Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стволи затвори.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Дія замикаючого механізму клинового типа

Замикання каналу ствола відбувається таким чином: кривошип, який повертається разом з віссю, тисне на фігурний паз клина і перемішує його вертикально у гнізді казенника. Оскільки задня грань нахилена по відношенню до дзеркала, то рух клина відбувається не тільки вертикально, але й трохи вперед. При цьому клин передньою гранню досилає гільзу в камору і, досягаючи певного положення, замикає канал ствола. Кривошип не дає можливості клину переміститися в зворотному напрямку.

Для надійного замикання каналу ствола необхідно виключити можливість переміщення клина із-за дії на нього сил при пострілі, а для цього треба забезпечити умову самогальмування клина і мати замикаючу ланку в механізмі.

Самогальмування клина у затворному гнізді забезпечується, якщо кут скосу клина у менше суми коефіцієнтів тертя клина по казеннику та гільзі:

γ≤ƒ1+ƒ2 при ƒ1≈ƒ2 γ ≤ 2ƒ

Ця умова необхідна, але недостатня, так як при експлуатації кут у залишається постійною величиною, а коефіцієнти тертя f1 та f2 можуть змінюватися в широких межах і залежать від якості та кількості мастила. Отже може наступити момент, коли умова самогальмування не буде виконуватися і виникне самовільне відкривання затвора. Саме цьому до складу затвора входить замикаючий пристрій, який являє собо сукупність кривошипа і основного паза клина.

При порушенні умови самогальмування на кривошип з боку клина діє сила Rn, яка прагне повернути кривошип. Окрім цього між кривошипом і клином діє сила тертя Fк. Для виключення повороту кривошипа з віссю під дією сил Rn і Fк необхідно, щоб момент сил відносно цієї осі був рівним нулю, або спрямований в бік закриття

клина.

1 - вісь кривошипа;

2 - кривошип; 3 - клин.

Рисунок 2.28

Клиновий замикаючий механізм

Замикаючі механізми поршневого типу

Поршневий замикаючий механізм складається з:

  1. поршня;

  2. поворотної затворної рами;

  3. рукоятки з ручкою;

  4. гребінки з стопором;

  5. осі затвора.

1. Поршень - це деталь затвора у вигляді поршня, яка призначена для замикання каналу ствола і має нарізку для зчеплення з казенником або стволом. Бокова поверхня поршня затвора має чотири сектори: два гладких і два нарізних. Такі затвори отримали назву одноступеневих, оскільки у них на кожний гладкий сектор приходиться один нарізний, утворюючий одну ступінь.

Для підсилення міцності зчеплення поршня з казенником без збільшення його довжини використовують дво- і триступеневі поршні, у яких на кожний гладкий сектор приходиться два або три нарізних. Але багатоступеневі затвори більш складні у виготовленні, а тому без гострої необхідності використовувати їх не слід.

1 - казенник; 2 - рукоятка; 3 - поршень.

Рисунок 2.29 Поршневий замикаючий механізм

Передня торцева поверхня поршня є дзеркалом, на яке спирається дно гільзи. У центрі дзеркала є отвір для виходу бойка ударника, а в тілі поршня вироблено канал для розміщення стріляючого пристрою.

На задньому зрізі поршня є дуговий приплив, на широкій частині якого зроблено 3 зубця для зчеплення з гребінкою.

2. Поворотна затворна рама - призначена для розміщення поршня затвора гребінки зі стопором та введення поршня в казенник при закриванні і виводу поршня при відкриванні каналу ствола. Вона з'єднує затвор зі стопором і має вухо, яке міститься у провушнику казенника свола і шарнірно зв'язується з казенником за допомогою осі рукоятки. вісь рукоятки є віссю обертання рами.

З внутрішньої сторони рама має патрубок з гвинтовою нарізкою для угвинчування поршня, а всередині - канал гнізда для стріляючого пристрою.

3. Рукоятка затвора - призначена для повороту осі з затворною рамою та поршнем і переміщення гребінки для повороту поршня і замикання каналу ствола.

Рукоятка затвора за допомогою своєї осі з'єднує раму затвора з казенником і служить для відкривання та закривання затвора. Рукоятка має зубець для зчеплення з рамою при закритому затворі. Стопор рукоятки утримує затвор у відкритому положенні. Він має вигляд довгого важеля з цапфами і напрямним потовщенням.

Ручка рукоятки призначена для повороту рукоятки, а при ритому затворі - для зчеплення рукоятки з рамою затвора.

4. Гребінка - призначена для повороту поршня у поршневому гнізді казенника. Вона розташовується у гнізді рами. Гребінка має п'ят зубців, за допомогою яких вона зчіплюється з зубцями поршня.

Стопор гребінки під час закривання не дає можливості гребінці повертати поршень, поки він повністю не ввійде у поршневе гніздо казенника.

5. Вісь затвора - розміщується у казеннику і жорстко зв'язана з рукояткою, а через шпонку і з рамою затвора.

Поворотна затворна рама, гребінка і рукоятка затвора складають привід затвора, призначений для надання руху замикаючій деталі затвора - поршню.