Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

1.1.3 Введення рао в експлуатацію.

Під введенням РАО в експлуатацію розуміється сукупність підготовчих робіт, контроль і прийом військовою частиною РАО, які надійшли після виготовлення ремонту і закріпленні його за підрозділами і посадовими особами.

Підготовка до введення зразка РАО в експлуатацію полягає в призначенні наказом командира військової частини (з'єднання) комісії з прийому і проведенні під її керівництвом підготовчих робіт:

* Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

  • вивчення зразка РАО;

  • розвантаження;

  • транспортування;

  • комплектування і так далі.

До складу комісії з прийому РАО обов'язково включається начальник служби РАО і посадова особа, за яким буде закріплено що надійшло РАО. Ракетно-артилерійське озброєння повинне бути введене в експлуатацію не пізніше 10 днів з моменту надходження у військову частину (з'єднання) самого зразка і його експлуатаційної документації.

Закріплення озброєння колективного користування виробляється наказом командира військової частини про введення його в експлуатацію, у якому вказується:

найменування, тип, марка, чи індекс зразка озброєння, його штатне призначення;

  • заводський номер, номер двигуна і засобу рухливості(шасі);

  • запас чи кількість витрачених ресурсів на день введення в експлуатацію;

  • підрозділ, у який передається зразок;

  • привласнюваний умовний, військовий чи державний номер;

  • прізвища членів розрахунку(экіпажу), водіїв чи інших осіб, за якими закріплюється зразок.

До віддачі наказу про введення зразка РАО в експлуатацію його використання забороняється.

Після прийому зразка РАО начальник розрахунку (екіпажа) і командир підрозділу несуть відповідальність за його технічний стан, комплектність, придатність до використання по прямому призначенню і дотримання правил експлуатації.

До експлуатації РАО допускається особовий склад, який вивчив матеріальну частину озброєння, пристрій ракет і боєприпасів, правила експлуатації і міри безпеки і який здав відповідні заліки. Допуск особового складу до експлуатації РАО об’являється наказом командира військової частини (з'єднання). Допуск особового складу до самостійної роботи на конкретних зразках озброєння виробляється командиром підрозділу.

Командир (начальник) установлює необхідні міри безпеки при роботі з озброєнням, ракетами, боєприпасами і майном при його технічному обслуговуванні і ремонті і використанні по призначенню; зобов'язаний вчасно доводити ці міри до підлеглих і вимагати їхнього строгого виконання.

1.2 Життєві цикли рао при експлуатації

1.2.1 Гарантійні зобов'язання, тривалість експлуатації.

Гарантійні зобов'язання – це зобов'язання постачальника (постачальник-підприємство-виготовлювач і ремонтного підприємства) перед військовою частиною гарантувати в течії встановленого гарантійного терміну і гарантійного наробітку відповідно якості зразка, який поставляється, РАО (проведених робіт) експлуатаційним і нормативно-технічним документам, безкоштовно усувати дефекти, виявлення в цей період військовою частиною, чи заміняти дефектні зразки за умовами дотримання в/частиною умов експлуатації.

Гарантійні зобов'язання (гарантійний наробіток, термін) установлюються на зразок у цілому, а також можуть бути встановлені на його складові частини і комплектуючі елементи (окремі агрегати, вузли, деталі, комплекти ЗИП). Якщо гарантійні обов'язки на складові чи частини комплектуючі елементи не передбачені (не зазначені) експлуатаційною документацією, вони приймаються рівними на зразок у цілому.

Гарантійні зобов'язання вказуються, як правило, у формулярі (у паспорті);якщо озброєння надходить в в/частину після ремонту (з ремонтного підприємства) то гарантійний запис у формулярі виробляється в тім розділі де і загальний запис про проведений ремонт.

У гарантийний термін не зачитується час, коли зразок РАО був несправний з вини постачальника. Після усунення несправності гарантийний термін продовжується на час, у течії якого зразок РАО був несправний, про що робиться запис завірений представником постачальника, у формулярі (паспорті) зразка озброєння.

Гарантійні зобов'язання минають після закінчення хоча б одного з гарантійних параметрів:

1). Наробітку (у циклів, годин, моточасів , пострілів, пусків, км пробігу ).

2). Термінів ( експлуатації або ремонту)

Якщо експлуатаційною документацією передбачена заміна окремих комплектуючих елементів після витікання гарантійного наробітку (терміну), то подальша експлуатація зразка озброєння без заміни або ремонту цих комплектуючих не допускається.

Після витікання гарантійних зобов'язань на ракети, рішення про їхню подальшу експлуатацію (про встановлення терміну технічної придатності) приймається Центральним довольствующим органом (тобто службою РАО МО України чи по іншому - ГРАУ).

Тривалість експлуатації озброєння визначається наробітком або календарним терміном експлуатації до:

1). Середнього ремонту

2). Капітального ремонту

3). Регламентованого ремонту

4). Списання.

Вона встановлена діючими наказами й експлуатаційною документацією, виходячи з вимог боєздатності, безпеки експлуатації й економічної доцільності.

Після витікання зазначеної (у паспорті, формулярі або в іншому керівному документі) наробітку або календарної тривалості експлуатації зразок озброєння підлягає перекладу у відповідну категорію відповідно до діючого «Інструкції з категоруванню РАО» (у цій інструкції зазначені граничні терміни експлуатації озброєння до списання: наприклад – для артилерійських систем, мінометів, стрілецької зброї, оптичних приладів – 40 років.

- для електронно-оптичних приладів і квантових, токопривязчиків, стабілізаторів, приладів (пунктів) керування і поводження, наземного устаткування ракетних комплексів оперативно-тактичного і тактичного призначення, протитанкових ракетних комплексів і РЛС – 25-30 років; для іншого озброєння, і майна яке не війшло в перераховане (крім озброєння наземних зенітно-ракетних комплексів – 40 років.).

При задовільному технічному стані озброєння в нижчу категорію може не переводитися. Тривалість його експлуатації може бути продовжена на один рік на підставі актів технічного стану

(ф. №12 або №13)*, що складаються комісією в/частині під головуванням зам. командира в/частині по озброєнню (чи начальника служби РАО). Це рішення про продовження експлуатації відбивається у формулярі (паспорті) конкретного зразка озброєння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]