Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kolesnik_metodichka_2.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать
      1. Клітинна пам’ять ефектівдеяких сигналів

У деяких випадках ефект позаклітинного ліганду на клітину-мішень може залишатися надовго після зникнення сигналу. Щойно описана ензимна система позитивного зворотного зв'язку із прискоренням є одним із механізмів, ефект якого залишається у такий спосіб. Якщо така система вмикається надпороговим підвищенням концентрації внутрішньоклітинного ліганду, переважно вона залишиться увімкненою навіть після зникнення цього сигналу. Замість

того щоб правдиво відображати поточний рівень сигналу, система відповіді виявляє ефект пам'яті. Специфічний приклад цього протеїнкіназа, яка після активації Ca2+ фосфорилює себе та інші білки. Автофосфорилювання підтримує кіназу активною довго після того, як рівень Ca2+ повертається до норми, запам'ятовуючи початковий сигнал.

Тимчасові позаклітинні сигнали часто індукують більш довготривалі зміни у клітинах під час розвитку багатоклітинного організму. Деякі з цих змін залишаються на все життя організму. Зазвичай вони залежать від самоактивуючих механізмів пам'яті, які діють нижче по ходу сигнального шляху, на рівні транскрипції генів. Наприклад, сигнали, які зумовлюють диференціацію м'язових клітин, вмикають набір м'язоспецифічних регуляторних білків, які стимулюють транскрипцію власних генів і генів багатьох інших м'язових білків. У такий спосіб рішенні клітини стати м'язовою стає постійним.

      1. Шляхи регуляції клітинами чутливості до сигналу

У процесі відповіді на різноманітні стимули клітини здатні виявляти однакові відносні рівні зміни сигналу у дуже широкому діапазоні інтенсивностей. Для цього клітини-мішені повинні підлягати оборотному процесу адаптації або десенситизації, коли тривала дія стимулу послаблює відповідь клітини на такий його рівень. При передачі хімічних сигналів, адаптація дозволяє клітинам відповідати на зміни концентрації сигнального ліганду (а не її абсолютне значення) у дуже широкому діапазоні. Загальний принцип полягає у негативному зворотному зв'язку із затримкою. Як наслідок сильної реакції, апарат, відповідальний за її утворення, модифікується таким чином, що вимикає сам себе. Але завдяки затримці перед тим, як спрацює негативний зворотній зв'язок, раптова зміна стимулу може бути сприйнятою, як сильний сигнал.

Втрата чутливості до сигнальної молекули може відбуватися декількома шляхами. У них часто використовується фосфорилювання білка, призначеного для інактивації, хоча існують й інші типи модифікацій. У випадку бактерійного хемотаксису, втрата чутливості залежить від метилування рецепторного білка. Поширеними є таки шляхи як. секвестрація рецептора, негативна регуляція рецептора, інактивація рецептора, інактивація сигнального білка, утворення білка -

інгібітору.

Наприклад, зв'язування лігандів поверхневими рецепторами може індукувати ендоцитоз останніх і їх тимчасове замикання в ендосомах. Індукований лігандом ендоцитоз рецепторів може зумовлювати їхнє руйнування у лізосомах. Цей процес називається негативною регуляцією рецепторів. В інших випадках, втрата чутливості може бути викликана швидкою інактивацією рецепторів, наприклад у результаті їхнього фосфорилювання, яке з короткою затримкою супроводжує активацію. Також десенситізація може спричинятися змінами білків, задіяними у передачі сигналу або утворенням інгібітору, який блокує процес трансдукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]