Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стволи затвори.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.26 Mб
Скачать

2.6 Призначення і типи казенників, вимоги до них

Казенник - це частина артилерійського ствола, яка призначена для розміщення деталей затвора.

Казенник має затворне гніздо під клин або поршень затвора і разом із замикаючими механізмами приймає участь у замиканні канал ствола під час пострілу.

В перших гарматах казенники виготовляли як одне ціле спочатку зі стволом, а потім і з кожухом. В сучасних гарматах казенники - це окремі частини ствола, які з'єднуються з ним різьбовими з'єднаннями.

Видатна роль у розробці теоретичних основ конструювання і розрахунку казенників належить вченим А.В.Гадоліну, Н.Ф.Дроздову, Е.К.Ларману, Н.І.Безухову.

До конструкції казенників ставлять такі вимоги:

1. Надійне замикання каналу ствола.

2. Зручне і надійне розміщення деталей затвора.

3. Просте і надійне з'єднання з трубою ствола.

4. Технологічність у виробництві і ремонті.

5. Взаємозамінність.

В сучасних гарматах казенник є однією з складових частин ствола, вартість виготовлення якої іноді перевищує вартість виготовлення труби ствола. Отже, раціональній розробці конструкції казенника треба приділяти особливу увагу як з точки зору забезпечення необхідної міцності під час пострілу, так і технологічності у виробництвіта ремонті. Розглянемо призначення і особливості конструкції казенників різних типів.

Клиновий казенник призначений для розміщення деталей клинового затвора. Він використовується при гільзовому заряджанні і може бути з вертикальним (наприклад, в гарматах Д-30, Т-12,Д-20 та інших) і горизонтальним (М-46) переміщенням клина. (2А-36)

Клиновий казенник - це корпус складної конфігурації з отвором для з'єднання з трубою ствола і клиновим пазом для розміщення і руху клина затвора. Клиновий паз казенника утворюється двома щоками. Задня стінка клинового паза утворює перемичку казенника, яка в деяких типах гармат має лоток. Лоток - це дугова виїмка у перемичці казенника, яка призначена для спрямування пострілів або їх елементів під час досилання.

Клиновий казенник може мати також обійму, або бороду для з'єднання його з ПВП та іншими частинами гармати, а також полозки для спрямування руху ствола під час відкату і накату.

Клинові казенники за конструкцією можуть бути таких видів:

  • з відкритими щоками;

  • із закритими щоками (корпус такого казенника є замкненим

  • контуром);

  • зі щоками, з'єднаними перемичкою з лотком (наприклад, в

  • гарматах Д-З0, Д-20 та інші).

Рисунок 2.21 Схема казенника з відкритими щоками

Казенники з клиновим затвором використовуються в гарматах калібром до 152-мм включно.

Поршневий казенний призначений для розміщення деталей поршневого затвора. Він може використовуватися як при гільзовому, так і при безгільзовому заряджанні. Поршневий казенник має корпус складної конфігурації з отвором у передній частині для з'єднання з трубою ствола. У задній стінці корпус має затворне гніздо з нарізними і гладкими секторами, за допомогою яких забезпечується введення поршня в затворне гніздо і його закріплення. Поршневий казенник може мати обійму, або бороду для з'єднання з ПВП та іншими пристроями. Казенники з поршневими затворами використовуються в гарматах калібром 122-мм і більше.

Нагвинтний казенник - це такий казеник, який з'єднується з трубою або кожухом ствола безпосереднім нагвинчуванням на них. Казенники такого типу використовувалися в гарматах довоєнних років розробки (наприклад, М-30, МЛ-20, Б-4М) завдяки можливості використовувати метали невисокої міцності. Розподілення напружень по витках різьби такого казенника більш рівномірне. Але така конструкція утруднює ремонт, взаємозамінність.

Ненагвинтні казенники - це такі казенники, які з'єднуються зі стволом за допомогою проміжних деталей або сухарного пристрою.

Серед сучасних гармат широко поширені казенники, які з'єднуються муфтою. Такі казенники використані в гарматах Д-30, Д-48, Д-20 і т.д. Ці казенники найбільш повно відповідають вимогам, що, ставляться до них.

1 2

1 - казенник; 2 - муфта; 3 - труба.

Рисунок 2.24 Схема з'єднання казенника з трубою

Використання казенників такого типу зумовлене появою нових високоміцних матеріалів. У даному випадку казенник натягується на грубу ствола обертанням муфти, яка потім закріплюється стопором для утримання від подальшого повороту. У з'єднанні казенника з трубою встановлюється шпонка, яка утримує його від повороту відносно труби разом з муфтою.

Навантажений казенник — це казенник, який під час пострілу сприймає навантаження від сил тиску порохових газів на дно каналу ствола. У більшості стволів сучасних гармат використовуються навантажені казенники.

Ненавантажений казенник - це такий казенник, який не сприймає під час пострілу навантаження від сил тиску порохових газів на дію каналу ствола. Навантаження у цьому випадку сприймає затвор, який розміщується у кожусі, насадженому на трубу.

Вантажний казенник - це розвантажений великоваговий казенник, який використовується для зміщення назад центра маси підйомної частини з метою врівноваження її відносно цапф люльки.

Вантажні казенники використовуються дуже рідко і тільки у крупнокаліберній артилерії (наприклад, Б-4М).

Виготовляють казенники з гарматної сталі з категоріями міцності не вище категорії міцності труби.