротке плече надає гільзі початковий імпульс, гільза витягується з камори ствола і викидається за межі казенника з певною швидкістю.

Безударний екстрактор - це плаваючий важільний або кулачковий екстрактор під час дії якого відбувається плавна зміна швидкості екстракції зарядної гільзи.

Такий екстрактор спочатку зрушує гільзу в каморі ствола гармати, а потім з усе зростаючою швидкістю викидає її за межі казенника гармати. Це забезпечує плавну роботу та вигідний розподіл зусиль.

У затворах сучасних гармат найбільше поширення отримали прості важільні екстрактори ударної дії, плаваючі важільні та кулачкові екстрактори безударної дії зустрічаються не так часто.

Простий важільний екстрактор ударної дії (рис.2.35.) отримав поширення, як в клинових, так і в поршневих затворах сучасних гармат (Д-30, Д-48, М-30, Д-1 і т.д.) і являє собою двоплечовий важіль, на довгому плечі якого є захват для з'єднання з фланцем гільзи, а на короткому виступ для взаємодії з кулачком або вкладишем затвора. Коротке плече називається лапкою затвора. Воно у 5...6 разів менше довгого плеча. Окрім цього, довге плече екстрактора клинового затвор має зачіп, який утримує клин у нижньому положенні, при відкритому затворі. Вісь обертання екстрактора з'єднується з екстрактором шпонкою, ширина якої приблизно у два рази менше ширини шпоночного паза, що забезпечує вільне і незалежне обертання екстрактора на осі і підвищує безпеку поводження з затвором. Так, у випадку розчеплення з кулачком клину одного екстрактора або його поломки, клин буде утримуватися іншим.

У клинових затворах, як правило, використовують два екстрактори, що забезпечує надійність їх дії та відсутність перекосу гільзи під час її екстракції.

Кулачок екстрактора закріплюється на клині затвора.