Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

1.5 Облік ракетно-артилерійського озброєння, порядок ведення облікових документів

1.5.1 Порядок пред'явлення рекламацій

Рекламацією називається - письмова заява військової частини - одержувача постачальнику (а це може бути завод - виготовлювач або ремонтне підприємство) на виявлене в період дії гарантійних зобов'язань невідповідності якості і (або) комплектності зразка РАО (виконаних ремонтних робіт) установлених вимогам, а також вимога про відновлення або заміна несправного зразка РАО (його будь-якої складової частини) або ж його комплектуючих елементів (ЗИП).

  • Військова частина (з'єднання) зобов'язана пред'явити рекламації при виявленні: поломки або порушення працездатності складових частин, складань, блоків, агрегатів, деталей, елементів і механізмів;

  • відхилення параметрів РАО або його складових частин, складань, блоків і т.п. за межі передбачені експлуатаційною документацією, при неможливості відновлення цих параметрів за рахунок регулювань (настроювання), передбачених експлуатаційною документацією;

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

  • невідповідності тари, упаковування, консервації, маркірування, пломбування і комплектності вимогою, викладені в експлуатаційній і супровідній документації.

Рекламації подаються постачальнику (завод-виготовлювач або ремонтне підприємство) незалежно від того, у який його складової частини (комплектуючому елементі) виявлені несправність і відкіля надійшла зразок РАО.

А от на юоеприпасы рекламація подається базі (бозот) Центрального органа, що довольствует, що робила остаточне складання.

Рекламація не подається: після закінчення гарантійного наробітку (гарантійного терміна);

при порушенні військовою частиною (з'єднанням) правил експлуатації, передбачених експлуатаційною документацією.

Військова частина при виявленні несправностей РАО, що знаходиться на гарантії, зобов'язана забезпечити його збереження (до прийняття відповідного рішення про його відновлення) в умовах, що передбачають погіршення його стани.

  1. У випадку виявлення несправностей у відремонтованих виробах (при наявності гарантійного терміна або наробітки) ремонтне підприємство повинно забезпечити виконання гарантійних зобов'язань таким шляхом: усунення несправностей виробу ремонтом, регулюванням або іншим засобом на місці його перебування (тобто в у/частини) представниками ремонтного підприємства;

  2. ремонт виробу на ремонтному підприємстві;

  3. висилка за згодою військової частини в її адресу, деталей, вузлів, блоків замість несправних для відновлення виробу силами військової частини.

  4. видача дозволу на виробництво ремонту несправного виробу силами військової частини (спеціально підготовленими спеціалістами).

1.5.2 Порядок і терміни оформлення (пред'явлення) рекламаційних документів

До рекламаційних документів ставляться:

  1. Повідомлення про виклик представника-постачальника;*

  2. Рекламаційний Акт;*

  3. Акт задоволення рекламації.*

Тепер більш докладно роздивимося ким і в які терміни спрацьовуються вищевказані документи і коли і до якого адреси вони відправляються.

Якщо при прийомі вироби військової частиною-одержувачем виявляється невідповідність наявності реального , комплектуючих і запасних деталей, вузлів, блоків, зазначеному в супровідній документації, то командир частини не пізніше 24 часів після прийому виробу повинний повідомити про це відправника (поштою або телеграфу). Це робиться з метою виклику представника-відправника, щоб розібратися на місці з наявною недостачею (при цьому варта який супроводжував вантаж, затримується до завершення дізнання по факті недостачі).

Якщо на гарантійному виробі була виявлена несправність (відмова) якогось вузла, деталі або в цілому виробу, то командир частини зобов'язаний не пізніше 24 часів із моменту виявлення, направити постачальнику поштою або телеграфу повідомлення про виклик представника (форма повідомлення визначена і виконується у виді бланка) для визначення причин несправності, її усунення (по можливості) і участі в упорядкуванні рекламаційного акта. Відповідні командири (начальники) повинні в этотже термін (тобто в 24 часу) зробити запис у формулярі (паспорті) про несправність, що трапилася, (відмови).

  • Саме повідомлення адресується начальнику (директору) головного підприємства-виготовлювача, а копії (дві шт.) адресуються відповідно: представнику замовника при постачальнику (воен. представник)

  • начальнику служби РАО військового округу (Оперативного командування).

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

Постачальник (начальник заводу-виготовлювача) повинний не пізніше чим через троє доби з моменту одержання повідомлення повідомити телеграмою у військову частину:

  1. дату одержання повідомлення;

  2. час виїзду свого представника (бригади); час і засіб відправлення вантажу (виходячи з конкретної ситуації)

Може бути варіант, що представник заводу може і не виїжджати у військову частину (є два варіанти).

Термін прибуття представника-постачальника встановлюється з урахуванням часу, необхідного на проїзд (якщо допуск представника постачальника в місця перебування зразка РАО, повідомлення не направляється, а військова частина в той же термін інформує постачальника про несправність повідомлень за формою бланка повідомлення).

Якщо завод-постачальник (ремонтне підприємство) знаходяться в одному місті (області) в в/ч-одержувачем, то представник постачальника після одержання повідомлення повинний прибути в в/ч (один чи з ремонтною бригадою) не пізніше чим наступного дня, якщо в ньому не зазначений інший термін явки. Якщо ж відправник знаходиться в іншому регіоні, то прибуття в частину представника постачальника (одного чи з ремонтною бригадою)передбачається не пізніше, ніж у 4-х денний термін після одержання повідомлення, не вважаючи часу, необхідного для проїзду, якщо інший термін не передбачений угодою сторін.

У повідомленні і виклику представника-постачальника (ремонтної бригади) указується:

  1. умовне найменування й адреса в/частині – одержувача;

  2. умовне найменування виробу;

  3. його заводський номер;

  4. номер транспортного чи іншого документа, по якому виріб отриманий;

  5. основні несправності, виявлені у виробі;

  6. способи їхнього усунення (силами чи постачальника в/частині);

  7. термін і пункт прибуття представника постачальника (ремонтної бригади).

Якщо завод-виготовлювач (ремонтне підприємство) прийняло рішення не направляти своїх представників, то воно зобов'язано повідомити військової частини – одержувачу своя згода на складання однобічного рекламаційного акта.

Для складання рекламаційного акта (двостороннього) командир в/частини призначає комісію під головуванням заступника командира в/частини по озброєнню (начальника служби РАО) до складу якої входять фахівці своєї в/частині і представник (представники) постачальника.

Однобічний акт рекламації складається комісією часті-одержувача у випадку неявки у встановлений термін представника постачальника, а так само у випадку, який виключає його допуск у місця перебування зразка РАО. До однобічного акта рекламації прикладають завірену у встановленому порядку копію повідомлення про виклик представника постачальника, а в акті рекламації вказується про неявку його у встановлений термін.

Обов'язку комісії при складанні рекламаційного акта:

  1. перевірити виконання вимог експлуатаційної документації при експлуатації виробу (режим роботи, застосовувані ГСМ, своєчасність виконання перевірок, технічного обслуговування й ін.), порядок ведення чи формуляра паспорта;

  2. визначити, чи виконані доробки і чи внесені зміни в експлуатаційну документацію (у тому числі у формуляр) по бюлетенях, якщо вони були випущені;

  3. визначити зовнішній прояв несправності і виявити складені частини, які відмовили, деталі, блоки;

  4. провести дослідження для визначення характеру несправності (відмовлення) виробу: (виробниче, конструкторське, експлуатаційний, відмовлення комплектуючих елементів), а також причин її (його) виникнення (по можливості);

  5. визначити при необхідності, порядок подальшого дослідження для виявлення конкретної причини і характеру несправності, якщо вона на місці не може бути визначена однозначно;

  6. визначити можливість відновлення виробу безпосередньо в в/ч - одержувачі необхідність проведення цієї роботи на підприємстві-постачальнику;

  7. скласти рекламаційний акт.

Член комісії не згодний зі змістом рекламаційного акта , зобов'язаний акт із застереженням про незгоду і викласти свою особливу думку. З особливою думкою повинні ознайомляться всі члени комісії. Якщо особливу думку складає представник постачальника, то командир в/частині затверджує акт, при необхідності складає мотивований висновок по особливій думці. Особлива думка представника постачальника (рем.підприємства) не є підставою для відмовлення постачальника від виконання заходів, затвердженого рекламаційного акта по задоволення рекламації.

Рекламаційний акт на виріб повинний бути складений протягом 5 днів після виявлення несправності. Якщо для участі в складанні акта викликається представник постачальник, то до встановленого 5-ти денний терміну додається час необхідне для його приїзду. Загальний термін складання рекламаційного акта не повинний перевищувати 30 доби.

Рекламаційні акти на зразок РАО, які прибули з заводів-виготовлювачів (ремонтних підприємств)розглядаються військової частиною-одержувачем у плині 3-х доби в наступні адреси:

А)Якщо зразок РАО прибув із завода – виготовлювача

  • Екз.№1-директору (керівнику) завода – виготовлювача

  • Екз.№2 і №3-представнику замовника(воєнреду ) на завод-виготовлювач.

  • Екз.№4-у вищестоящу службу РАО , а потім у службу РАО військового округу(оперативного командування);

  • Екз.№5-залишається в справі в/частині.

Якщо акт рекламації складений на ракети, боєприпаси, то повинний бути ще і екз.№6-який висилається Начальнику керування, який замовляє, Центрального довольствующего органа.

Б)Якщо зразок РАВ прибув з ремонту(на рем. підприємстві Центрального довольствующего органа).

-Екз.№1-начальнику рем. підприємства, що робило ремонт;

-Екз.№2-начальнику служби РАВ військового округу(оперативного командування);

-Екз.№3-начальнику керування Центрального довольствующего органа(сл. РАВ МО)

-Екз.№4-у справу в/частину.

В)Якщо зразок РАВ прибув з ремонту (на рем. підприємстві військового округу).

  • Екз. №1 – начальнику ремонтного підприємства, що робило ремонт.

  • Екз. №2 - Начальнику служби РАВ військового округу (оперативного командування).

  • У справу військової частини.

Розгляд рекламаційного акта, пред'явленого постачальнику (завод – виготовлювач, ремонтне підприємство) повинне вироблятися в 3-х денний термін із дня його одержання. Про прийняте рішення повідомляється в/частини, яка пред'явила рекламацію й інших адресатів, кому відправлялися екземпляри акта рекламації.

При виникненні розбіжностей між в/частиною-відправником рекламації і постачальником остаточне рішення приймає старший начальник відповідного рангу.

Несправний виріб повинний бути відновлене в 5-ти денний термін з моменту прибуття в у/частину представника постачальника (рем. бригади), якщо інше не передбачено договором.

Якщо для відновлення виробу буде використаний ЗИП в/частині, то постачальник зобов'язаний у 10-денний термін після одержання рекламації, відвантажити на адресу в/частині витрачені деталі, вузли, блоки.

Рекламацію вважають удоволеної, якщо зразок РАВ відновлений (замінений і доставлений в у/частину) використаний ЗИП виконаний постачальником і оформлений акт задоволення рекламації.

Акт задоволення рекламації складається не пізніше чим наступного дня після відновлення виробу і виконання ЗИП. Складається комісією в/частині за участю представника постачальника (якщо він знаходиться в у/частині) за типовою формою бланка.

Кількість екземплярів акта задоволення рекламації, порядок і терміни відправлення встановлюються ті ж, що для рекламаційного акта.

Акт задоволення не складається, якщо усунення несправності зроблене в в/частині силами і засобами постачальника ще до відправлення адресатом акта рекламації. У цьому випадку підставою задоволення рекламації є затверджений рекламаційний акт із записом про задоволення рекламації.

Про роботи, проведених по відновленню виробу, повинне бути зроблений запис у формулярі (паспорті) у встановленому порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]