Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка1.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

2.7.2 Права й обов'язки посадових осіб по списанню (зміні якісного стану) мат. Засобів

Для встановлення категорій озброєння наказом командира частини призначається комісія яка перевіряє технічний стан

озброєння. Результати перевірки оформляються актом Ф.12* або Ф.13* акти затверджуються:

  • На озброєння, яке переводиться з першої в другу категорію – командирам частин, з'єднань або начальниками установ і навчальних закладів; начальниками складів, баз і рем. органів окружного і центрального підпорядкування (на озброєння, яке вони зберігають);

  • На озброєння, яке переводиться в 3 і 4-ю категорію – начальниками служби РАО округу і посадовими особами їм відповідним.

Акти техн. стану на озброєння, негідне для бойового використання, що підлягають переводу в п'яту категорію затверджується посадовими особами, які зазначені у наказах МО

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

України. Посадовим особам, які мають право затверджувати акти техн. стану на перевід озброєння в V категорію дозволяється озброєння V категорії переводити в “учбове” з проведенням необхідного ремонту або доробок. У цьому випадку акти (Ф.12 і Ф.13)* є підставою для списання бойового озброєння з обліку й оприходування його як навчального озброєння у відповідності з наказами МО України.

Після проведення середнього або кап. ремонту озброєнню надається 2 категорія. Це право надане командиру (начальнику) рем. органа в якому відбувався відповідний вид ремонту.

Права посадових осіб на твердження актів на списання мат. засобів обумовлені положенням введених у дію наказом МО України №165 від 21 липня 94р. наказ цей називається «про порядок списання з обліку мат. і коштів у ВСУ».

У цьому наказі маються розділи, що розкривають усі питання, яки виникають при оформленні відповідних документів (актів техн. стану озброєння) на переклад озброєння в нижчі категорії і списання їх з обліку.

Мат. суми на які даються права посадовим особам списувати мат. засоби по актах техн. стану (Ф.12 Ф.13)*:

  • Командиру частини – на суму еквівалентну 2 його посадовим окладам;

  • Командиру з'єднання – 3;

  • Начальникам служб армій (армійських корпусів) – 5;

  • Заступникам командуючих армій (ком. Армійських корпусів) – 7;

  • Командуючим армій – 10;

  • Начальникам управлінь округів – 10;

  • Заступникам командуючих військових округів – 30;

  • Начальникам управлінь МО України – 40;

*Альбом зразків документів, щодо планування експлуатації і ремонту озброєння, обліку , визначення технічного стану РАО та рекламаційної роботи

  • Командуючим військ. округів – 40;

  • Заступникам МО України – 50.

(Цифри вартості припускають вартість мат. засобів за одиницю або по одному акті).

Права посадових осіб на видачу інспекторських свідчень на списання втрачених матеріальних засобів:

  • Командири в/частин на суму до одного посадового окладу;

  • Командири з'єднань начальники служб військових округів – до 2;

  • Заступникам командуючих армій – до 3;

  • Командуючим армій, командирам армійських корпусів – до 5;

  • Командуючі військами військових округів – до 10

Права посадових осіб на списання конкретних мат засобів по актах техн. стану:

  1. Командири частин: видаткові матеріали використовувані при ремонтах і обслуговуваннях РАО (разов. пользов.); тканеві чохли розміром до 5м2; елементи й інструменти індивідуального, стаціонарного, групового ремонтного ЗИП; додаткові експлуатаційні і ремонтні матеріали, що належать до стрілецької зброї.

  2. Командири з'єднань: - те що і командири частин, плюс до цьому спеціальне устаткування і тара під озброєння і б/п; АКБ усіх типів, агрегати і вузли учбового РАО; холодна зброя (шашки всіх типів, кортики, армійські ножі) елементи до ЗИП РАО, ЗИП розсипного, навчальне майно по арт. і стрілецькій підготовці, допоміжні пристосування (лінійки, компаси і т.і.).

  3. Командири рем. органів окружного і центрального підпорядкування і з'єднання частин, також майна окремих блоків, вузли того озброєння яке знаходиться в ремонті і немає економічної доцільності в проведенні його ремонту; спеціальні пристосування власного виготовлення і застаріле техн. оснащення майстерень (цехів); чохли з тканини і термоукупорка до усіх видів РАО непридатних до використання;

  4. Начальник служби РАО військового округу – (укажемо більш значимі мат засобу як то:) безвідкатні пушки всіх калібрів, 82 мм міномети і б/п до них; зразки стрілецької зброї і б/п до них; кулемети всіх калібрів; біноклі і стереотруби, перископи, далекоміри, панорами, оптичні приціли гармат і мінометів; бусолі; секундоміри і т.і.

Доречно помітити, що мається ще один значний документ – наказ МО України №201 від 14.09.95 він називається: «про матеріальну відповідальність військовослужбовців за псування, втрату, виводу з ладу озброєння, військової техніки й амуніції.»

Цей наказ поширюється на усіх військовослужбовців строкової служби і військовозобов'язаних, яки призвані на збори. Він визначає порядок залучення до мат. відповідальності військовослужбовців і військовозобов'язаних, винних у нанесенні збитків державі під час виконання ними службових обов'язків передбаченими актами законодавства, військовими статутами, інструкціями, і ін. нормативними документами.

Протиправним вважається таке поводження (дія або бездіяльність) військовослужбовця, коли він не виконує (халатно виконує) свої службові обов'язки. Військовослужбовець визнається винним у вчиненні шкоди якщо протиправні дії зроблені їм навмисне або по необережності.

У залежності від того спеціально або по необережності нанесений шкода, а також з урахуванням соціальної безпеки діяльностей (без діяльностей) винної особи й обставин, через які нанесений збиток і вартість майна, на військовослужбовця покладається повна або обмежена мат. відповідальність.

Цей наказ також установлює кратність відшкодування втрат нанесених державі: - Озброєння і б/п – кратність 10;

- Оптичні прилади – кратність 5; - ЗИП – кратність 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]