Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

3 Основні положення організації зберігання озброєння і військово-технічного майна

3.1 Основні положення

3.1.1 Поняття збереження рао; види збереження

Як уже встановлено – експлуатація будь-якого виробу (зразка РАО) може відбуватися в наступних чотирьох режимах:

  1. Робота (використання по призначенню);

  2. Транспортування;

  3. Збереження;

  4. Ремонт.

Сьогодні ми з вами приступаємо до вивчення одного з цих режимів а саме – до збереження ракетно-артилерійського озброєння.

Загальна характеристика режиму «збереження» - це такий режим експлуатації виробу, при якому воно і його окремі частини не функціонують і з ними ніякі операції не виконуються.

А от яка характеристика дається поняттю «збереження» «Посібником з експлуатації РАО» - це зміст справного озброєння і майна в місцях збереження з застосуванням існуючої системи технічного обслуговування і контролю, а також встановлених експлуатаційною документацією засобів і методів захисту від впливу навколишнього середовища.

Збереження ракетно-артилерійського озброєння включає:

  • спеціальну підготовку виробів (консервація);

  • технічне обслуговування в процесі збереження;

  • перевірку стану і випробування виробів;

  • переконсервацію виробів;

  • заміну (освіження) гумовотехнічних виробів, АКБ, ГСМ та інших експлуатаційних матеріалів з обмеженим терміном служби.

Однієї з головних причин, яка обмежує ресурс роботи виробу (зразка РАО), є передчасне корозійне руйнування деталей, сторічних одиниць і агрегатів виробу, їхнє старіння.

У ВС України, де велика частина військової техніки, озброєння і майна знаходиться на збереженні експлуатуються з обмеженими річними нормами витрати моторесурсів, питання захисту від корозійного руйнування і старіння деталей мають першорядне значення в забезпеченні надійності і бойової готовності ракетно-артилерійського озброєння.

При рішенні питань збереження РАО часто приходиться оперувати терміном (поняттям) «зберігаємость». Що це таке? Зберігаємость відповідно до нормативно-технічної документації – це властивість виробу зберігати в заданих межах значення нормативів, які характеризують здібності виробу виконувати необхідні функції в плині всього терміну збереження і після нього.

При збереженні РАО і майна швидкість процесів будівлі залежить від ряду факторів, головним з яких є: навколишнє середовище, тривалість збереження й умови збереження.

Розрізняють два основні різновиди збереження:

  • вільні короткочасні перерви в роботі виробу, його транспортуванню або ремонті;

  • спеціально організоване збереження.

На відміну від перерв, організованому збереженню, як правило, передує підготовка до збереження (технічне обслуговування або ремонт) і консервація виробу.

У свою чергу організоване збереження для РАО установлюються:

  1. короткочасне (від трьох місяців до року)

  2. тривале (більш року).

Тривале збереження крім більшого терміну припускають збільшений обсяг підготовчих робіт, наявність періодичного контролю технічного стану виробу, проведення профілактичних робіт і усунення виявлених несправностей.

Характерним для режиму збереження є вплив на вироби кліматичних факторів, головним чином, температури і вологості.

Дія підвищеної і зниженої температури погіршує збереження виробів і іншого майна РАО, особливо при розміщенні їх на відкритих площадках. При цьому відбуваються зміни фізичних властивостей матеріалів, порушуються лінійні розміри сполучень, відбувається деформація деталей з неоднорідних матеріалів. При різких коливаннях температури в плині доби на зовнішніх і внутрішніх поверхонь деталей і агрегатів конденсується волога, яка проникає в зазори, тріщини, пори – замерзає в них і за рахунок об'ємного розширення викликає подальші їхнє збільшення і руйнування деталей. Зниження і підвищення температури впливає і на деталі з пластмаси, гуми й інших матеріалів, погіршуючи їхню кількість.

Між впливом навколишнього середовища і зміни стану виробів при їхньому збереженні маються закономірні зв'язки. Потік відмовлень (інтенсивність відмовлень) при збереженні з часом буде зміняться, як показано на малюнку.

xp

1

2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]