Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

2.2 Організація ремонту озброєння і військової техніки у військах

2.2.1 Поняття: "Ремонт озброєння і військової техніки".

Організація ремонту

До експлуатації озброєння (виробу) відноситься всі те, що відбувається з виробом після його виготовлення доти, поки виріб не припинить своє існування. Експлуатація будь-якого виробу, у принципі може відбуватися в наступних чотирьох режимах:

  • робота (використання або застосування по призначенню);

  • транспортування;

  • збереження;

  • ремонт.

Короткий розгляд трьох перших типових режимів експлуатації приведе до висновку, що в результаті зносу, ударних і вібраційних навантажень, під вплив кліматичних факторів у будь-якому виробі будуть неминуче проходити різні зміни, що у кінцевому рахунку можуть привести до втрати працездатності (боєздатності) виробу.

Для цього в процесі експлуатації необхідно постійно здійснювати спеціальні заходи, спрямовані на збереження і відновлення боєздатності озброєння, тобто робити ремонт.

Під ремонтом розуміється комплекс робіт, що забезпечують виявлення й усунення причин відмовлень, а також часткове або повне відновлення ресурсу виробу (Технічний ресурс – наробіток виробу до граничного стану, обговореного в технічній документації).

У процесі експлуатації під впливом суб'єктивних і об'єктивних факторів тех. стан будь-якого зразка озброєння неминуче буде змінюватися й у підсумку, якщо не почати спец. заходів, може наступити відмовлення і боєздатність (боєздатність) виробу буде втрачена.

До суб'єктивних факторів відносяться фактори вплив яких обумовлене зовнішніми впливами навколишнього середовища, внутрішніми процесами, що протікають у виробі і його елементах, і, нарешті, специфікою роботи і конструктивних особливостей конкретного зразка озброєння).

Для забезпечення постійної високої боєздатності військ дуже важливо виключати всяку можливість появи раптових отказов. однак у силу об'єктивних причин (про них говорилося раніше) цілком виключити раптові відмовлення неможливо й імовірність цих відмовлень (велика або менша) арт. озброєння (і взагалі будь-якого озброєння) у робочому режимі зберігається постійно.

Тому, незалежно від нашого бажання і прийнятих мір усе рівно в процесі експлуатації будуть мати місце поступова зміна технічного стану виробу і раптових відмовлень, що з'являються з визначеною імовірністю. І щоб підтримувати озброєння в боєздатному стані буде потрібно робити не тільки відновлення його справності і технічного ресурсу, але і профілактичні роботи (це не менш важливо) по попередженню можливості переходу зразка озброєння в небоєздатне (тобто несправний стан). З цього випливає, що ремонт, як один з типових режимів експлуатації повинний містити в собі роботи спрямовані на відновлення справності або боєздатності зразка озброєння, а також профілактичні роботи, що попереджають перехід його (озброєння) у несправний або нестабільний стан.

Відповідно умовно можна розглядати два основних види ремонту: відбудовний і примусовий, тобто профілактичний.

Відбудовний ремонт – це ремонт, у результаті якого відновлюється справність виробу шляхом відшукання й усунення виниклих у ньому несправностей. Під відшуканням несправності розуміється виявлення у виробі несправного елемента, визначення характеру і причин його несправності.

Попереджувальний (профілактичний) ремонт – це ремонт, що полягає в забезпеченні справності (боєздатності) виробу протягом установленого терміну експлуатації попереджувальною заміною елементів, деталей, блоків, відмовлення яких протягом цього терміну найбільш ймовірний, а також ослабленням впливів приводячих до відмовлень і несправностей.

У розподілі ремонтів на відбудовна і попереджувальний є деяка частка умовності і на практиці ремонт дуже часто ремонт, власне кажучи є змішаним, тобто виконуються і ті роботи, що по своєму призначенню відносяться до обох видів ремонтів. Тому відносячи конкретний ремонт до того або іншого виду, звичайно мають на увазі деяке спостереження його відбудовних або попереджувальних задач.

Очевидно, що відмовлення, що виникають у робочому режимі, як правило повинні усуватися негайно або незабаром, після їхньої появи шляхом проведення несподіваного (непланового) ремонту, тому що подальше використання зразка озброєння по призначенню буде неможливо або небезпечно для екіпажа (розрахунку). Але з іншого боку, у процесі експлуатації тех. стан зразка озброєння постійно змінюється, у ньому з'являються явного і сховані від поверхневого спостереження несуттєві несправності, що якийсь час не перешкоджають використанню виробу, по призначенню, тобто не порушують його боєздатність і їх усунення можна і доцільно зайнятися через деякий час, у заздалегідь запланований термін.

Відповідно до цього всі ремонти поділяються на:

  • планові;

  • непланові.

Неплановий ремонт такий вид ремонту, потреба в якому завжди виникає зненацька і який виконується незабаром після виникнення відмовлення. Неплановий ремонт завжди є відбудовним.

Плановий ремонт – такий вид ремонту, що завжди виробляється в заздалегідь установлений термін і в строго визначеному обсязі.

На відміну від непланового ремонту, що переслідує тільки відбудовні цілі і є звичайно змушеною мірою, обсяг і терміни проведення планового ремонту вибираються такими, щоб забезпечувалося не тільки відновлення справності, але і відновлення технічного ресурсу виробу в заданих межах шляхом профілактичної заміни елементів, що практично виробила встановлені терміни експлуатації. У такий спосіб плановий ремонт по суті є змішаний (тому що в ньому елементи непланового ремонту).

Організація ремонту включає:

  1. планування робіт;

  2. підготовку ремонтних органів;

  3. організацію прийому, видачі, збереження ремонтуємого озброєння;

  4. організацію праці в рем. органах;

  5. організацію робіт з ремонту озброєння;

  6. облік устаткування, матеріалів і ЗІП. Звітність;

  7. організація мір безпеки і пожежної безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]