Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

2 Організація експлуатації, технічного обслуговування і ремонту озброєння у військах

2.1 Організація експлуатації, технічного обслуговування і ремонту озброєння у військах

2.1.1 Організація експлуатації, технічного обслуговування і ремонту озброєння яке знаходиться у використанні

Під експлуатацією РАО розуміється сукупність ряду етапів довічного циклу (основних):

  1. Введення в експлуатацію;

  2. Приведення у встановлений ступінь готовності до використання по призначенню;

  3. Технічне обслуговування і ремонт;

  4. Використання по призначенню;

  5. Збереження і транспортування.

Постійна висока бойова готовність військ забезпечується не тільки постійною високою морально-політичною якістю особового складу, високим рівнем бойової виучки військ, науково організованою системою обслуговування і ремонту озброєння.

Під системою технічного обслуговування і ремонту розуміється комплекс взаємозалежних положень і норм, що визначають організацію і порядок проведення робіт з технічного обслуговування і ремонту артилерійського озброєння.

Під технічним обслуговуванням артилерійського озброєння розуміється комплекс робіт для підтримки справності або тільки працездатності артилерійського озброєння при підготовці і використанні його по призначенню, при збереженні і транспортуванні.

Технічне обслуговування артилерійського озброєння полягає:

  1. У перевірці за укомплектованістю і справністю;

  2. У настроюванні і регулюванні;

  3. У змазуванні і заправленні (дозаправленню) експлуатаційними матеріалами й усуненні відмовлень і несправностей;

  4. У заміні деталей (вузлів, блоків) з обмеженими термінами служби і збереження;

  5. У перевірці засобів вимірів;

  6. У проведенні технічного огляду вантажопідйомних машин і судин високого тиску.

Використання для занять, навчань і бойових стрілянин озброєння, що не пройшло чергового (запланованого) номерного технічного обслуговування складових частин забороняється.

Технічне обслуговування озброєння, що складає з декількох складових частин, проводиться комплексно, тобто сполучається по місцю і часу для всіх складових частин. Види і періодичність технічного обслуговування складових частин озброєння визначається періодичністю технічного обслуговування його основної складової частини (основна складова частина - це складова частина, що визначає функціональне призначення зразка озброєння).

Якщо до моменту проведення номерного технічного обслуговування озброєння наробіток (тривалість експлуатації) окремої його складової частини складає менш 50% установленої, то для неї проводиться обслуговування на одну ступінь нижче. При цьому повинна забезпечуватися працездатність цієї складової частини до чергового планового технічного обслуговування зразка озброєння.

Забороняється порушувати періодичність і обсяг технічних обслуговувань озброєння без спеціальних указівок Центрального довольствуючого органа (служби озброєння Міністерства оборони України)

Командири військових частин (з'єднань) і підрозділів несуть повну відповідальність за своєчасне проведення в повному обсязі технічних обслуговувань і оглядів РАО. Технічне обслуговування організується заступником командира з'єднання (військової частини) по озброєнню. Його розпорядження з питань організації технічного обслуговування обов'язкові для начальників пологів військ і служб, командирів військових частин (підрозділів).

Начальник служби РАО організує і забезпечує технічне обслуговування озброєння, що складає на обліку в службі РАО, і вживає заходів по своєчасному технічному обслуговуванню його складових частин через відповідних начальників пологів військ і служб. Він організує і забезпечує технічне обслуговування РАО, що входять складовою частиною в зразки озброєння інших пологів військ і служб (за узгодженням з відповідними начальниками пологів військ і служб).

Командири військових частин і підрозділів зобов'язані використовувати і виділяти необхідний час і особовий склад на проведення технічного обслуговування і вимагати точного виконання всього обсягу робіт у встановлений термін.

Технічне обслуговування озброєння проводиться на місцях збереження озброєння або на пунктах технічного обслуговування (ПТО) (ПТОР), оснащених відповідним технологічним устаткуванням. Рухливі ремонтні засоби використовуються тільки під час зборів, навчань, маневрів, польових виходів або за рішенням заступника командуючого округу по озброєнню в межах установлених норм витрати ресурсу.

Особовий склад ремонтних підрозділів, приваблюваний до технічного обслуговування, повинний пройти необхідну підготовку і спеціалізуватися по видах тих робіт, за повноту і якість проведення яких він несе відповідальність.

Технічне обслуговування озброєння у випадку його тривалості менш 8 годин доцільно проводити в паркові і парково-хоз. дні.

При технічному обслуговуванні особлива увага звертається на стан пломб. У випадку порушення пломб 1-ої і 2-ий категорії на гарантійних зразках озброєння, командир військової частини повинний призначити адміністративне розслідування і прийняти відповідні рішення (у межах своїх службових повноважень).

На зразках РАО можуть бути встановлені чотири категорії пломб:

  • 1-я категорія (заперечуючі, конструктивні і режимні) на ті деталі, вузли, блоки, що ремонту у військових умовах не підлягають; тому знімати їх у військах забороняється. Пломби режимні 1-ої категорії встановлюються на органи керування і перебудови, що забезпечують визначений режим роботи (при переході на інший режим роботи такі пломби розкриваються тільки з дозволу командира військової частини з обов'язковою оцінкою у формулярі.

  • 2-я категорія (заперечуючі– гарантійні); такі пломби встановлюються на вузли, деталі, механізми термін служби мають, що визначений гарантійний, (наробітку). Ці пломби у військах можуть зніматися і відновлюватися тільки в присутності представників заводу – виготовлювача. Після витікання терміну гарантії необхідність у цих пломбах "установлюється" за рішенням командира частини (старшого начальника).

  • 3-я категорія (обмеженого доступу); такі пломби встановлюються на деталі, вузли, блоки ремонт, монтаж, настроювання або регулювання яких можна здійснювати у військах. Пломби знімаються з дозволу командира підрозділу (для виробництва визначених робіт, регулювань) з наступним їхнім відновленням.

  • 4-я категорія (технічні); такі пломби встановлюються на вироби на період доставки (відправлення) їх у війська. Після перевірки комплектності такі пломби знімаються і можуть не відновлюватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]