Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

2.6.3 Документи які ведуться в ремонтному органі під час ремонту і технічного обслуговування

Що стосується ведення документів під час проведення ремонту або тех. обслуговування те тут немає ніякої різниці в який рем. організації це відбувається.

По-перше якщо ремонт плановий, то ведуться відповідні плани-документи:

  • План-графік (як текстовий так і графічний про хід виконання робіт;

  • Виконання роботи відзначається в конкретних завданнях наявних у майстрів (бригад);

  • Ведеться книга Ф.36* від початку надходження зразка устаткування в ремонт до виходу з нього;

  • Ведеться книга Ф.37* по необхідності;

  • Ведеться раздаточно-сдаточна відомість (Ф.8)*.

Відремонтовані (обслуговані) зразки озброєння повинні задовольняти вимогам документації на ремонт даного виробу.

У формулярах (паспортах) повинні бути запису про проведення ремонту (обслуговування) виконаних доробках установленої після

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

ремонту категорії зразка озброєння, перевірки вимірювальних приладів, огляд об'єктів енерго і котлонадзорів, пробіги шасі і гарантійних зобов'язань рем. органа, підсумкового наробітку виробу з початку експлуатації і під час ремонту.

Записи повинні бути завірені підписами начальника (командира) рем. органа і скріплені гербовою печаткою частини.

Вироби повинні бути цілком укомплектованими справними (відремонтованими) комплектуючими елементами, ЗИП і експлуатаційною документацією.

Відремонтовані (обслуговані) вироби повинні бути законсервовані відповідно до вимог рем. документації на даний виріб.

2.7 Документальне оформлення списання з обліку, зміни якісного стану й освіження матеріальних засобів

2.7.1 Терміни експлуатації і збереження; порядок списання рао

Озброєння в залежності від технічного стану, технічного ресурсу (терміну служби) гарантійного терміну експлуатації або гарантійного наробітку поділяється на п'ять категорій.

Під категорією розуміється умовна облікова характеристика зразка озброєння або майна, яка встановлена в залежності від його технічного стану, запасу технічного ресурсу, необхідності проведення того або іншого ремонту.

Категорування РАО робиться:

  • При прийманні озброєння в/частинами, військово-навчальними закладами, полігонами, арсеналами, базами і складами;

  • По закінченню гранично нормативних термінів експлуатації, гарантійного ресурсу або вироблення технічного ресурсу (терміну служби);

  • При передчасному виході озброєння з ладу, а також при одержанні бойових ушкоджень;

  • При проведенні технічних обслуговувань №2* або контрольних оглядів озброєння поточного постачання і тривалого збереження;

  • Після проведення середнього і кап. ремонту.

З перерахованого вище можна зробити висновок, що під категоруванням розуміється встановлення і документальне оформлення категорії виробу військової техніки і (або) перевід його з однієї категорії в іншу.

Відповідність встановленої категорії озброєння його технічному стану перевіряється при оглядах і перевірці технічного стану озброєння наступними посадовими особами:

  • посадовими особами, що інспектують;

  • командирами в/частин;

  • зам. командирів частин по озброєнню;

  • начальниками служб РАО частин.

При категоруванні озброєння необхідно керуватися:

  1. установленими гарантійними термінами експлуатації і збереження озброєння, гарантійним наробітком, зазначеним у формулярах;

  2. технічними ресурсами (термінами служби);

  3. переліком несправностей і ушкоджень визначальними по категоріях технічний стан озброєння;

  4. нормами категорування стволів.

Відсутність або несправність запасних частин, інструмента, належностей а також комплектуючих виробів (прицілів, багнетів-ножів, панорам, футлярів, чохлів і т.і.) не служить підставою для перекладу озброєння в нижчу категорію а лише характеризує стан комплектності озброєння.

Порушення зовнішніх протикорозійних покрить (оксидного, фосфатного і т.і.) при збереженні й експлуатації стрілецької зброї у військах не є підставою для перекладу озброєння в нижчу категорію.

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

Озброєння, яке буде відновлено поточним ремонтом у рем органах частин і з'єднань, у нижчу категорію не переводиться.

Озброєння після проведення середнього або кап. ремонту переводиться в другу категорію.

Після вироблення технічних ресурсів (термінів) служби озброєння при задовільному техн. стані в нижчу категорію не переводиться; термін експлуатації його продовжується на підставі актів техн. стану (Ф.12 і Ф.13)* на один рік.

Озброєння, яке потребує ремонту але не випрацювало встановлений техн. ресурс (термін служби) переводиться в нижчу категорію на підставі акта техн. стану Ф.12* і Ф.13* у випадку передчасного виходу озброєння в ремонт проводиться розслідування (силами тієї в/частині до якої приписане дане озброєння). Матеріали розгляду додаються до акту техн. стану зразка РАО Ф.12* або Ф.13.*

Переклад озброєння в V категорію робиться:

  • по досягненню озброєння граничного стану, зазначеного в нормативно технічній документації граничного або гранично-нормативного терміну експлуатації.

  • У випадках коли проведення кап. ремонту технічно неможливо або економічно недоцільно (вартість кап. ремонту перевищує 70% вартості нового виробу;

  • Категорично забороняється переклад озброєння в V категорію якщо воно не ремонтувалося і озброєння, яке не виробило встановленого техн. ресурсу (терміну служби) (цей третій пункт актуальний здебільше до умов мирного часу).

Що розуміється під граничним станом – це стан озброєння при якому його подальше застосування по призначенню неприпустимо або недоцільно або відновлення його справного або працездатного стану неможливо або недоцільно.

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

Граничні терміни експлуатації озброєння визначені положенням 12 ЕО 348 1977р. і складають:

  • Для артилерії, мінометів, стрілецької зброї, оптичних приладів – 40 років;

  • Для електронно-оптичних і квантових приладів, топоприв’язчиків, стабілізаторів, приладів (пунктів) керування і наведення наземного устаткування ракетних комплексів оперативно-тактичного і тактичного призначення, протитанкових ракетних комплексів і РЛС – 25-30 років;

  • Для наземного устаткування ЗРК згідно наказу

Гл. Військами протиповітряної оборони (№0030-1984р.);

  • Граничні терміни експлуатації озброєння і майна, яке не ввійшло в перераховані групи – 40 років.

Категорія озброєння для якої техн. ресурси (терміни служби) не встановлені, визначаються по фактичному техн. стану у відповідності з критеріями інструкції з експлуатації конкретних зразків озброєння і приладів.

Озброєння, яке входить до складу комплексів, категорують відповідно до розділів інструкції з категоруванню РАО – 1986р.

Списання з обліку матеріальних засобів знятих з озброєння (постачання) а також, яки прийшли в непридатність при іспитах, або по закінченню встановлених термінів експлуатації (зберіганнях) якщо вони по своєму техн. стану не можуть бути відремонтовані і не використані по прямому призначенню оформлюються:

  1. Для озброєння і техніки, що враховують по номерах і техн. стану - актами Ф.№12*;

  2. Інших матеріальних засобів - актами Ф.№13.*

Акти на списання спеціальних установок змонтованих на шасі колісних машин (гусеничних причепів) складаються роздільно на спец установку і на базову машину (причепа).

Акти на списання мат засобів (Ф.12, Ф.13)* складаються

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

комісіями призначеними командиром військової частини а при необхідності старшим начальником. До складу комісії обов'язково включаються посадові особи, які є фахівцями по мат. засобах (обов'язково нач. фин. служби).

При визначенні якісного стану мат засобів комісія керується:

  1. Стандартами, описами, формулярами (паспортами) техн. умовами;

  2. Ознаками і техн. показниками категорійності, установленими відповідними посібниками, порадниками, інструкціями;

  3. Термінами служби (експлуатації і збереження)мат засобів установленими наказами МО України, його заступниками;

  4. Посвідченнями якісного аналізу, якщо якісний стан мат засобів може бути визначено тільки на підставі проведених іспитів або лабораторних досліджень.

Голови і члени комісії, які підписали акт на списання мат. засобів, а також командир (начальник), який його затвердив, несуть відповідальність за правильність висновку про якісний стан списаних мат. засобів і за правильність визначення призначення їх після списання.

Акт на списання мат. засобів затверджується командиром в частині складається як правило в одному екземплярі.

Акт на списання мат. засобів, який представляється на затвердження вищестоящому командиру (начальнику) складається в 2-х і більш екземплярах. Всі екземпляри акта разом із клопотанням про затвердження пред'являються командиром в частині по команді, тобто по ступенях підпорядкованості. При наданні клопотання про списання озброєння і техніки на яки ведуться формуляри (паспорта) до акта обов'язково додаються цілком оформлені і заповнені на день складання акта формуляри.

Після затвердження акта перший його екземпляр повертається у в/частину і служить підставою для списання мат. засобів по книгах обліку. Один з екземплярів акта з відміткою в ньому про знищення формуляра зберігається в справах органа (служби) того командира (начальника) який затвердив акт.

Мат. засоби, втрачені внаслідок загибелі, знищення, незаконної витрати і розкрадання а також зіпсованих і тих, що передчасно прийшли в непридатність, списуються з обліку у відповідні служби в/частини на підставі наказу командира частини й актів комісії, після записів втрат у книгу обліку нестач. (запис втрат у книгу обліку нестач не звільняє начальника відповідної служби домагатися законного списання втрат нестач, що числяться по книзі обліку).

Для установлення винних осіб і розміру нанесеного збитку а також для визначення необхідності віднесення частини або повної суми цього збитку за рахунок держави, проводиться розслідування, а при наявності ознак злочину – збуджується кримінальна справа. У залежності від результатів розслідування командиром в/частині приймається рішення про відшкодування заподіяного збитку і відповідальності винної особи а також про оформлення документів на одержання інспекторського свідчення.

Списання втрат мат. засобів по інспекторських свідченнях допускається тільки у випадках коли сума збитку не може бути повернута за рахунок винних осіб і повинна бути цілком або частково віднесена за рахунок держави.

Увага! Втрачене ракетне , ракетно-артилерійське озброєння, авіаційна техніка і боєприпаси усіх видів списуються тільки по інспекторських свідченнях незалежно від того віднесена їхня вартість повністю або частково за рахунок винних осіб. Для одержання інспекторного свідчення на списання мат. засобів представляється мотивоване клопотання по команді (по підпорядкованості).

До клопотання додається:

  • Акт техн. стану Ф.12* або Ф.13*;

  • Формуляр або паспорт (якщо немає таких – посвідчення якісного аналізу);

  • Матеріали адміністративного розслідування або кримінальної справи;

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

  • Довідка про часткове відшкодування збитку або повного (за рахунок винних осіб);

  • Виписка з книги обліку нестач.

Крім того в залежності від конкретних обставин до клопотання можуть бути прикладені:

  • Копія рішення судового органа або постанова службового органа по кримінальній справі;

  • Копія наказів командирів на знищення мат. засобів з метою запобігання захоплення їх супротивником;

  • Копія наказів командування і письмовий висновок фахівців на знищення заражених мат. засобів.

Коли надається клопотання на видачу інспекторського свідчення? У випадках:

  • Втрати мат. засобів під час бойових дій і стихійних лих;

  • Знищення і приведення в непридатність мат. засобів за наказом командира з метою запобігання захоплення їх супротивником або попередження і ліквідації заразних захворювань;

  • Коли сума заподіяного збитку перевищує суму визначену судовими органами до стягнення з винного, або перевищує суму нарахування, яке можна покласти на винних.

  • Втрати мат. засобів при пожежах, катастрофах або аваріях, якщо проти винних не порушена кримінальна справа і відсутня підстава для віднесення суми заподіяного збитку за їхній рахунок;

  • Відсутність чиєї то провини в заподіянні мат. збитку державі;

  • Відмовлення суду в позові, правильно і вчасно пред'явленого до підлягаючого відповідача;

  • Встановлення повної безнадійності стягнення з винних суми заподіяного збитку.

Підготовка клопотання і документів, прикладених до нього, на одержання інспекторського свідчення здійснюється службою, на обліку якої знаходиться ці мат. засоби.

Вихідні й експлуатаційні матеріали ЗИП витрачені на ремонтні роботи, техн. обслуговування і ремонт РАО техніки і майна

списується з підрозділів по актах (Ф.11)* а з ремонтних підрозділів по їхніх щомісячних повідомленнях (Ф.24)* ця форма складається на підставі записів книги Ф.36.*

Прямою витратою списується з обліку відповідних служб по накладних або роздавальних відомостях (Ф.8)* наступних мат. засобів:

  • Матеріали для чищення, змащення і збереження озброєнь техніки і майна;

  • Кіно радіолампи, анодні і катодні батарей, фарби і витрати їжі, папера, канцелярські приналежності – електролампочки, заряди до вогнегасників, видаткові матеріали (клей цвяхи і т.і.) прийняті з терміном служби менш 1 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]